Ako bezpečne platiť za vianočné darčeky

Autor: Andrej Dorič
19.12.2014 (08:00)

Pri nákupe darčekov v kamenných obchodoch alebo cez internet by ste mali dodržiavať isté bezpečnostné pravidlá. Čo vám pri týchto činnostiach a hrozí a ako im predchádzať?  

Pri nákupe v kamenných obchodoch si v prvom rade dávajte pozor na svoju kartu, aby ste ju nenechali v bankomate, v platobnom termináli, či zlodejovi. Tiež si chráňte svoje PIN, dávajte si pozor na podozrivé bankomaty a skontrolujte si účtenky pri platbách.

Krádež, stratu platobnej karty ale aj podozrenie z manipulácie s platobnou kartou je potrebné čo najskôr oznámiť svojej banke buď telefonicky alebo cez internet.

ZADAJTE OTÁZKU DO ÚVEROVEJ PORADNE


Banka kartu zablokuje, čo znemožní jej ďalšie použitie. Krádež platobnej karty je tiež potrebné ohlásiť na polícii. V prípade zneužitia karty alebo podozrenia na zneužitie platobnej karty by mali klienti zároveň bez zbytočného odkladu podať na najbližšej pobočke svojej banky reklamáciu,“ radí Eva Čonková, riaditeľka marketingu a komunikácie Prima banky.

Keďže telefónne číslo na banku je uvedené na zadnej strane platobnej karty, banky preto odporúčajú uložiť si ho medzi kontakty do mobilného telefónu. Telefónne číslo vám povedia aj na bankovej infolinke a zároveň ho nájdete aj na webe banky.

Odporucame

Ako si zvýšiť denný limit na karte


Pri nákupe darčekov sa vám môže stať, že dosiahnete denný limit na karte. V banke si ho môžete zvýšiť, ale zvyčajne to nie je možné hneď. V niektorých bankách musíte ísť na pobočku a požiadať o zmenu, inde sa to dá aj cez internet banking.

O zmenu limitu platobnej karty na pobočke by mal klient požiadať v dostatočnom časovom predstihu, keďže zmena bude účinná do 2 pracovných dní od požiadania,“ vysvetľuje Čonková z Prima banky.

Základné pravidlá bezpečnosti používania platobných kariet

 
  • Skontrolujete si či máte platobnú kartu podpísanú. Ak nie urobte tak, lebo niektorí obchodníci ju môžu odmietnuť prijať.
  • Platobnú kartu nezverujte inej osobe, ani jej neprezrádzajte váš PIN kód.
  • PIN kód si zapamätajte a nikdy si ho nepíšte na platobnú kartu, do mobilu ani si ho neukladajte do peňaženky.
  • Pokiaľ vám PIN kód nevyhovuje, zmeňte si ho v ktoromkoľvek bankomate, ale dajte si pozor na poplatky za tento úkon.
  • Pri zadávaní PIN kódu buďte opatrný, klávesnicu si prekryte rukou. Dbajte na to, aby pri výbere z bankomatu čakajúci za vami dodržali diskrétnu zónu.
  • V prípade, že vám bankomat nevydá celú sumu bez zobrazenia upozornenia na displeji bankomatu, odporúčame vám, aby ste od bankomatu neodišli a zavolali políciu.
  • Nepoužívajte bankomaty, ktoré sú pozmenené alebo neosvetlené.
  • Kartu chráňte pred mechanickým poškodením.
  • Pri platbe platobnou kartou v obchode či v reštaurácii nespúšťajte vašu kartu z dohľadu. Personál predajne či reštaurácie by nemal s vašou platobnou kartou nikam odchádzať. 
  • Pri platení kartou si vždy skontrolujte správnosť údajov a výšku platenej čiastky na POS termináli a na platobnom doklade
  • V prípade, že ste svoju platobnú kartu stratili, alebo vám bola odcudzená, bezodkladne túto skutočnosť nahláste. 
  • Zriaďte si SMS notifikáciu, ktorá vám umožní, že budete vedieť o každej transakcii, ktorá sa na vašom účte vykoná. Tak rýchlo zistíte, či vaša platobná karta bola zneužitá.
  • Nahláste banke vaše aktuálne mobilné číslo, lebo niekedy vás banka môže kontaktovať, ak má podozrenie na zneužitie karty.


Nákupy cez internet


Pri nákupe darčekov cez internet je tiež potrebné byť obozretný. Vždy je vhodné si overiť, komu posielate svoje peniaze, najmä ak ide o vyššiu čiastku. Treba si napríklad všímať aj rôzne recenzie webov na internete.

Pred poskytnutím údajov o karte na web sa presvedčte, či sú údaje prenášané bezpečnou cestou a stránka je zabezpečená certifikátom (SSL, SET protokol). 

Bezpečnú webovú stránku spoznáte podľa toho, že má protokol v adresnom riadku a ikonu zlatého zámku. Kliknutím na ikonu zámku si môžete overiť informácie o bezpečnostnom certifikáte, ktoré potvrdzujú zabezpečenie šifrovania komunikácie,“ radí Čonková. 

Medzi pravidlá obozretnosti patrí aj neposkytovať údaje z katry hocikomu cez internet alebo cez telefón. Na internete zvyčajne zadávate iba číslo karty, CVV kód a dátum expirácie. Imali by ste ich vypisovať do špeciálnych koloniek a nie posielať mailom. 

Hlavné zásady bezpečnosti pri platení kartou na internete

 
  • Pri platení cez internet používajte iba bezpečné a overené stránky. 
  • Pred objednaním tovaru alebo služby si nezabudnite pozorne prečítať kompletné obchodné podmienky.
  • Poznamenajte si e-mailovú adresu obchodníka pre prípad stornovania predplatného. 
  • Vyžiadajte si od obchodníka potvrdenie objednávky a uchovajte si ho pre prípad reklamácie alebo kontroly zaúčtovanej transakcie.
  • Nikdy neposielajte svoje identifikačné údaje ani údaje z karty, ani ich telefonicky neposkytujte neznámym osobám. 
  • V žiadnom prípade nezadávajte svoj PIN.
  • Pri platení zadávate tieto údaje z platobnej karty:  
- 16miestne číslo na prednej strane karty,
- dátum dokedy je karta platná (mesiac/rok), uvedené na prednej strane karty a 
- CVV2/CVC2 kód / posledné 3miestne číslo na zadnej strane karty vedľa/na podpisovom prúžku karty

Ak už peniaze na podvodný web zašlete šancu na vrátenie peňazí máte malú. Platbu síce môžete reklamovať, ale s jej vrátením musí súhlasiť aj príjemca platby. 
Foto: Ivan Sedlák