Na hypotéke pre mladých ušetríte, ale nebudete mať nulový úrok

Autor: Andrej Dorič
09.03.2015 (07:00)

Jednou z najlákavejších ponúk pri hypotéke pre mladých je 3% úrokový bonus. Napriek tomu, že vám banka dnes ponúkne úrok pod 3% vaša výsledná sadzba nebude mínusová.

Základné podmienky na získanie úveru pre mladých je mať vek do 35 rokov, nižší, ale nie príliš nízky príjem a požadovať nižšiu sumu úveru do 50 000 eur. Za to budete odmenený dočasne nižším úrokom a rôznymi výhodami pri splácaní úveru.

Maximálna výška príjmu žiadateľa o zvýhodnenú hypotéku sa od apríla zvýši o viac ako 100 eur zo súčasných 1088,10 eur na 1193,4 eur (1,3-násobok priemernej mzdy). Nárok na úrokové zvýhodnenie tak získa viac žiadateľov. Suma sa zdvihla preto,lebo podľa najnovších údajov štatistického úradu  priemerná hrubej mzda  za posledný štvrťrok minulého roka stúpla na 918 eur.
 

Skoro 1200 eur v hrubom je na slovenské pomery slušný príjem a navyše, ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná pretože sa posudzuje ich spoločný príjem. Výhodou je aj to, že do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú napríklad diéty, výživné alebo štipendium doktoranda.

Ak by sa vám v priebehu úrokovo zvýhodnených 5 rokov zvýšil príjem, nemusíte sa báť, že lacný úver stratíte. Podmienky pre uplatnenie štátneho príspevku pre mladých musíte spĺňať ku dňu podania žiadosti o úver.

Ako funguje úverový bonus
 

Hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých má 3% úverovú bonifikácii. To je  zľava z úrokovej sadzby, kde 2% poskytne štát a 1% banka.

Úrokový bonus nefunguje vo všetkých bankách rovnako. Niektoré banky 1% príspevok premietnú do zníženej úrokovej sadzby, ale 2% bonus od štátu   zohľadňujú v zníženej mesačnej splátke.

V ných bankách zasa platíte plnú splátku bez úrokového zvýhodnenia a banka vám  štátny príspevok na ďalší mesiac refunduje.  Napriek tomu, že niektoré banky ponúkajú klasické hypotéky už pod 3% ročne, úroky na úvere pre mladých reálne pod nulu neklesnú, pretože banky vedia s číslami pracovať, tak, aby úroky neboli záporné.

Neprehliadnite

Výhody a nevýhody

Úver na bývanie pre mladých má výhodu aj v tom, že môžete požiadať kedykoľvek počas jeho splácania o odklad splátky istiny úveru na 5 rokov. Odklad by ste si mali poriadne zvážiť, pretože odložené splátky budete musieť zaplatiť neskôr. Pri tejto hypotéke si môžete znížiť  aj splátky až na polovicu na dobu dvoch rokov pri narodení dieťaťa.

O zníženie splátky musíte banku písomne požiadať v lehote do troch mesiacov po narodení dieťaťa.
 

Plusy a mínusy hypotéky pre mladých

 
+ Nižšia úroková sadzba o 3 % na 5 rokov
+ Päťročný odklad splátok istiny úveru 
+ Mimoriadne splátky bez poplatku po dobu 5 rokov
+ Možnosť predčasne splatiť hypotéku bez poplatku na konci fixácie
+ Dvojročný odklad splátok alebo zníženia mesačnej splátky až na polovicu pri narodení dieťaťa

- Strop vo výške hypotéky do sumy 50 000 eur
- Vek žiadateľa do 35 rokov
- Príjmový strop, ktorý je 1,3-násobok priemernej mzdy teraz 1114,10 eur
- Limitovaný prenos do inej banky

 

Tento úver môžete aj mimoriadne splácať každý rok počas prvých piatich rokov, ale neponáhľajte sa s tým príliš. Ak by ste ho predčasne splatili už za 4 roky museli by ste vrátiť štátu aj banke ich príspevok.

Nevýhodou dotovaného úveru je, že ho dostanete len do výšky 50 tisíc eur. Ak by ste chceli drahší byt musíte si zvyšok požičať za vyšší úrok.
Foto: Ivan Sedlák