Ako preniesť účet do inej banky

Autor: Andrej Dorič
20.01.2015 (16:45)

Pri sťahovaní účtu si dajte pozor na neuhradené či dochádzajúce platby a vyhnite sa zbytočným poplatkom. 

Banková turistika kvoli účtom nie je zatiaľ na Slovensku významná, pretože bankoví klienti sú konzervatívni a váhaví. Počet presunov účtov sú v desiatkách nie v stovkách. Slováci skôr preferujú možnosť založiť si nový účet, ale nerušia starý. Ak sa im nový účet osvedčí, potom sa rozhodnú aj pre prenos účtu.

Na zmenu banky a presun účtu majú klienti rôzne dôvody. Zvyčajne je to nespokojnosť so službami starej banky alebo úver v novej banke, ku ktorému je nutný aj nový účet. Úlohu zohrávajú aj poplatky za účet či dostupnosť bankovej pobočky.

Zadajte otázku do poradne o účtoch

Motívy na presun účtu do našej banky sú napríklad lepšie venovanie sa klientovi, blízkosť pobočky či poskytnutie pre klienta dôležitého produktu. V minulom roku k nám prešlo na základe presunu účtu 13 nových klientov,“ informuje Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank. 

Postup na prenos


Pri prenose účtu máte dve možnosti ako to urobiť. Buď o presun požiadate novú banku alebo zájdete osobne do svojej starej banky a o sťahovanie a zrušenie účtu požiadate tam.

Ak sa rozhodnete pre možnosť otvorenia účtu cez novú banku, musíte jej predložiť notársky overenú žiadosť o presun účtu, na základe ktorej nová banka požiada starú banku o presun účtu. 

Nová banka sa za žiadateľa skontaktuje s jeho starou bankou a spolu s účtom prenesie aj všetky nastavené trvalé príkazy a inkasá na účet v novej banke a rovnako je možné v starej banke zabezpečiť aj zrušenie  starého účtu,” vysvetľuje proces presunu Chmelová.

Ak ste ochotní zájsť osobne do starej banky, ušetríte náklady na overenie podpisu notárom, ale nevyhnete sa chodeniu na pobočku a možno nepríjemným otázkam prečo z banky odchádzate alebo aj presviedčaniu na zotrvanie.

Ešte pre presunom je vhodné si overiť, či vaša nová banka spolupracuje s firmami, v prospech ktorých ste mali zriadené súhlasy s inkasom či trvalé príkazy. Platí, že čím sú služby podobnejšie, tým je presun bežného účtu jednoduchší.

Postup pri prenose účtu

 
  • Vysporiadajte si všetky záväzky na účte v pôvodnej banke
- skontrolujte si trvalé príkazy a inkasá, ktoré sa oplatia zrušiť online kvôli nižším poplatkom 
- informujte sa, kedy budete mať zaúčtované posledné operácie kartou, či budete za zrušenie karty platiť poplatok a či kartu musíte fyzicky odovzdať na pobočke
- vyrovnajte si podĺžnosti na povolenom prečerpaní
- informujte sa o tom, koľko peňazí musíte nechať na účte, aby si banka mohla stiahnuť všetky poplatky
- zvyšnú sumu si pošlite cez internetbanking na nový účet, čím ušetríte na poplatkoch
  • Nájdite si účet v novej banke, ktorý vyhovuje Vašim potrebám
- čím sú služby podobnejšie, tým je presun bežného účtu jednoduchší
  • Vyplňte žiadosť o presun účtu a odovzdajte ju v banke
- pokiaľ chcete, aby žiadosť zaslala nová banka za vás pôvodnej banke, je potrebné úradne overiť váš podpis na žiadosti (u notára alebo na matrike)
- ak sa chcete vyhnúť nákladom za úradné overenie podpisu, môžete žiadosť zaniesť pôvodnej banke osobne
  • Nechajte banky pracovať za Vás
- nová banka a pôvodná banka budú spolupracovať tak, aby celý proces presunu bol bezproblémový a bez neodôvodnených prieťahov
Zdroj: SBA

Pozor na neuhradené platby


Pri presune účtu si dávajte pozor na svoje záväzky voči starej banke. Ak ste v mínuse na povolenom prečerpaní, na kreditke alebo nemáte zúčtované všetky transakcie debetnou platobnou kartou, presun účtu vám banka nedovolí.

Je potrebné zo strany klienta zabezpečiť dostatočný zostatok na účte v starej banke. Dôvodom je, aby boli klientovi zrealizované všetky trvalé, inkasné a platobné príkazy, platby realizované platobnou kartou a bolo možné zrušenie zmluvných vzťahov,“ vysvetľuje Chmelová.

Svoju starú platobnú kartu nemusíte v Sberbank odovzdať, pretože banka kartu zruší a zablokuje na základe vašej žiadosti o presun účtu. Urobí to až potom ako budú na nej zúčtované všetky debetné položky. Iné banky ako Tatra banka vyžadujú aj odovzdanie starej karty osobne alebo poštou, aby ju fyzicky zničili. 

Odporucame

Presun trvá viac ako mesiac


Presun účtu aj s prevodnými príkazmi by mal trvať zhruba mesiac prípadne aj dva.

Lehota na prenos alebo zrušenie účtu závisí najmä od toho, kedy si žiadateľ vysporiada záväzky na starom účte. Práve kvôli týmto záležitostiam trvá prenos a zrušenie účtu zväčša mesiac,“ dodáva Chmelová.

Postup je taký, že stará banka vám vypracuje informáciu o platobných príkazoch do týždňa od doručenia žiadosti o presun, ale zruší vám ich až k poslednému dňu mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom ste žiadosť podali. Teda ak o presun požiadate v januári, platobné príkazy vám budú zrušené ku koncu februára.

Náklady na sťahovanie


Za presun účtu by si banky nemali nič účtovať, ale môžete platiť za zrušenie trvalých príkazov či inkás. Za tie si banky zvyčajne v rámci balíka neúčtujú nič, ale mimo balíka môžete zaplatiť okolo 50 centov cez internet a niekoľko eur v pobočke. 

Pri podaní žiadosti o presun účtu v novej banke je potrebné počítať s poplatkom za notárske overenie podpisu na žiadosti o presun účtu. Poplatok za overenie podpisu je u notára 2,87 eur a na matrike len 1,50 eura. 

Banky zvyčajne karty zlikvidujú bezplatne, ale nemusí to byť pravidlo. Ak je karta vydaná menej ako 1 kalendárny rok, zaúčtujú si za to poplatok. Tatra banka si za tento úkon vypýta 5 eur. 

Po presunutí účtu nahláste jeho zmenu všetkým inštitúciám, kde máte platobné povinnosti ako sú plynárne či elektrárne. Zmenu účtu oznámte aj zamestnávateľovi, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam v podobe meškania výplaty. 
Foto: Ivan Sedlák