Ako si môžete znížiť poplatky pri študentskom účte na nulu

Autor: Andrej Dorič
05.09.2014 (09:00)

Študentské účty sú vo väčšine bánk bez poplatku za ich vedenie. V tých kde nie sú, sa poplatky dajú znížiť. Banky.sk vám ponúkajú prehľad zliav na študentských kontách. 
 
Vo VÚB banke majú študenti vo veku 15-24 rokov účet Start konto bez poplatkov za vedenie. 

„Na uplatnenie zvýhodnenia je potrebné predložiť doklad o štúdiu –vysokoškolský index, študentský preukaz, alebo potvrdenie, ktoré je vydané príslušnou školou,“ vysvetľuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Podobné podmienky platia aj v iných bankách, ktoré zľavu postavili iba na veku študenta.

dobry-ucet

Poštovej banke platia študenti za Dobrý účet Junior mesačný poplatok 1 euro. Banka ponúka ajbenefitný program v podobe vrátenia 0,5 % z objemu platieb realizovaných platobnou kartou. za platbu kartou. Na to, aby študent zľavu dostal musí platiť kartou často a veľa. Ak by chcel získať odmenu 1 euro musel by zaplatiť kartou 200 eur mesačne, čo je na študenta dosť vysoká suma.

Táto odmena v Poštovej banke nie je obmedzená výškou vrátenej sumy, čo v praxi znamená, že klient môže nielen získať svoj balík služieb úplne bez poplatku, ale môže si zarobiť aj niečo navyše,” vysvetľuje Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

TV Tipsport - najširšia ponuka športových priamych prenosov

OTP banka ponúka tiež k študentskému účtu odmenu v podobe 0,5% z objemu platieb kartou, ale len pre klientov do 18 rokov.

Za platby kartou u obchodníkov získate odmenu vo výške 0,5% zo súčtu platieb aj v Prima banke. Táto banka má študentský účet za cenu 1,9 eura, ale môžete ho mať aj zadarmo ak máte na účte priemerný denný kreditný zostatok vyšší ako 1000 eur, čo je pre študenta dosť veľa. 

Na druhej strane vám Prima banka za tieto peniaze ponúkne úrokovou sadzbou 2,0% ročne, čo je pri bežnom účte lákavá ponuka, ale len do výšky 1000 eur. Nad túto hranicu bude úrokminimálny iba 0,01%.

Neprehliadnite

Iné ponúkané bonusy


VÚB banka ponúka k študentskému účtu poistenie pre prípad straty či krádeže dokladov, krádež kľúčov, tašky, peňaženky či zneužitie SIM strateného zadarmo, ale len v tom prípade, že mu na účet v priebehu mesiaca príde aspoň 100 eur a urobí aspoň 6 transakcií. Poistný limit pre každé z rizík je 100 eur, maximálne 2 poistné udalosti za rok.

VÚB banka ponúka študentom aj zvýhodnené výbery z bankomatov v zahraničí za jednotný poplatok 1,20 eur (štandardne 2 eur v Eurozóne / 1,5% zo sumy výberu, min. 6,50 eur mimo Eurozóny.

Prehľad všetkých bonusov na študentských účtoch si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke

 

Banka bonusy 
CSOB
študentský FUN účet
povolené prečerpanie
až do výšky 600 €
Oberbank
Účet pre mladých a študentov  
neobmedzený počet vkladov hotovosti na pobočke
OTP banka
READY konto
odmena 0,5% z objemu platieb kartou pre klientov do 18 rokov
PB
Dobrý účet junior
odmena za platbu kartou 0,5 % z objemu platieb, na váš účet alebo na účet vášho blízkeho vedený v Poštovej banke
Prima banka
Študentský účet
odmenu za platby kartou vo výške 0,5% zo súčtu platieb
Sberbank
môjÚČETgo 26 
v cene všetky služby call centra, vedenie sporiaceho účtu, sms a email notifikácie
SLSP
Osobný účet Študent
bezplatná SMS notifikácia nad 20 eur
Tatra banka
Študentský účet
možnosť zriadiť si bezkontaktné mobilné platby (za poplatok), služba VIAMO
UCB
U konto (15-26 rokov) 
výbery hotovosti zo všetkých bankomatov v SR i vo svete, SMS notifikáciu v cene 
VUB
Start konto pre študentov 
Bez poplatkov za platby platobnou kartou, bezplatná služba VIAMO, aplikácia VUB Mobil banking, poistenie krádeže dokladov, kľúčov, tašky, peňaženky a straty dokladov do výšky 100 €
 
Sberbank Slovensko má v balíku služieb môjÚČETgo pre mladých v ponuke automatické rozširovanie služieb s vekom. 

„Do 14 rokov balík služieb obsahuje vedenie účtu, platobnú kartu, internetbanking, neobmedzený počet vkladov v hotovosti na pobočke, výberov z bankomatov Sberbank a platieb na POS terminále. 15-ročným už pribúdajú aj ďalšie služby a pre mladých od 19. rokov už poskytujeme plnohodnotný balík vrátane neobmedzeného počtu platieb zadaných cez internetbanking či možnosťou povoleného prečerpania a sporiaci účet so zvýhodnenou úrokovou sadzbou,“ vymenúva Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank. 
SMSky a vklady bez poplatkov

Slovenská sporiteľňa ponúka pre študentov Osobný účet Študent. Táto banka ponúka k študentskému účtu aj SMS notifikácia bez poplatkov, ale len pri platbách nad 20 eur. SMS notifikáciu v cene študentského balíka ponúka aj Tatra banka, Sberbank, Poštová banka, ale aj Unicredit Bank. 
Foto: Ivan Sedlák