Aké zľavy môžete dostať na hypotékach

Autor: Andrej Dorič
10.10.2014 (07:00)

Banky vám skrešú úrok na úvere na bývanie v prípade, že u nich máte viac produktov, viac si požičiate, máte vyššie zabezpečenie kupovaného domu alebo si úver prenášate.  
 
Banky v rámci jesenných akcií na hypotéky ponúkajú najčastejšie odpustenie jednorazových poplatkov ako je poplatok za poskytnutie úveru. Na tomto poplatku môžete podľa výšky úveru ušetriť aj niekoľko stoviek eur.

Na druhej strane, stále poplatky, ktoré im plynú z vedenia účtu či úrokov alebo poistenia úveru, si ponechávajú. 

Napriek tomu, kvôli konkurenčnému boju a opätovne zníženej základnej úrokovej sadzbe ponúkajú na slovenské pomery (v západnej Európe sú úroky ešte nižšie) veľmi nízke úročenie úverov na bývanie. Pokiaľ na jar bol úrok pod 3% skôr výnimkou na jeseň ho už majú viaceré banky. Porovnanie úrokov na hypotékach si môžete pozrieť tu.

TV Tipsport - najširšia ponuka športových priamych prenosov


Odpustenie poplatku za poskytnutie úveru


Dosť vysoké, ale často skryté v splátkach bývajú poplatky za poskytnutie úveru na bývanie, ktoré banke majú vykryť administratívne náklady spojené s hypotékou.

OTP banke by ste za hypotéku zaplatili 0,80% zo sumy poskytnutého úveru, ale minimálne 200 eur. Rovnaký poplatok má aj ČSOB, ale dolnú hranicu má nižšiu na úrovni 150 eur a maximálnu na 1000 eur. Takže je zrejme, že nejde o malé peniaze. 

Ak sa chcete týmto poplatkom vyhnúť musíte v jednotlivých bankách splniť isté podmienky. Všetky bankové akcie aj podmienky na zľavy na hypotéky si môžete pozrieť tu.

Vo VÚB banke môžete mať hypotéku bez poplatku za poskytnutie úveru v rámci akcie dokonca októbra alebo pri refinancovania úveru z inej banky či predložení znaleckého posudku v elektronickej podobe.

Neprehliadnite

Zľavy za účet a aktivitu


Ďalšou bežnou podmienkou bánk na lepší úrok je mať v nej účet, ktorý aktívne využívate alebo si naň nechávate aspoň posielať výplatu. 

Banky vám zľavia z úroku aj vtedy, ak máte v jej prospech vinkulovanú životnú poistku, alebo si úver poistíte inak. Tu treba byť opatrný a prepočítať si, čo ušetríte na úrokoch, môžete zaplatiť na poistnom. 

VÚB banka ponúka zvýhodnený úrok na hypotéku ak si zoberiete úver nad 60 000 eur alebo máte čistý príjem nad 1 500 eur a zároveň si zvolíte 3 alebo 5 ročnú fixáciu úrokovej sadzby a zoberiete si úver najviac do 80 % z hodnoty nehnuteľnosti okrem Bratislavy a Košíc, kde to môže byť až do 100 %. 

„Úver za týchto podmienok možno získať tak na financovanie nehnuteľnosti ako aj refinancovanie existujúceho úveru,“ dodáva Renáta Holecová, špecialista na hypotéky VÚB banky v našej poradni. 

Pri refinancovaní banky ponúkajú viac úľav


Slovenská sporiteľňa žiadateľom o úver na bývanie dokonca vybaví a zaplatí znalecký posudok k nehnuteľnosti a vklad záložného práva do katastra. 

„Klienti to oceňujú, keďže šetria čas aj peniaze,“ vysvetľuje Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Celé to funguje tak, že banka znalecký posudok za nehnuteľnosť vybaví u niektorého z jej zmluvných znalcov a poplatok zaň zaplatí za klienta, ktorý vďaka tomu ušetríte približne 130 až 220 eur.

Pri refinancovaní sú banky ešte štedrejšie. Slovenská sporiteľňa napríklad hypotéku na vyplatenie úveru z inej banky poskytuje bez spracovateľského poplatku, aj bez znaleckého posudku alebo listu vlastníctva. 

OTP banka ponúka možnosť poskytnutia úveru aj bez dokladovania príjmu a možnosť voľby spôsobu splácania – anuitne alebo s modifikovaným splátkovým plánom.
Foto: Ivan Sedlák