Oplatí sa odkladať si splatnosť študentského úveru?

Autor: Andrej Dorič
18.09.2014 (09:30)

Niektoré banky ponúkajú odklad splátok na kratšiu dobu alebo na dlhšie až po štúdiu. Banky.sk zisťovali či sa tento odklad oplatí.  
 
Keď chcete využiť odklad splátok pri študentskom úvere, pýtajte sa v banke, kedy o to musíte požiadať. Zistite si, či sa týka iba odkladu splátky istiny alebo celej splátky vrátane úroku. Obe možnosti sú limitované časom a sú pri nich poplatky. 

VÚB banka povoľuje odklad splátok len na 3 mesiace od poskytnutia úveru, pričom dostanete celkový odklad splátky teda aj úroku aj istiny. UniCredit Bank ponúka odklad až na 5 rokov teda na celé štúdium.ČSOB vám povolí odklad splátky istiny len na 6 mesiacov.

V ČSOB si výšku splátky môžete rozložiť na 10 rokov. UniCredit Bank ponúka odloženie splátky istiny na dobu po ukončení štúdia a navyše potom môžete splácať úver anuitne ešte ďalších 5 rokov.

dobry-ucet

Nesplácať istý čas požičané peniaze znamená, že budúce splátky budú vyššie, prípadne že budete úver splácať dlhšie. Výška preplatenia závisí od toho, na aké dlhé obdobie je požadovaný odklad splátok istiny, či si predĺžite splatnosť úveru a či požadujete odklad celej sumy alebo len istiny.

Ďalšie faktory, ktoré vplývajú na výslednú preplatenú sumu sú napríklad výška úveru či výška úrokovej sadzby. Platí, že čím dlhšie úver splácate, tým ho viac ho preplatíte.

Neprehliadnite

Pozor na poplatky


Navyše sú s odkladom splátky spojené aj poplatky. Ak o zmenu požiadate už počas splácania úveru, banka to bude považovať za zmenu zmluvných podmienok a naúčtuje si za to poplatok za zmenu zmluvy, ktorý sa pohybuje v desiatkach eur.

Ak o odklad celej splátky (teda istiny aj úrokov) požiadate hneď pri poskytnutí úveru na prvé tri mesiace, na poplatku ušetríte, lebo banka si ho v tom prípade neúčtuje. 

BANKY.sk zisťovali, o koľko by sa úver študentovi predražil ak by si od banky chcel požičať 3000 na 3 roky, ak by mal polročný odklad len istiny. V UniCredit bank by úver preplatil o 145 eur. Pri dlhšom odklade by suma preplatenia vystúpila na niekoľko stoviek eur.

Na druhej strane, ak ste študent a máte finančné suchoty, odklad vám dobre padne a po škole, keď už budete mať prácu sa vám bude úver splácať ľahšie.

Navyše  odklad splátok je rozumnejšia voľba ako prestat úver splácať úplne. Za omeškanie splátok vám hrozia od banky vysoké sankčné úroky, poplatky za upomienky a navyše sa dostanete do úverového registra, čo vám môže skomplikovať dostupnosť požičky v budúcnosti.
Foto: Ivan Sedlák