Ako ušetriť na viacerých účtoch

Autor: Andrej Dorič
25.09.2014 (07:00)

Pri spravovaní viacerých účtov v jednej banke môžete ušetriť čas aj poplatky. 

V jednej banke môžete mať niekoľko účtov od bežného, cez sporiaci až po účet ku kreditke či devízové konto. Okrem poplatkov za ich vedenie vás môžu prekvapiť aj poplatky za presuny peňazí medzi vlastnými účtami. Zisťovali sme ako sa im vyhnúť.

Dôvody mať viacero účtov v banke sú rôzne, ale ide najmä o to mať peniaze oddelene.

Dva bežné účty pre jedného klienta sú výhodné v prípadoch, kedy ich potrebuje na rôzne účely, napríklad aby mal oddelené financie pre seba ako fyzickú osobu, druhý účet má ako živnostník a ďalší účet môže mať zriadený pre svoje deti,“ vymenúva Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Výhodou viacerých účtov v jednej banke namiesto vo viacerých je aj rýchlosť, akou si môže previesť peniaze z jedného účtu na druhý.

Deje sa to v zásade okamžite, pretože ide o takzvaný vnútrobankový prevod, ktorý sa udeje v ten istý deň, ako bola platba odpísaná z bežného účtu,“ vysvetľuje Chmelová.

Banky pohyby peňazí medzi vlastnými účtami spoplatňujú, ale nie vždy. V rámci balíkov služieb ich máte často v cene. Aj online presuny sú zvyčajne v cene balíka.

Neprehliadnite


Na druhej strane, ak by ste si chceli prevádzať peniaze v pobočke je potrebné rátať s poplatkami. V Sberbanke je to 1,20 eur aj v prípade prevodu z jedného účtu na druhý toho istého majiteľa. V ostatných bankách sú poplatky podobné.

Presuny z bežného na vkladové či sporiace účty v bankách nie sú spoplatnené. Prevod zo sporiaceho na bežný účet je tiež bezplatný, ale dajte si pozor na výpovedné lehoty.

Dôvody, prečo mať viacero účtov:
  • účet založený v prospech dieťaťa na sporenie
  • úspory treba odčleniť od peňazí na financovanie bežných výdavkov a umiestniť ich na iný účet 
  • v prípade domácnosti so spoločným účtom môžu mať partneri záujem mať aj vlastné účty
  • možnosť využiť benefitný systém dvoch bánk
  • záujem využívať špecifické produkty rôznych bánk 
  • prehľadnejšia evidencia príjmov v prípade viacerých zdrojov príjmu 
  • rozloženie finančných prostriedkov (napr. jeden účet používaný pre platby cez internet)
Nevýhody viacerých účtov
  • Poplatky za prevody medzi nimi
  • Vyššie poplatky za vedenie 

Ako splácať kreditku


Ak máte v banke aj kreditku a kreditný účet, môžete ho splácať bez poplatkov z bežného, ale nie zo sporiaceho účtu, ten by mal slúžiť len na sporenie.

Sporiaci účet nie je nástroj platobného styku. Na splácanie úverov klient využíva bežný účet, alebo program služieb,“ radí Chmelová.

Banky odporúčajú kreditný úver splácať inkasom kvôli pravidelnosti alebo v prípade, keď nemáte na bežnom účte dostatočný počet finančných prostriedkov, môžete bezplatne previesť zo sporiaceho účtu peniaze na bežný účet a vyplatiť dlh na kreditnej karte.

Zriadenie a používanie inkasa môže niečo stáť. Jeho cena záleží na druhu balíka. V základných inkasá nie sú zahrnuté, ale v drahších balíkoch sú v cene.

V prípade kreditnej karty, aby si záujemca nemusel strážiť termín úhrady, je možné zriadiť si 100% inkaso z bežného účtu, ktoré sa vždy v rovnakom termíne automaticky uhradí na kreditný účet podľa vyčerpanej výšky. Táto služba stojí 1 euro mesačne,“ informuje hovorkyňa Sberbank.

Podobne banky neodporúčajú splácať kreditku z termínovaného účtu, pretože na vklade stratíte úroky pri porušení viazanosti.
Foto: Ivan Sedlák