Pred rozvodom si vysporiadajte aj hypotéku

Autor: Andrej Dorič
11.03.2015 (07:00)

Pre rozdelením manželstva si radšej rozdeľte aj úvery, aby ste predišli nepríjemnostiam. 

Keď sa idete rozvádzať zistite si či máte v bezpodielovom vlastníctve v manželstve aj nejaké úvery. Ak ste hypotéku dostali už za manželstva, za jej splácanie zodpovední obaja aj po rozvode. 

Ak manžel alebo manželka získali úver pred svadbou situácia je iná, a hypotéku musí splácať ten, na koho je napísaná. Ale aj v tomto prípade, môže byť manželka či manžel spoludlžník a úver musí splácať, ak sa ich partner omešká či nebude platiť.

Preto banky radia ešte pred rozvodom sa dohodnúť na koho úver prejde a nenechať bremeno splácania na oboch partnerov.
 
Zadajte otázku do poradne o hypotékach
 

Vysporiadajte si dlhy cez právnika
 

Ak sa manželia nevedia dohodnúť kto bude úver splácať, mali by to riešiť cez právnika, aby sa nestalo to, že splácať nebude nikto a banka dá dom či byt na exekúciu, aby si pokryla svoje pohľadávky.

Dohodou pri rozvode sa vyhnete aj situácii, keď jeden z partnerov prestane splácať úver a banka môže vymáhať dlh od toho druhého.

Ak máte rozhodnutie o vyrovnaní bezpodielového spoluvlastníctva, kde je jasné napísané, že hypotéku má splácať manžel, ale nerobí tak, banka vás už nebude obťažovať.

Neprehliadnite

Ako sa zbaviť spoločného splácania


Spoločnej hypotéky sa nemusíte vedieť zbaviť, lebo banka nemusí súhlasiť s vypustením jedného dlžníka z úveru, ak ten druhý nemá dostatočnú bonitu.

V tom prípade sa poobzerajte po možnosti, že k úveru miesto jedného z exmanželov pristúpi niekto iný.  Prípadne spoločný byt či dom predajte a úver splaťte predčasne. Pri vypustení jedného dlžníka z úveru to banka bude brať ako zmenu v zmluve a zaúčtuje si za to poplatky, ktoré sa pohybujú aj nad 100 eur.
Foto: Ivan Sedlák