Kedy si požičať cez spotrebný úver a kedy cez kreditku

Autor: Andrej Dorič
19.03.2015 (07:00)

Cez kreditku si vykryjete krátke potreby, cez spotrebný úver si požičiate aj na drahšiu vec na dlhšie.

Odborníci z bánk tvrdia, že povolené prečerpanie alebo kreditnú kartu je vhodné  využívať len na preklenutie krátkodobého výpadku finančných prostriedkov, pretože sú to drahé úvery.

Úroky na týchto produktoch sa pohybujú okolo 20% ročne a neraz aj vyššie. Pri spotrebných úveroch sa sadzba pohybuje omnoho nižšie. V niektorých bankách dostanete úrok už aj pod 10%. Všetky úroky si pozrite tu.
 

ZADAJTE OTÁZKU DO ÚVEROVEJ PORADNE


Kreditka má výhodu bezúročného obdobia, ale to platí len na 40 až 55 dní podľa banky. Ak dlh nevyrovnáte načas, platíte vysoké úroky z dlžnej čiastky.

Povolené prečerpanie má tiež úroky blízke 20%, ale výhoda je v tom, že úroky platíte len z vyčerpanej čiastky. Ak ste v debete len pár nezaplatíte na úrokoch veľa.
 

Plusy a mínusy spotrebáku oproti kreditke a prečerpaniu

 
Spotrebný úver

+môžnosť získať vyššiu sumu úveru
+dlhšia doba splatnosti
+nižšia mesačná splátka
+každý mesiac splácate rovnakú splátku

- poplatok za poskytnutie
- nutnosť dokladovať príjem

Povolené prečerpanie
- vyššie úroky

+úroky platíte len z vyčerpanej čiastky
+bez poplatku za poskytnutie
+úver sa automaticky obnovuje
+flexibilita v splácaní

Kreditná karta

+bezúročné obdobie
+automatická obnova úveru

- vyššie úroky
- vysoký sankčný úrok
- fixný ročný poplatok za kreditku
 

Dlhodobý pobyt v mínuse sa neoplatí
 

Odborníci z bánk radia, že ideálne je splatiť dlh na povolenom prečerpaní maximálne do 3 mesiacov. V opačnom prípade sa potom povolené prečerpanie môže stať drahou záležitosťou.

Ak nie ste schopní dlžnú sumu splatiť za krátke časové obdobie, je vhodnejšie si zobrať spotrebný úver, ktorý ponúka nižšiu úrokovú sadzbu.

Odporucame

Na druhej strane pri spotrebnom úvere musíte rátať s poplatkom za poskytnutie úveru a niekde aj s nutnosťou dokladovať príjem. Administratívne je tento úver náročnejší.

Ak si chcete kúpiť práčku za 400 eur, neoplatí sa vám vybavovať si spotrebný úver. Skôr to riešte cez povolené prečerpanie alebo kreditku. V prípade ak chcete niekoľko tisíc eur na rekonštrukciu bytu alebo auto vtedy sa už spotrebný úver oplatí.

Výhoda spotrebného úveru je v tom, že si môžete rozložiť splátku na viacero mesiacov až rokov a splátka bude stabilná. Mali by ste si preveriť, či si banka za úver a jeho predčasné splatenie neúčtuje dodatočný poplatok.
Foto: Ivan Sedlák