Skryté poplatky pri refinancovaní hypotéky

Autor: Andrej Dorič
27.02.2015 (14:00)

Pri refinancovaní hypotéky nehľaďte len na nižší úrok, ale aj na dodatočné poplatky. Dáme vám aj tipy ako na poplatkoch ušetriť. 

Okrem bežných poplatkov pri sťahovaní hypotéky ako sú poplatok za poskytnutie úveru, za znalecký posudok či za kataster sa vám môžu vyskytnúť aj ďalšie, s ktorými ste nerátali.

Jedným z nich je poplatok za vyčíslenie zostatku úveru v starej banky. Za to si banky účtujú niekoľko desiatok eur alebo aj vyše 100 eur.
 
Zadajte otázku do poradne o hypotékach

ČSOB si za vyčíslenie zostatku úveru zaplatíte 100 eur, v UniCredit Bank je to 40 eur. V Slovenskej sporiteľni zaplatíte až 149 eur. Tomuto poplatku sa vyhnete, ak úver  splatíte k dátumu obnovy sadzby. 

V prípade, že sa klient rozhodne vyplatiť úver v našej banke, môže tak urobiť úplne bez poplatku v čase, kedy mu končí fixácia. K tomuto dátumu mu tiež bezplatne vyčíslime aj zostatok úveru,“ informuje Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.


Neprehliadnite

Základné poplatky pri prenose hypotéky

 
  • Poplatok za vyčíslenie zostatku starej hypotéky
  • Poplatok za predčasné splatenie starej hypotéky mimo výročia fixácie- od 2 do 5%
  • Poplatok za poskytnutie nového úveru- % z výšky hypotéky
  • Znalecký posudok- od 100 do 300  eur
  • Návrh na vklad do katastra -  66 eur
  • Zrýchlený vklad -266 eur
  • List vlastníctva-8 eur
  • Za kópiu z katastrálnej mapy - 8 eur
 

Pýtajte sa na zľavy
 

Pri refinancovaní úveru na bývanie sa novej banky pýtajte na zľavy na poplatkoch, pretože tie pri prenose hypotéky bývajú štedrejšie a niektoré poplatky odpúšťajú.

V rámci kampaní odpúšťa väčšina bánk poplatok za poskytnutie úveru, kde môžete ušetriť až na niekoľko stoviek eur, pretože jeho výška je určená ako percento z poskytnutej sumy úveru. Všetky bankové akcie aj podmienky na zľavy na hypotéky si môžete pozrieť tu.

Niektoré banky sú ešte štedrejšie. Slovenská sporiteľňa napríklad  hypotéku na vyplatenie úveru z inej banky poskytuje bez spracovateľského poplatku, aj bez znaleckého posudku a bez dokladovania príjmu.

Napokon sú poplatky, ktoré platíte nie banke, ale štátnym úradom ako je kataster alebo pre znalca za ohodnotenie bytu, tým sa zvyčajne pri refinancovaní nevyhnete. Znalca vám však vedia banky zabezpečiť na svoje náklady alebo od vás nebudú pýtať novú posudok, ak nie je veľmi starý, zvyčajne 2-5 rokov.
Foto: Ivan Sedlák