Kedy sa oplatí refinancovať spotrebný úver

Autor: Andrej Dorič
26.03.2015 (07:00)

Na prenose spotrebného úveru môžete ušetriť desiatky eur mesačne, ak si dáte pozor na poplatky.

Väčšina bánk v rámci konkurenčného boja neúčtuje žiadne poplatky za poskytnutie spotrebnej pôžičky na vyplatenie starých dlhov.

Zo zákona má každý spotrebiteľ  právo urobiť mimoriadnu splátku kedykoľvek, ak úver spláca viac ako 12 mesiacov až do výšky 10 tisíc eur bez poplatku. Strop je taký vysoký, že ho v podstate spĺňa väčšina spotrebných úverov okrem tých na bývanie.
 

Poplatky platíte pri vyššom úvere nad 10 tisíc eur. Za predčasné splatenie úveru nad túto sumu  zaplatíte poplatky vo výške 0,5% zo zostatku úveru (ak je úver menej ako rok pred koncom splatnosti) alebo 1% ak je to inokedy.

Pri starších úveroch poskytnutých do 10.6.2011 je poplatok až 3% z predčasne splácanej sumy.

Poplatky na vedenie úverového účtu vám už tiež banky podľa zákona vyrubiť nemôžu. Napokon poplatky za zmeny v úverovej zmluve, ktoré sa bežne pohybujú v desiatkách eur si banky pri predčasnom splatení spotrebáku zvyčajne neúčtujú, lebo tento úkon nepovažujú za zmenu zmluvných podmienok.

Postup pri refinancovaní


Novej banke musíte predložiť pri žiadosti o refinancovanie aj zmluvy o všetkých starých úveroch, ktoré chcete splatiť novým úverom. Keď vám banka úver schváli, predložíte jej aktuálnu výšku záväzkov na všetkých refinancovaných dlhoch potvrdenú starou bankou.

Ak nemáte k dispozícii úverové zmluvy, niektoré banky akceptujú aj predloženie výpisu z úverového účtu, resp. výpis z úverového účtu z internet bankingu na ktorom musí byť uvedené číslo úveru.

Odporucame

V starej banke musíte požiadať aj o predčasné splatenie úveru. Banky vám to dovolia zvyčajne do sedem alebo 15 dní odo dňa podania žiadosti. 

K čerpaniu úveru v novej banke je potrebné doložiť aj súhlas s predčasným splatením z pôvodnej inštitúcie. Následne do 3 mesiacov po čerpaní úveru budete musieť  vydokladovať použitie peňazí, ak je nový úver účelový.  Ako dôkaz môže slúžiť doklad o predčasnom splatení úveru, zrušení kreditnej karty či kontokorentného úveru.
 

Postup pri refinancovaní pôžičky

 
  1. Urobte si zoznam motívov prečo chcete úver refinancovať
  2. Vyberte si novú banku, kde chcete úver preniesť
  3. Dajte si v banke urobiť kalkuláciu či sa vám prenos oplatí 
  4. Zistite si limity novej banky o počte refinancovaných úverov 
  5. Požiadate o úver a doneste banke všetky potvrdenia o príjmoch a o zostatkoch starých úverov
  6. Po schválení úveru získajte súhlas s predčasným splatením z pôvodnej banky
  7. Nová banka vyplatí váš úver v starej banke

Či sa vám úver prenášať oplatí alebo nie si najlepšie overíte na weboch bánk, kde sú refinančné kalkulačky. Prípadne zájdite priamo na pobočku.

Banky.sk namodelovali klienta, ktorý potrebuje prefinancovať nevýhodné úvery v  sume 3 000 eur v bankách aj nebankových subjektoch. Splatnosť má ešte 3 roky a chce ju zachovať. Jeho čistý príjem je 800 eur a jeho mesačné splátky úverov sú vo výške 200 eur. Ide mu najmä o zníženie mesačných splátok. 

Zisťovali sme aký úrok by mu banky ponúkli, aká by bola mesačná splátka a koľko by mesačne ušetril. Pozrite si 5 najvýhodnejších ponúk.
 
Banka ročný úrok od mesačná splátka mesačná úspora
Sberbank
mojaPÔŽIČKA
7,50%  93,46 € 106,54 €
UCB
Spotrebný úver na refinancovanie
7,90%**  101,88 € 98,12 €
CSOB       
Bezúčelový spotrebný úver

VUB
Flexipôžička bezúčelová
8,90% 95,26 € * 104,74 €
OTP banka
REFINANC expres
10,83% 97,92 € 102,08 €
 Zuno
Pôžička
 10,90%  101,00 €  99,00 €

 Prepočty sú len informatívne a zahrňujú všetky zľavy bánk

*v nej je už započítaný aj poplatok za poistenie, uzatvorenie poistenia ale nie je podmienkou  
** Úroková sadzba platí, ak klient splní podmienky na vznik poistenia schopnosti splácať úver, pristúpi k poisteniu a bude využívať konto v UniCredit Bank. 

Foto: BANKY.sk