Preniesť ťarchu na hypotéke je možné, ale nie na hocičo

Autor: Andrej Dorič
30.10.2014 (16:30)

Banky majú obmedzenia na prenos ťarchy z jednej nehnuteľnosti na inú. Ide im hlavne o rovnakú hodnotu, berú dokonca aj bonitnú pôdu.  

Počas splácania hypotéky, ktorá sa ráta na roky až desaťročia, môže nastať situácia, že založenú nehnuteľnosť budete chcieť spod ťarchy úveru oslobodiť a preniesť ju na iný byt, či dom. Banky tvrdia, že možné to je, ale majú podmienky.

V prvom rade musíte o zmene ťarchy na nehnuteľnosť, ktorá slúži ako zabezpečenie úveru, banku písomne informovať. Potom si musíte byť istí, či nová zábezpeka úveru bude stačiť pokryť hodnotu vašej pohľadávky voči banke.

ZADAJTE OTÁZKU DO HYPOTEKÁRNEJ PORADNE


Môžete si dokonca preniesť ťarchu z bytu či domu na pozemok, ktorý má podobnú hodnotu ako nehnuteľnosť, ale nemôže to byť obyčajná lúka. Banky preferujú stavebný pozemok.

Štandardne akceptovaným je stavebný pozemok, ktorý nemusí byť zapísaný ako stavebný, postačuje aj rozhodnutie, že sa bude na ňom v budúcnosti realizovať výstavba rezidenčnej nehnuteľnosti,“ informuje Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

Masárová dodáva, že samozrejme záleží aj na hodnote nehnuteľnosti a to, či pozemok dostatočne zabezpečuje aktuálnu pohľadávku banky.

Odporucame

Poplatky a dokumenty pri prenose ťarchy


O prenos ťarchy požiadate na základe písomnej žiadosti v ktorejkoľvek pobočke banky.

V Tatra banke by ste za prenos ťarchy zaplatili poplatok 110 eur. V ostatných bankách sú poplatky podobné. Zároveň so zriadením nového záložného práva by ste mali počítať aj s poplatkami súvisiacimi s konaním na katastri, ktoré sa pohybujú v desiatkach eur.

Ak by ste chceli preniesť záložne právo z domu napríklad na záhradu, to vám banka nemusí dovoliť.

Prenos by nebol možný, nakoľko záhrada nie je štandardne akceptovaným typom zabezpečenia,“ vysvetľuje Renáta Holecová, špecialista na hypotéky VÚB banky.

Dodáva, že ručenie takýmto pozemkom by bolo možné len v prípade, ak by záhrada bola v územnom pláne určená na výstavbu a ak by účelom úveru bola výstavba nehnuteľnosti na založenom pozemku.
 
Foto: BANKY.sk