Kedy v banke úver nedostanete a ako to riešiť

Autor: Andrej Dorič
20.11.2014 (07:00)

Ak vám banka neschváli úver, nevešajte hlavu. Zistite si dôvody, pokúste sa ich vyriešiť a skúste požiadať znova. 

Dôvody na odmietnutie spotrebného úveru v banke sú v podstate tri:

1. V minulosti ste úver nesplácali poriadne a meškali ste so splátkami a preto máte negatívny záznam v úverovom registri.

2. Výška vášho príjmu. Ak zarábate málo a chcete si požičať veľa, úver pravdepodobne nedostanete.

3. Napokon vám banka nepožičia ani vtedy, ak máte na krku veľa starých úverov.

Pri žiadosti o úver banky posudzujú viacero kritérií a úverová história klienta je jedným z nich. Neplatí však vždy, že pre negatívny záznam v úverovom registri vám banka žiadosť automaticky zamietne. Banky každú žiadosť o úver vyhodnocujú individuálne, ale s biľagom neplatiča budete mať cestu k úveru ťažšiu.

Posudzuje sa viacero kritérií ako úverová história, príjem, ale aj úvery, ktoré práve spláca. Je preto dôležité uviesť do žiadosti pravdivé údaje a starostlivo zvážiť schopnosť splácať požadovanú sumu,“ vysvetľuje Angelika Farkašová, odborníčka na úvery v Poštovej banke v úverovej poradni.

ZADAJTE OTÁZKU DO ÚVEROVEJ PORADNE


Výška príjmu


Banky žiadosť o pôžičku starostlivo posudzujú a dbajú na to, aby ste boli svoj záväzok schopní splácať. Ak zistia, že by ste mali problém pôžičku splácať, buď vám ju neschvália alebo vám ponúknu alternatívy.

Jednou z možností je, že vám ponúknu nižšiu sumu úveru než o akú ste žiadali, predĺženie splatnosti úveru, či možnosť vziať si spoludlžníka.

Ak si nájdete bonitného spoludlžníka, môže banka prehodnotiť možnosť poskytnutia úveru. Prípadný spoludlžník by mal však vedieť, že pri úvere sú dlžník aj spoludlžník rovnako zodpovední za riadne a včasné splácanie pohľadávky. V prípade, že dlžník prestane svoj úver splácať, za jeho splatenie bude zodpovedný spoludlžník. Preberie teda na seba celú ťarchu splácania.

Neprehliadnite

Ani viacero starých úverov nemusí byť problém


V prípade, že máte viacero úverov a chcete si zažiadať o ďalší, banky odporúčajú vaše staré pôžičky skonsolidovať teda spojiť do jednej a sumu úveru navýšiť.

“V prvom rade je potrebné, aby si klient sám zvážil, aké sú jeho možnosti, akú sumu je schopný splácať tak, aby k svojim záväzkom pristupoval zodpovedne,“ dodáva Farkašová z Poštovej banky.

Ako odmietnutiu úveru predchádzať

  • Ak nemáte dostatočný príjem, môžete si zobrať k úveru spoludlžníka s vyššou bonitou. Môže to byť vaša rodina, ale aj priatelia, ak sú ochotní to urobiť. 
  • Pred požiadaním o úver si skontrolujte aj svoje záväzky. Medzi tie sa berú aj povolené prečerpanie či kreditná karta. 
  • V prípade podozrenie, že máte záznam v bankovom registri, urobte si z neho výpis

Čo robiť po odmietnutí úveru


V prípade, že vám banka úver zamietne, nemusíte hneď bežať ku konkurencii alebo do nebankovky. Nechajte si od banky vysvetliť, prečo vám pôžičku neschválili a čo by ste mali zmeniť, aby ste boli úspešní nabudúce.

Pri zamietnutí žiadosti o úver odporúčame klientovi, aby sa informoval o dôvode, pre ktorý pôžičku nedostal. Následne sa môže zamerať na odstránenie tejto prekážky a po čase, spravidla 3 až 6 mesiacov po zamietnutí, môže o pôžičku požiadať opäť,“ radí Farkašová.

Pokiaľ vám nebol schválený úver kvôli tomu, že ste v skúšobnej dobe, môžete požiadať o úver znovu po jej uplynutí.

Samozrejme môžete skúsiť aj ponuku od inej banky na trhu, no banky majú nastavené podobné podmienky schvaľovania úverov a nemusíte uspieť.

Pri žiadosti o úver v nebankovke by ste si mali určite preštudovať všetky podmienky poskytnutia úveru. V nebankovkách vám hrozia vyššie poplatky za nesplácanie úveru, ale aj vyššia úroková miera, čím sa vám môže úver neprimerane predražiť.

Aby klienti predišli zamietnutiu žiadosti o úver odporúčame, aby k  starým záväzkom pristupovali zodpovedne. Je potrebné dbať na riadne a včasné splácanie svojich úverov. Preto je vhodné pôžičku poistiť, vďaka čomu si klient zabezpečí splácanie aj v prípade nečakaných životných situácií,“ dodáva Farkašová.
Foto: Banky.sk