Aké úľavy pri splácaní hypotéky vám banka ponúkne

Autor: Andrej Dorič
28.10.2014 (15:00)

 Ak tušíte, alebo už viete, že máte problém so splácaním úveru na bývanie, konajte rýchlo a zistite si možnosti úľav od banky, predtým ako sa stanete neplatičom. 
 
Banky vám bežne ponúknu viacero možností ako situáciu s nedostatkom financií na splácanie hypotéky riešiť. 
  1. Môžete si znížiť mesačné splátky predĺžením doby splatnosti úveru
  2. Dočasný odklad splácania istiny úveru
  3. Celkový odklad splátok úveru
  4. Refinancovanie existujúceho úveru, prípadne celková konsolidácia úverov, ak okrem hypotéky máte aj nejaké iné dlhy
Ak nie ste spokojný ani s jednou s horeuvedených možností môžete si hypotéku skúsiť preniesť aj do inej banky.

ZADAJTE OTÁZKU DO HYPOTEKÁRNEJ PORADNE


Renáta Holecová, špecialista na hypotéky VÚB banky, tvrdí, že banka zvažuje ponuku možností od konkrétnej situácie.

Ak vidí, že vaša finančné suchoty môžu trvať dlhšie navrhne predĺženie doby splatnosti, v dôsledku ktorého Vám klesne mesačná splátka, ale úver viac preplatíte, keďže úroky budete platiť dlhšie. Navyše za zmenu v úverovej zmluve si banky zvyknú účtovať poplatok aj nad 100 eur.

„V prípade, že sa do situácie, keď úver nedokážete splácať, dostanete z dôvodu, ktorý ste nespôsobili (zrušenie pracovného miesta, dlhodobá PN vás či partnera, úmrtie partnera), vo VÚB banke nebudete v týchto prípadoch platiť poplatok za zmenu zmluvných podmienok. 

Odporucame

Odklad splátky a poistenie úveru pomôže, ale len na čas


Odklad splácania istiny úveru je úľava iba na krátky čas s limitom do 6 mesiacov vo VÚB banke a 9 mesiacov v mBank. To by vám pomohlo napríklad pri dlhšej chorobe.

Prvýkrát môže klient požiadať o odklad splátok istiny najskôr 12 mesiacov od čerpania úveru, pričom všetky anuitné splátky musia byť riadne uhradené. Takýto odklad možno poskytnúť maximálne dvakrát po dobu splácania úveru,“ dodáva Tomáš Palovský, hovorca mBank.

Počítajte tiež s tým, že pri odklade splátky istiny vám bude banka účtovať naďalej úroky za prerušené mesiace a po odklade sa vám zvýši aj splátka.

"Do úverového vzťahu môže pristúpiť spoludlžník ale dá sa dohodnúť aj na odklade splácania až na pol roka," uvádza ďalšiu možnosť ako riešiť nesolventnosť Zuzana Ďuďáková,hovorkyňa UniCredit Bank.

Problémom so splácaním sa môžete vyhnúť, ak máte úver poistený. Ale ani poistenie vám nepomôže dlhodobo. V prípade PN alebo straty zamestnania poisťovňa za klienta uhrádza mesačné splátky po dobu 12 mesiacov. Iba v prípade smrti alebo invalidity poisťovňa uhradí celý váš aktuálny dlh.

V závislosti od typu poistného balíčka uhrádza splátku úveru poisťovňa. V prípade straty zamestnania max. po dobu 6 mesiacov. Pri ostatných poistných plneniach preberá splácanie úveru poisťovňa - max. na 5 rokov," dodáva Ďuďáková.

Komunikujte včas


Napriek tomu, že naši čitatelia sa často sťažujú na banky, že hoci s nimi komunikovali skoro, aj tak im úľavy neposkytli, banky opakujú, že skorá komunikácie vie veci vyriešiť lepšie.

„Ak napríklad chcete refinancovať úver a ste ešte vo fáze, keď úver riadne splácate pôjde to ľahšie ako keď ste už evidovaný ako neplatič,“ pripomína Holecová.

V krajnom prípade vám pomôže aj predaj nehnuteľnosti a kúpa lacnejšieho bývania. Aby ste sa tejto nepríjemnej situácii vyhli, banky radia mať vždy vybudovanú rezervu vo výške 3 - 6 mesačných splátok. 
Foto: Ivan Sedlák