Preniesť ťarchu z bytu na záhradu sa zvyčajne nedá

Autor: Andrej Dorič
03.03.2015 (07:00)

Banky pri prenose ťarchy z jednej nehnuteľnosti na inú hľadia najmä na hodnotu novozaloženej veci. 

Počas splácania hypotéky, ktoré sa ráta na roky až desaťročia, môže nastať situácia, že založenú nehnuteľnosť budete chcieť spod ťarchy úveru oslobodiť a preniesť ju na iný byt či dom. Banky tvrdia, že možné to je, ale majú podmienky.

V prvom rade musíte o zmene ťarchy na nehnuteľnosti, ktorá slúži ako zabezpečenie úveru, banku písomne informovať. Potom si musíte byť istí, či nová zábezpeka úveru bude dostatočná na pokrytie hodnoty vašej pohľadávky voči banke.
 

Môžete si dokonca preniesť ťarchu z bytu či domu na pozemok, ktorý má podobnú hodnotu ako nehnuteľnosť, ale nemôže to byť obyčajná lúka. Banky preferujú stavebný pozemok, ktorého hodnota dostatočne zabezpečuje aktuálnu pohľadávku banky.

Poplatky a dokumenty pri prenose ťarchy
 

O prenos ťarchy požiadate na základe písomnej žiadosti v ktorejkoľvek pobočke banky.
Za prenos ťarchy v bankách zaplatíte poplatok za zmenu zmluvy, ktorý sa pohybuje nad 100 eur. Zároveň so zriadením nového záložného práva by ste mali počítať aj s poplatkami súvisiacimi s konaním na katastri, ktoré sa pohybujú v desiatkach eur.

Neprehliadnite Ak by ste chceli vymeniť záložne právo z domu napríklad na záhradu, banka vám to nemusí dovoliť. Záhrada nie je štandardne akceptovaným typom zabezpečenia, ale ak by ste ju dokázali v územnom pláne zmeniť na stavebný pozemok, tak by banka súhlasila v prípade, ak by jeho hodnota bola dostatočná. 
Foto: BANKY.sk