Splátkové prázdniny vs. odklad splátok. Aký je medzi nimi rozdiel?

Autor: Martin Piteľ
14.04.2015 (11:00)

Banky na Slovensku majú vo svojom portfóliu aj splátkové prázdniny a odklad splátok. Viete však, v akých prípadoch a kedy o ne môžete požiadať?
 

ZADAJTE OTÁZKU DO ÚVEROVEJ PORADNE





Splátkové prázdniny ponúkajú svojim klientom len niektoré slovenské banky. Jednou z nich je aj ZUNO Bank. Pri bezúčelovom úvere ich uvádza ako jednu z výhod.
V praxi to funguje tak, že pri žiadosti o úver si vyberiete jeden mesiac v roku, kedy nebudete musieť úver splácať. Neznamená to však, že banka vám splátku úplne odpustí. Rovnako tak sa vám nepredĺži doba splácania a ani nebudete musieť splátku zaplatiť neskôr. Splátka za mesiac, ktorý si zvolíte ako prázdninový, sa rozpočíta medzi vaše ostatné mesačné splátky.

Hlavným rozdielom medzi splátkovými prázdninami a odkladom splátok je ten, že o splátkové prázdniny žiadate vopred, už v žiadosti o úver. O odklad splátok žiadate banku počas trvania pôžičky. Väčšina bánk na našom území však splátkové prázdniny neponúka. Potvrdila nám to aj odborníčka ČSOB Anna Kreuzingerová v našej poradni: „Splátkové prázdniny štandardne neponúkame. Avšak, klient môže požiadať o odklad splátok istiny alebo aj celej splátky v prípade, ak sa dostane do problémov so splácaním úveru. Dôležité je začať komunikovať s bankou čo najskôr, ak človek zbadá, že môže mať problémy so splácaním.“
A práve stratu zamestnania či dlhodobú PNku považujú banky za závažné dôvody, pri ktorých povoľujú odklad splátok.
 

3 rady pri odklade splátok

  • Skôr ako požiadate o odklad, zvážte aj iné možnosti (pomoc od blízkych), pretože odklad splátok úveru sa automaticky zaznamenáva aj do úverového registra
  • Banku o odklade informujte v dostatočnom časovom predstihu, nie až keď so splátkou meškáte
  • Na to aby vám banka povolila odklad splátok, musíte mať vážny dôvod, ktorý podložíte dokladom (napr. pri strate zamestnania potvrdením z úradu práce)

Vo všeobecnosti ponúkajú banky odklad splátok na 3 až 6 mesiacov. Len zriedkakedy vám však dovolia aj odklad úrokov. Ak áno, v takom prípade však úver preplatíte.
Poštová banka pri spotrebných úveroch dáva klientom možnosť požiadať o odklad splátok na pol roka. Predtým však musíte splniť niekoľko podmienok.
„Klient môže požiadať o odklad splátok po šiestich uhradených splátkach. Ďalšou podmienkou je, aby počas tejto doby úver riadne a včas splácal. A dôležité je aj to, aby si plnil i ostatné záväzky,“ vysvetľuje riaditeľka odboru produktov Poštovej banky Angelika Farkašová a dodáva: „Pokiaľ klient využije možnosť odkladu splátok, spravidla sa predlžuje dĺžka splácania tak, aby sa zachovala pôvodná výška splátky úveru.“

Neprehliadnite Pri predĺžení doby splácania úveru zaplatíte banke v konečnom dôsledku viac. Rozdiel v splátkach a preplatení úveru pri krátkom, polročnom odklade však nie je veľký. Dobre je to vidieť na tomto príklade.

Klient s čistým príjmom 900 eur si chce požičať 3000 eur na 3 roky.
  • V Poštovej banke bude jeho mesačná splátka pri riadnom splácaní 104 eur. A celkovo úver preplatí  o 737,03 eur.
  • Pri polročnom odklade splátok mu mesačná splátka narastie na 112 eur a úver preplatí o 804,03 eur.
V každom prípade je vždy dobré zvážiť, či sa vám dočasná úľava pri splácaní oplatí v porovnaní s vyšším nákladom v budúcnosti.
Foto: Banky.sk