Ako fungujú mimoriadne splátky pri hypotéke

Autor: Andrej Dorič
20.10.2014 (07:00)

Predčasne splatiť časť hypotéky aj mimo výročia úroku umožňujú viaceré banky na Slovensku. Banky.sk zisťovali aké podmienky a limity si pri tejto výhode kladú.
 
Pri predčasných splátkach si overte akou formou sa dá úver predčasne splatiť, ustriehnite si horné limity splátky a zistite si podmienky za ktorých sa vám zníži splátka alebo skráti doba splácania.

Pätinová predčasná splátka


Najčastejšie banky ponúkajú predčasne splatiť 20% z istiny úveru raz ročne aj mimo obdobia refixácie úroku. 

Dajte si pozor na to, že celkom bezplatne táto predčasná splátka nemusí byť najmä pre klientov banky so starším úverom. Pri ňom nemusíte mať v zmluve ukotvenú možnosť tejto mimoriadnej splátky. Banka vám v tomto prípade navrhne zmenu v zmluve, za ktorú zaplatíte napríklad v ČSOB 150 eur. 

Pri tomto 20% predčasnom splatení vám banka zníži splátku na ďalší mesiac po splatení. 

Inak to funguje pri predčasnom splatení časti úveru cez mobil. V ČSOB sa vám znižuje splátka až pri najbližšej obnove úrokovej sadzby, čo môže byť o rok ale aj o tri a viac. Napriek tomu ušetríte na úrokoch, pretože po úhrade mimoriadnej splátky splácate úroky z nižšej istiny.

ZADAJTE OTÁZKU DO HYPOTEKÁRNEJ PORADNE


Ak by ste si chceli aj skrátiť dobu splatnosti úveru, banka si za to účtuje poplatok za zmenu zmluvy teda opäť 150 eur. O skrátenie doby splatnosti je potrebné požiadať na pobočke. 

Sberbank tiež umožňuje mimoriadnu splátku bez poplatkov vo výške 20% zo zostávajúcej istiny, ale len v roku zmeny fixácie. 

V prípade, že by klient potreboval predčasne splatiť úver mimo obdobia fixácie musí počítať s poplatkom 4% z predčasne splatenej istiny,“dodáva Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank. 

Predčasne splácať časť úveru môžete začať už v prvom roku splácania bez sankcií, ale ak by ste chceli úver splatiť úplne musíte počítať s poplatkom. 

Odporucame

Splátky cez mobil majú nižšie limity


Ak chcete predčasne splácať úver niekoľko krát do roka v menších čiastkach, môžete využiť mobilné aplikácie. Funguje to napríklad v ČSOB alebo v Tatra banke.

Cez aplikáciu ČSOB SmartBanking sa dá mimoriadne splácať každý mesiac ale len do výšky 1,5% zo zostávajúcej istiny a minimálne 200 eur. 

Uhrádzať mimoriadne splátky cez mobilnú aplikáciu je možné na všetkých hypotékach, okrem hypoték so štátnym príspevkom pre mladých. Podmienkou je, aby mal klient zároveň svoj bežný účet v našej banke,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Splácanie cez mobil v menších sumách vám môže ušetriť niekoľko stoviek eur počas 20 rokov splácania. Ak splatíte naraz niekoľko tisíc eur, úspory môžu byť už v tisíckach eur a navyše splatíte úver o niekoľko rokov skôr.

Zrýchlené splátky s vyšším úrokom


V Tatra banke môžete realizovať predčasné splátky až do výšky 3-násobku mesačnej splátky cez službu "Zrýchlené splácanie" na mobile. V prípade, že zaplatíte viac, ako je táto hranica, prenesie sa vám rozdiel tejto sumy ako mimoriadna splátka ďalšieho mesiaca.

O zrýchlené splácanie musíte požiadať na pobočke banky kedykoľvek počas splácania úver. Nevýhodou tohto splácania môže byť to, že vám banka počas neho zvýši úrokovú sadzba o 0,3 %. Keď si službu deaktivujte úrok vám pôjde opäť dole.

Hypotekárna kalkulačka pre zrýchlené splácanie na webe Tatra banky vám poradí a prepočíta či sa vám táto služba oplatí alebo nie.

Táto služba sa hodí skôr na pravidelné vyššie predčasné splátky. Ak by ste splácali len niekoľko stoviek mesačne, neoplatí sa vám to, lebo sankčné zvýšenie úroku vám úspory vymaže.

Pri vyšších predčasných splátkach napríklad nad 500 eur sa vám to pri 50 tisícovej hypotéke na 20 rokov už oplatí. Ušetríte niekoľko tisíc eur a úver splatíte o pár rokov skôr.

Ostatné banky na Slovensku ponúkajú predčasne bez poplatku splatiť od 5% do 20% zo sumy úveru, pričom majú určené minimálne, ale aj maximálne sumy splátky.
Foto: BANKY.sk