Oplatí sa poisťovať si spotrebný úver?

Autor: Andrej Dorič
02.12.2014 (10:40)

Rozhodnutie, či sa poistiť alebo zostať bez ochrany by malo záležať na výške a dĺžke úveru a na vašej schopnosti vytvoriť si finančné rezervy.  
 
Banky klientom pri žiadosti o pôžičku skoro vždy odporúčajú uzatvoriť si aj poistenie schopnosti splácať úver. Na jednej strane sa tak chránia sami pred vašou nesolvetnosťou, ale poistenie ochráni aj vás, ak ochoriete, máte úraz alebo stratíte prácu.

Pri uvažovaní o poistení úveru zvažujete aký dlhý úver máte a aký je vysoký v porovnaní s vašimi príjmami.

Ak máte menšiu pôžičku na krátku dobu, ktorú v pohode vládzete utiahnuť aj z úspor v prípade neočakávaného výpadku príjmov, tak poistenie až tak nepotrebujete alebo si úver nemusíte poistiť na všetky riziká. 
 

ZADAJTE OTÁZKU DO ÚVEROVEJ PORADNE


Na druhej strane, ak si požičiavate niekoľko tisíc eur na viac rokov, poistenie úveru sa vám môže zísť. V tomto prípade zvážte poistenie viacerých rizík. 

Čím je suma úveru vyššia, tým komplexnejšie poistenie by si mal klient zvoliť. Prípadná neschopnosť splácať úver by totiž mohla veľmi vážne ohroziť finančnú situáciu rodiny,“ vysvetľuje Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

Čo všetko si poistiť


Štandardne si v bankách môžete poistiť úver pre prípad invalidity a úmrtia. Tie sú v lacnejších základných balíkoch poistenia. V drahších balíkoch máte aj poistenie dlhodobej práceneschopnosti (PN) či straty zamestnania. 

Cena poistenia závisí od výšky úveru a od zvoleného súboru poistenia. Poistenie platíte mesačne v ten istý deň, ako mesačnú splátku za úver a zvyčajne tvorí časť splátky. Uzatvárate ho priamo v banke pri podpise úverovej zmluvy.

Myslite na to, že poistka na schopnosť splácať úver má svoje pravidlá a takisto vám mierne dvihne mesačnú splátku,” upozorňuje Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank Slovensko.

Peniaze navyše za poistenie spotrebného úveru nie sú veľmi vysoké sumy ako je to pri hypotéke. Napríklad v Sberbank pri výške úveru 5 000 eur, splatnosti 10 rokov a úrokovej sadzbe 7,5% ročne bude vaša mesačná splátka za úver 59,35 eur.
  • Ak si poistíte iba úmrtie a invaliditu, mesačný poplatok za poistenie bude 2 eurá.
  • Ak si poistíte všetky možnosti, mesačný poplatok za poistenie bude 6 eur.
Maximálne poistenie, sa určite zíde rodinám s deťmi, ktoré majú obmedzenú možnosť robiť si finančnú rezervu. Zároveň každému, kto cíti zodpovednosť za svoje záväzky a nechce ich v prípade nečakaných životných situácií prenášať na blízkych,“ radí riaditeľka odboru vývoja produktov Sberbank Slovensko Michaela Koštialová.

Odporucame

Pozor na ochranné lehoty a limity


Pri poistení úveru si overte aj to, aké limity majú banky či poisťovne pri vyplácaní poistného krytia.

Poisťovňa Poštovej banky v prípade úmrtia alebo invalidity vyplatí poistné plnenie vo výške nesplateného úveru ku dňu úmrtia alebo ku dňu priznania invalidného dôchodku.

Pri pracovnej neschopnosti a pri nezamestnanosti, vám táto poisťovňa začne vyplácať peniaze až po 60 dňoch. Tým sa poisťovne kryjú voči špekulantom, ktorí už vedia, že budú prepustení a poistia sa na poslednú chvíľu.

Takisto je limitovaná aj dĺžka vyplácania poistného v prípade PN či nezamestnanosti a to len po dobu maximálne 6 mesiacov.

Tiež si overte ako často môžete využiť poistenie nezamestnanosti. V Sberbank počas celej doby splácania úveru je možné čerpať túto poistku maximálne dva roky, avšak nie súvisle.

V Sberbank tiež môžete poistenie úveru uzavrieť len ak nie ste práve teraz PN alebo ste neboli za posledný rok PN 30 po sebe nasledujúcich kalendárnych dní, zároveň nemôžete už poberať starobný alebo invalidný dôchodok.

Ak máte pri úvere aj spoludlžníka, je možné uzavrieť poistenie pre oboch naraz, čo je výhodnejšie, ako uzatvárať poistenie zvlášť. Poistenie úveru zrušíte vypísaním žiadosti, ktorá je bez poplatku. 

Ak sa pre poistenie rozhodnete až po uzavretí zmluvy o úvere, Sberbank vám to umožní až po 9 mesiacov od načerpania úveru.
Foto: Ivan Sedlák