Skryté poplatky pri spravovaní účtu

Autor: Andrej Dorič
14.01.2015 (10:40)

Pri používaní účtu v banke vás môžu prekvapiť na výpise nečakané poplatky za online operácie.  

Banky si účtujú poplatky nielen za operácie v pobočke, kde majú náklady na ľudí, ale spoplatňujú aj online transakcie, o ktorých ich zákazníci možno ani nevedia. Poplatky za úkony na internete zdôvodňujú nákladmi na informačné technológie, ktoré nie sú zanedbateľné. Aj tie treba udržiavať, obnovovať a zlešovať.

Poplatky za online operácie súvisia s údržbou existujúcich zariadení, ich ďalším vývojom, implementáciou nových technológii,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Banky ponúkajú bez poplatkov najčastejšie používane operácie ako prijaté a odoslané platby, prevody z účtu na účet či niektoré zmeny v nastaveniach účtu.

Na druhej strane spoplatňujú operácie cez internet ako zmena denných limitov na karte, zmena trvalého príkazu (TP) či SMS služby.
 
Zadajte otázku do poradne o účtoch

Zmeny v trvalých príkazoch sú zväčša v bankách bez poplatku v rámci balíkov, ale mimo nich si za nich priplatíte. Ak si trvalé príkazy zmeníte sami na webe ušetríte. Je to zvyčajne zadarmo alebo len za niekoľko centov. 

 V ČSOB je napríklad zmena TP aj v rámci balíka  bez poplatku. Keď chcete zmeniť len dátum odoslania príkazu na internete sa to nedá urobiť. Trvalý príkaz musíte zrušiť a založiť si nový. Za jeho zrušenie zaplatíte 50 centov. Rovnakú sumu zaplatíte aj za zrušenie inkasa. 

mBank si poplatok za zmenu TP cez onlinebanking neúčtuje. 

Na pobočke je táto zmena taktiež bezplatná, ale klient si ju musí uskutočniť sám cez počítač,“  informuje Lukáš Matuška, expert na bežné účty z mBank. Ak to neviete, môžet použiť mLinku a zaplatíte 70 centov.

Odporucame

Sms notifikácie nie sú zadarmo


Banky si účtujú aj za SMS notifikácie, ktoré vám chodia na mobil, pretože s tým majú náklady u mobilných operátov. Jedna informačná SMSka stojí v ČSOB sedem centov. Ak ste na účte aktívny a chodí vám denne niekoľko SMSiek môžu sa vaše poplatky za túto službu vyšplhať aj na niekoľko eur mesačne.

Zuno bank si za SMS notifikáciu nepýta žiadne dodatočné poplatky, ale iba v drahšom účte Plus. Pri lacnejšom účte zaplatíte sa službu SMS Plus 80 centov mesačne. VÚB banka si za jednu SMSku vypýta 8 centov.

Ak nechcete platiť za SMSky, ktoré vás iba otravujú a zdajú sa vám zbytočné, môžete využívať e-mailovú notifikáciu, ktorá je v bankách bezplatná.

V nasledujúcej tabuľke si pozrite vybrané online operácie na účte, ktoré sú spoplatnené
 
 

zmena/zrušenie TP cez internet

zostatok na účte v bankomate

online zmena limitov na debetnej karte 

Sms notifikácie

CSOB
Pohoda
50 centov 5 centov 5 eur 7 centov/1 SMS
mbank - male
mKonto
- 33 centov -  1,19-2,99 eur podľa paušálu
 OTP banka
KontoBASE
  -   -
-
 7 centov/1 SMS
PB
Dobrý účet
  - 16 centov 2,5 eur  7 centov/1 SMS
Prima banka
Osobný účet
 
 - 30 centov 3,5 eur  7 centov/1 SMS
Sberbank
Slušný účet
 

50 centov

 - 3,5 eur  99 centov/mesiac
SLSP_nove
Osobný účet
 -  - 1,8 eur  1 eur/mesiac
Tatra banka
Tatra PersonalTB  
  -   -   -   -
 UCB
U konto
 -  - neponúka 5 centov/1 SMS*
 VUB
Flexiúčet 
50 centov  - 3 eurá  8 centov/1 SMS
Zuno
Účet Plus
 -  -  - 80 centov/mesiac

* SMS notifikácie o kartových transakciách a k termínovaným vkladom  sú bez poplatku. Poplatok si banka účtuje za SMS notifikácie ostatných transakcií a o zostatku na účte.
 

Poplatky za zobrazenie zostatku


Prekvapiť vás môže aj poplatok za zobrazenie zostatku na účte v bankomate. ČSOB si na vlastnom bankomate účtuje za tento úkon 5 centov. Za zobrazenie poplatku v bankomate inej banky až 30 centov. 

mBank si za tento v podstate online úkon vypýta 33 centov a Poštová banka 16 centov.

Zmena denného limitu pri debetných kartách cez internet banking je v niektorých bankách tiež drahá. Napríklad vo VÚB banke za ňu zaplatíte až 3 eurá a v Prima banke až 3,5 eur. Podobne aj zmena PINu cez bankomat je bankami spolatnená od 2 do 3 eur. 
Foto: Ivan Sedlák