Účty pre deti sú lacné, úroky na nich sú nízke

Autor: Andrej Dorič
26.01.2015 (07:00)

Detské účty sú lacné, s obmedzenými operáciami a nie veľmi vhodné na sporenie veľkých súm.  

Založiť dieťaťu účet na sporenie alebo na vreckové už nie je na Slovensku rarita. Dá sa to v šiestich bankách. Detské účty sú lacné a vhodné na to, aby dieťa dostalo prvý kontakt s peniazmi a malo k nim prístup na drobné výdavky. 

Na druhej strane tieto účty majú limitované transakcie a na sporenie sa veľmi nehodia kvôli nízkym úrokom. 

Zadajte otázku do poradne o účtoch

Výhody na detských účtoch


Banky ponúkajú účty pre deti zadarmo alebo za poplatok menší ako za dospelácke účty.
VÚB banka ponúka detský balík Start Junior, ktorý je určený deťom vo veku 8-14 rokov. 

"Môže si ho zriadiť rodič len k Flexiúčtu a je vedený bez poplatku. Deti s účtom narábajú najmä prostredníctvom platobnej karty, denný limit je 10-200 eur. Prístup k internet bankingu majú deti len pasívny, aktívne operácie môžu robiť len rodičia," informuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Detský účet od Prima banky je tiež zadarmo, k účtu dostanete aj platobnú kartu a máte neobmedzené platby kartou aj výbery z bankomatov.

Sberbank má tiež k môjÚČET go14 neobmedzené platby kartou aj výbery z bankomatov a tiež ho ponúka bez poplatkov. 

ČSOB ponúka detský účet Sloník za 1 euro, ale môžete ho mať zadarmo, ak tam dieťaťu pošlete minimálne 10 eur mesačne, alebo máte na účte zostatok 1000 eur mesačne.

Príjmeným bonusom k detským účtom sú aj platobné karty s detskými motívmi.

ČSOB vám k detskému balíku ponúkne platobnú kartu VISA Electron Baby s detským vizuálom. Tatra banka má na karte pekné vizuály Batmana a Tweetyho. K VÚB detskému účtu dieťa získa platobnú kartu Visa Inspire. 

Odporucame

Limity na operácie


Rodičia by mali vedieť aj to, že detský účet nemá slúžiť ako plnohodnotný účet, preto má limity na niektoré transakcie ako sú výbery z bankomatov či na platby kartou.

Vo VÚB banke deti s účtom narábajú najmä cez platobnú kartu. Nevýhodou je to, že dieťa môže vyberať z bankomatu zadarmo len dvakrát mesačne v bankomate vlastnej banky. Inak zaplatia za každý výber 30 centov.

Debetná bezkontaktná platobná karta VISA Inspire zároveň umožňuje bezplatné výbery v zahraničí z bankomatov skupiny Intesa Sanpaolo. Na ostatné zahraničné výbery po celom svete platí jednotný zvýhodnený poplatok 1,20 eur,“ dodáva Walterová.

V ČSOB máte pri detskom balíku Sloník limitovaný počet výberov z bankomatu vlastnej banky na päť mesačne.

V Tatra banke si môže rodič podľa svojho uváženie zvoliť denný limit čerpania od 20 do 200 eur. Na druhej strane dieťa má neobmedzený počet výberov z bankomatu vo vlastnej banke.

Sberbank zase limituje online operácie pre dieťa len na tie pasívne - to znamená, že nemôže cez internet platiť, iba prezerať si zostatky.

UniCredit Bank je možné na Detskom konte vyberať s platobnou kartou z bankomatu do výšky maximálneho mesačného limitu 200 eur.


Prehľad poplatkov a úrokov na detských účtoch

 
Banka úrok za rok Poplatok za vedenie
CSOB
 detský účet Sloník
1%/ 0,5%*  1 euro/0 eur**
Prima banka
 Detský účet
3,00% / 0,01%* zadarmo
Sberbank 0,01%  zadarmo
Tatra banka
 Detský účet
0,01%  zadarmo
UCB
 Detské konto 
0,10%/ 0,01%*  zadarmo
VUB
 Start Junior
0,50% zadarmo
  
* pri objeme prostriedkov do 1.000 €/nad 1.000 €
** zadarmo ak tam dieťaťu pošlete minimálne 10 eur mesačne alebo máte na účte zostatok 1000 eur mesačne.

Na detskom účte veľa nenasporíte


Ak by ste chceli detský účet aj kvôli sporeniu, zvážte iné sporiace alternatívy ako napríklad termínované vklady, keďže úroky na nich sú zvyčajne nízke. Hoci banky sa snažia prilákať rodičov aj na zvýšené úroky. 

Prima banka ponúka na detskom účte zaujímavý úrok až 3%, ale len do výšky vkladu 1000 eur. Nad túto sumu klesá na biednych 0.01% ročne. 

Hranicu 1000 eur s výhodnejším 1% úrokom má aj ČSOB. Nad tento objem sadzba klesne na 0,5% ročne. VÚB banka má na Start Junior úrok 0,50% ročne, čo je viac ako bežné účty s úrokom len 0,01% ročne.

UniCredit Bank úročí Destské konto do 1000 eur ako štandardný termínovaný vklad s mesačnou viazanosťou, teda 0,10% ročne. Nad túto hranicu úrok klesne na minimum 0.01% ročne. Rovnako nízky úrok na účte pre deti má aj Sberbank a Tatra banka.  
Foto: Ivan Sedlák