Žijú ešte vkladné knižky? Vieme, ktoré banky ich majú v ponuke

Autor: Martin Piteľ
11.06.2015 (14:30)

Zdá sa, že vkladné knižky už majú svoje najlepšie roky za sebou. Väčšina slovenských bánk ich totiž už považuje za historický produkt a v ponuke ich už nemá.
Jednou z možností sporenia peňazí je založenie vkladnej knižky. To však už v dnešnej dobe nie je také jednoduché. Len malá časť slovenských bánk ju má totiž v ponuke. Pre nízky záujem zo strany klientov sa ju totiž rozhodli stiahnuť.

Márne by ste sa tak snažili založiť si vkladnú knižku vo Fio banke, Prima banke, mBank, Tatra banke či ČSOB. Posledné dve menované ju stiahli z ponuky minulý rok – Tatra banka 5. mája a ČSOB 1. júla 2014.

Sberbank a Poštová banka ju ponúkajú

Na druhej strane, stále na Slovensku existujú na banky, ktoré majú vkladnú knižku v ponuke. Jednou z nich je aj Sberbank, v ktorej si dokonca môžete vybrať z viacerých druhov. „V ponuke máme bežné vkladné knižky, detské vkladné knižky aj kapitálové vkladné knižky. Je možné ich zriadiť bez výpovednej lehoty alebo s dohodnutou výpovednou lehotou,“ uviedla manažérka firemnej komunikácie Sberbank, Ľubomíra Chmelová. Ako ďalej dodala, „výhodou vkladných knižiek je široká možnosť voľby výpovednej lehoty a spôsobov vkladania peňazí - či už v hotovosti, v rôznych výškach, pravidelne, zrážkami zo mzdy.“

Na efektívne zhodnocovanie vašich úspor môžete využiť aj vkladnú knižku od Poštovej banky. „Momentálne ponúkame Zlatú vkladnú knižku s trojmesačnou výpovednou lehotou, takže klient má svoje peniaze veľmi rýchlo k dispozícii,“ povedala Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky. K ďalším výhodám Zlatej vkladnej knižky od Poštovej banky patrí neustály prehľad o peniazoch na nej, možnosť zriadenia vkladnej knižky dvoma majiteľmi i vloženie ďalších úspor kedykoľvek.

Založenie je jednoduché

Ak sa už rozhodnete založiť si vkladnú knižku, samotný proces jej vytvorenia nie je komplikovaný a netrvá dlho. Potvrdila nám to aj Ľubomíra Chmelová so Sberbank: „Postup zakladania vkladnej knižky je veľmi jednoduchý. Stačí ak klient na pobočke predloží platný preukaz totožnosti. Ak ide o vkladnú knižku na meno dieťaťa do 18 rokov, zriadiť ju môže iba jeho zákonný zástupca či starý rodič.“

Aj keď teda vkladné knižky pomaly, ale isto miznú z ponúk slovenských bánk, stále sa nájdu také, u ktorých ich nájdete. Je len na vás či sa rozhodnete pre tento typ sporenia, alebo dáte radšej prednosť iným.

Neprehliadnite
Foto: redakcia