Aké doklady potrebujete pri refinancovaní hypotéky

Autor: Andrej Dorič
22.10.2014 (14:45)

Pri refinancovaní hypotéky môžete naraziť na rôzne prekážky, podmienky a papierovačky.  

 Proces prenosu hypotéky z banky do banky môže byť jednoduchší ako žiadať o novú hypotéku, pretože banka preferuje klienta s úverovou históriou pred klientom bez úveru. Napriek tomu sa môžete stretnúť s prekážkami.

V Tatra banke môžete požiadať o refinančnú HypotékuTB, ktorou môžete predčasne vyplatiť nevýhodné úvery.

ZADAJTE OTÁZKU DO HYPOTEKÁRNEJ PORADNE


Podmienkou získania týchto úverov je dobrá história v registri úverov a vhodná nehnuteľnosť na zabezpečenie. Klienti nemusia dokladovať svoj príjem v prípade, ak je výška splátky na novom poskytovanom úvere nižšia alebo rovná splátke pôvodných úverov a zároveň sa nezmení štruktúra žiadateľov o úver,“ informuje o podmienkach refinancovania Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

V prípade refinančnej hypotéky v Tatra banke je potrebné aj to, aby výška pôvodne splácaného účelového úveru bola minimálne 50% novej výšky úveru.

Aké doklady treba pri tomto procese


Masárová pripúšťa, že banka bude v určitých prípadoch požadovať dokladovanie príjmu, prípadne doloženie nového znaleckého posudku, ale iné komplikácie ako pri žiadosti o štandardný hypotekárny úver nie sú bežné.

Klienti nemusia predkladať znalecký posudok, pokiaľ k podaniu žiadosti o úver nie je starší ako 5 rokov,“ dodáva.

Vo VÚB banke postačuje predložiť pôvodný znalecký posudok (platnosť max. 5 rokov pri bytoch a max. 3 roky pri rodinných domoch) alebo vo vybraných prípadoch (ak klient v inej banke využil interné ocenenie) akceptujeme aj pôvodnú záložnú zmluvu s uvedením hodnoty zabezpečenia – nesmie byť staršia ako 5 rokov (pri byte nie staršia ako 5 rokov, pri RD nie staršia ako 3 roky),“ informuje Renáta Holecová, špecialista na hypotéky VÚB banky, v našej poradni.

Originál znaleckého posudku by mala mať vaša stará banka. Tá vám ho môže, ale aj nemusí vydať. Preto banky odporúčajú, aby ste si vždy pri žiadosti o znalecký posudok nechali vyhotoviť aspoň dva originály.

Znalecký posudok je povinnou súčasťou zložky k hypotekárnemu úveru, banka ho archivuje počas celej splatnosti úveru. Banka môže klientovi poskytnúť fotokópiu. Odporúčame kontaktovať znalca, ktorý posudok vypracoval, ak má údaje za Váš znalecký posudok archivované, je možné jeho opätovné spracovanie,“ radí Holecová.

Odporucame

Banky skúmajú vašu úverovú históriu


Aké doklady budete potrebovať pri žiadosti o refinancovanie hypotéky bude záležať na vašej platobnej histórii. Keď ste splácali poctivo a nemali ste omeškané splátky, nová banka zvyčajne nežiada ani potvrdenie o príjme a stačí jej vaše čestné prehlásenie o výške príjmu.

V prípade refinancovania s dobrou platobnou disciplínou predkladáte len pôvodnú zmluvu o úvere. Banky sa zvyčajne zamerajú na posledné dva roky splácania. Keď ste v starej banke meškali so splátkou iba niekoľko dní pred troma rokmi, nemalo by to mať vplyv na vašu novú hypotéku.

Vo VÚB banke potrebujete k žiadosti o refinančný úver predložiť:
  • pôvodnú úverovú zmluvu s dodatkami
  • potvrdenie o aktuálnom zostatku úveru
  • doklady totožnosti
  • Pred podpisom úverovej zmluvy je potrebný aj súhlas súčasnej banky s predčasným splatením úveru a platobné inštrukcie k predčasnému splateniu (teda, akú sumu, kedy a na aký účet má banka peniaze poukázať).
Väčšina bánk nebude od vás žiadať doklad o vašom príjme ak pracujte ako zamestnanec, vtedy vám stačí, ak banke dáte súhlas na overenie vášho príjmu v Sociálnej poisťovni.

V prípade, keď ste živnostník banky sú opatrnejšie a žiadajú doklad o zaplatení dane z daňového úradu.
Foto: Ivan Sedlák