Účet cez internet si otvoríte už vo viacerých bankách

Autor: Andrej Dorič
07.01.2015 (12:00)



Otvárať si účet v banke úplne alebo čiastočne online zatiaľ na Slovensku nie je bežné. V minulosti takú  možnosť ponúkali najmä online banky, ale už sa k nim pridávajú aj ich kamenné súperky.

Vo väčšine kamenných bankách síce môžete o účet požiadať na internete alebo telefonicky, ale návšteve pobočky sa zvyčajne nevyhnete. Existujú aj výnimky.
 
Zadajte otázku do poradne o účtoch

Napríklad v Tatra banke  to funguje tak, že cez webovú stránku si vyplníte žiadosť o účet a odošlete ju na schválenie. Potom vás kontaktuje kuriér, u ktorého podpíšete zmluvu. Po aktivovaní balíka služieb v banke dostanete SMS s vašim osobným identifikačným číslom a možete začať účet používať.

Podobný proces založenia účtu má aj mBank.

"Pripravené zmluvy vám prinesie buď kuriér na miesto, ktoré si určíte alebo ich môžete podpísať v niektorom z kontaktných miest mBank," dodáva Lukáš Matuška, expert na bežné účty z  mBank. Úplne online teda proces založenia účtu nie je.

Zmluvu môžete rovno podpísať a poslať banke späť po tom istom kuriérovi. Ak by ste si ju chceli bližšie preštudovať, čo banky odporúčajú, tak ju môžete poslať späť banke neskôr na vlastné náklady. V mBank musíte dať kuriérovi aj kópiu občianskeho preukazu na overenie totožnosti.  Úplne online teda proces založenia účtu nie je.

Zuno bank ponúka dve možnosti ako si založiť účet online. Prvá je cez kuriéra podobne ako u mBank.

Druhá možnosť založenia účtu je ľahšia a rýchlejšia a úplne online. Môžete ju využiť vtedy, ak už máte účet v inej banke.  Postup je nasledovný:
  1. Vyplňte online žiadosť.
  2. Potom vám príde od banky uvítací email, kde budete mať uvedené číslo vášho nového účtu a informácie, ako sa prihlásite do internet bankingu.
  3. Následne si účet  aktivujete poslaním aspoň 1 centu zo svojho starého účtu v inej banke na nový v Zuno.
  4. Potom treba odfotiť dva svoje doklady (občiansky preukaz a vodičský preukaz alebo pas) a výpis z účtu zo starej banky a poslať ich mailom do Zuno bank alebo ich nahrať cez mobilnú aplikáciu Dokumenty.
  5. Napokon podpíšete  zmluvu o účte online po prijatí SMS kódu. 

Podrobný postup na založenie online účtu si môžete pozrieť na webe Zuno bank.

Aj v Sberbank si môžete otvoriť jeden z drahších účtov-  môjÚČETdomov úplne online, bez návštevy pobočky a bez dodatočného podpisovania zmluvy. Stačí naskenovať dva doklady totožnosti a poslať si na novootvorený jednu platbu vo výške 10 centov z vlastného už existujúceho účtu. Tým si Sberbank overí totožnosť človeka otvárajúceho účet. 

Odporucame

Doklady pri otvorení účtu


Banky na Slovensku chcú poznať človeka, ktorému otvoria účet, a preto od vás budú vyžadovať v prvom rade doklady totožnosti.

 Väčšine bánk stačí predložiť občiansky preukaz, prípadne pas, z ktorého si banka urobí fotokópiu. Ak zmeníte trvalý pobyt, mali by ste to banke neskôr nahlásiť.

Účet si zvyčajne založíte do pol hodinky alebo hodinky. Doba vybavovačiek záleží na počte ľudí, ktorí čakajú v banke pred vami a na vašich doplňujúcich otázkach. 

 V pobočke vám banka dá na podpis viacero dokumentov o otvorení účtu či o založení internetbankingu, prípadne o povolenom prečerpaní, ak vám ho ponúkne hneď. 

Platobnú kartu nedostanete skoro v žiadnej banke (okrem Tatra banky) ihneď, ale pošlú vám ju do niekoľkých pracovných dní (zvyčajne týždeň) poštou. Alebo vám dajú vedieť, kedy bude hotová a opäť musíte ísť do pobočky banky si ju prevziať. Najmä kvôli bezpečnosti, banky kartu neposielajú poštou spolu s PIN kódom, ale vám ho pošlú osobitne.
 

Cudzinci potrebujú viac dokladov


Ak si chce otvoriť účet v banke cudzinec žijúci na Slovensku potrebuje zvyčajne dva doklady- potvrdenie o trvalom alebo prechodnom pobyte alebo pas. Občanom Česka stačí napríklad v ČSOB ak ukážu svoj občiansky alebo vodičský preukaz. 
Foto: BANKY.sk