Sporiť alebo investovať? Čo sa dnes viac oplatí?

Autor: Jozef Ryník
18.06.2015 (09:00)

Pri sporení požičiavate banke peniaze, ktorá ich ďalej investuje. Rozdiel medzi nimi je v sumách, pravidelnosti, výnosoch a riziku.
V časoch nízkych úrokov na vkladoch a sporení sa klienti bánk rozhliadajú, kam by mohli vložiť peniaze, aby im zarobili viac ako ledva 1% ročne. Okrem sporenia majú možnosť tiež investovať, prípadne tieto spôsoby skombinovať.

BANKY.sk zaujímalo, aké sú najdôležitejšie rozdiely medzi zdanlivo rôznymi produktami - teda medzi sporením a investovaním cez banku.

Sporenie a investovanie sú v podstate podobné možnosti zhodnocovania peňazí, ktoré sa dokážu dopĺňať.

Zadajte otázku do poradne o sporení a investovaní


Základný rozdiel je v tom, že pri sporení do vybraného finančného produktu vkladáte určitú sumu pravidelne (mesačne, ročne), zatiaľ čo pri investovaní do vybraného produktu vkladáte investovanú sumu jednorazovo a zvyčajne na dlhší čas. Investičné horizonty sa pohybujú od 1 do 10 rokov.

Ďalší rozdiel je vo výške sumy. Pri sporení si pravidelne odkladáte na bok menšie sumy, pri investovaní spravidla vkladáte jednorazovo vyššiu sumu prostriedkov. Kým sporiť si môžete od niekoľko eur mesačne, investovať začínate so stovkami či tisíckami eur.

Neprehliadnite

Bezpečnosť a výnos

Sporiace produkty sa odlišujú od investičných tiež tým, že sú pre klienta spravidla bezpečnejšie a väčšinou chránené zákonom o ochrane vkladoch. Pri investovaní ste tiež chránený (zákonom o kolektívnom investovaní a o cenných papieroch, navyše správcovské firmy kontroluje NBS), ale len čiastočne a teoreticky môžete stratiť aj všetko.

Pri sporení dnes získate nižší výnos ako pri investovaní. Pri zhodnocovaní úspor výlučne na bežných vkladových produktoch sa dokonca vystavujete riziku, že nezarobíte ani toľko, o koľko vám peniaze znehodnocuje inflácia, hoci aj tá je dnes rekordne nízka.

Napokon je rozdiel medzi sporením a investovaním aj v poplatkoch. Pri termínovaných či sporiacich účtoch sú vstupné poplatky minimálne alebo žiadne. Platíte iba za skoršie ukončenie sporenia formou straty úroku.

Poplatky pri investovaní  sú vyššie a navyše je ich viac ako pri sporení. Výška poplatkov pri investovaní  závisí od druhu cenného papiera a od objemu transakcie. Pohybujú sa vo výške niekoľkých percent z investovanej sumy, sú však obmedzené minimálnou aj maximálnou hodnotou.

Jednoznačná odpoveď, či sa dnes oplatí sporiť alebo investovať neexistuje. Záleží na vašich preferenciách, finančných možnostiach a miere rizika, ktorú ste ochotní pripustiť. Ak nemáte veľa voľných finančných prostriedkov, začnite pravidelným sporením a neskôr môžete nasporenú sumu investovať.

V prípade, že máte viac voľných peňazí, ktoré momentálne nepotrebujete a môžete si dovoliť s nimi zariskovať, voľte investovanie, ktoré vám môže priniesť vyšší výnos. Kým na termínovaných vkladoch zarobíte sotva 1%, na investičných produktoch sa výnosu môžu vyšplhať až k 10% ročne.

Plusy a mínusy sporenia Plusy a mínusy investovania
+ menšie čiastky + vyšší výnos
+ pravidelnosť - nižšia bezpečnosť
+ vyššia bezpečnosť - jednorazový vklad
- nižší výnos - vyššia vstupná suma

Foto: redakcia