Študentský účet sa automaticky zmení na dospelácky

Autor: Andrej Dorič
11.09.2014 (07:00)

Na zachovanie študentského účtu musíte mať príslušný vek alebo nosiť banke potvrdenia o návšteve školy.  
 
Študentský účet v bankách zvyčajne prejde po ukončení vášho štúdia alebo presiahnutí stanoveného veku na drahší dospelácky. Zmena býva väčšinou automatická a nie sú s tým spojené žiadne náklady z vašej strany. Banka by vás navyše mala informovať o zmene vášho konta.

Zmena zo Študentského účtu na Osobný účet je automatická po dovŕšení 26 rokov študenta. Pre klienta uvedená zmena nepredstavuje žiadne náklady. Klienta informujeme o zmene typu účtu písomne listom a vo výpise k účtu,“ informuje Eva Čonková, riaditeľka marketingu a komunikácie Prima banky.

Dobrý účet junior od Poštovej banky je určený mladým do 26 rokov a banka vám tiež účet automaticky zmení na Dobrý účet v deň, v ktorom ste dovŕšil 27 rokov.

Ide o súčasť zmluvných podmienok k tomuto typu účtu,“ dodáva Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

dobry-ucet

Výhodná cena účtu


Účet pre mladých má jednu veľkú výhodu oproti "dospeláckemu" účtu a to nižší alebo žiadny poplatok za jeho založenie a vedenie. Navyše služby, ktoré študentské účty ponúkajú sú skoro rovnaké ako pri bežných účtoch.

Dobrý účet junior od Poštovj banky ponúka identické služby s Dobrým účtom. Rozdiel je len v cene. Dobrý účet junior môžete získať len za 1 euro mesačne pričom "dospelácky" účet stojí 4 eura.

Neprehliadnite

Nezabudnite na potvrdenie o štúdiu


Aj kvôli šetreniu by ste nemali zanedbať preukazovanie dokumentácie vášho veku a štúdia banke. Dôkazy o štúdiu nemusíte nosiť veľmi často.

V Prima banke ukazujete potvrdenie o návšteve školy, len ak ste študent starší ako 18 rokov.

Títo študenti predkladajú potvrdenie pri zriadení účtu a následne v 20. a 24. roku veku študenta. Pokiaľ študent nepredloží potvrdenie o návšteve školy, účet bude transformovaný na Osobný účet,“ upozorňuje Čonková.

V prípade, že štúdium prerušíte alebo vás nebodaj zo školy vyhodia, mali by ste to banke oznámiť, ale nie je to povinnosť. Banka vás po čase aj tak vyzve na dokladovanie štúdia.

V Prima banke to funguje tak, že ak študent nepredloží v požadovanom termíne potvrdenie o návšteve školy, jeho účet sa mu zmení na Osobný účet po ukončení kalendárneho roka.

V Poštovej banke získate Dobrý účet pre juniora automaticky na základe veku, bez nutnosti predkladať banke potvrdenie o návšteve školy či iné dokumenty.
Foto: Ivan Sedlák