Kartové spoločnosti a platobné karty

Autor: Robert Bestro
15.07.2015 (15:00)

Pokiaľ diskutujeme o našich platobných kartách, bavíme sa väčšinou o bankách, ktoré ich vydávajú. Aké sú však rozdiely medzi jednotlivými kartovými spoločnosťami? Môžu mať zásadný vplyv na našu platobnú kartu, alebo je všetko len v kompetencii banky?
Portál Banky.sk pre vás zisťoval rozdiely medzi jednotlivými kartovými spoločnosťami. Na otázky nám odpovedali hovorcovia viacerých bánk.

Najčastejšie kartové spoločnosti

Rôzne banky vydávajú karty rôznych kartových spoločností. Aj takto sa dajú zhrnúť odpovede jednotlivých bánk. Medzi najčastejšie používané kartové spoločnosti patrí Maestro, MasterCard, Visa, DinersClub International a American Express.

ONLINE PORADŇA O PLATOBNÝCH KARTÁCH!
VY SA PÝTATE, MY ODPOVEDÁME!

Zadržanie karty bankomatom v zahraničí

Na dovolenke v zahraničí niekedy treba riešiť aj menej príjemné situácie. V prípade, že vám bankomat v zahraničí „zhltne“ vašu platobnú kartu, dôležitú úlohu môže zohrať práve kartová spoločnosť. Ak sa bankomat nenachádza priamo v banke, o ďalšom postupe rozhodujú práve kartové spoločnosti. To je jeden z dôvodov, prečo banky ponúkajú platobné karty od spoľahlivých bankových spoločností.

Opletačky s bankovou spoločnosťou však tiež často trvajú nejaký čas. Pre tento prípad odporúčame mať pri sebe rezervnú hotovosť, ktorá vás zabezpečí až do momentu, kedy budete mať v rukách platobnú kartu. Taktiež je vhodné mať na dovolenke 2 platobné karty od 2 kartových spoločností, pri čom v prípade zadržania, straty, alebo odcudzenia jednej vás zabezpečí druhá. Je taktiež vhodné, aby jedna z nich bola debetná a druhá kreditná.

Pred odchodom do zahraničia si treba overiť, či banky v danej krajine uznávajú karty vašej kartovej spoločnosti. Komplikácii sa však určite vyhnete v prípade, ak budete mať pri sebe karty 2 rôznych kartových spoločností.

Neprehliadnite

Bezkontaktné platby v zahraničí

Vo svete platobných kariet je čoraz známejšia služba, vďaka ktorej môžete realizovať platbu jednoduchých priložením karty (napr. PayPass od MasterCard). Umožňuje vám platiť rýchlejšie a pri malých sumách, väčšinou do 20 eur, aj bez zadania PIN kódu. Túto službu dnes poskytuje väčšina bánk a kartových spoločností a to aj v zahraničí a bez dodatočného poplatku.

Naši klienti môžu platiť bezkontaktne aj v zahraničí. Bezkontaktné platby sú kompatibilné a využiteľné vo svete, momentálne ich ponúkajú kartové spoločnosti MasterCard, VISA a American Express. Naša banka si neúčtuje žiadne extra poplatky spojené s bezkontaktnou platbou.“  odpovedá Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Pri používaní tejto služby však treba byť obozretnejší v dodržiavaní bezpečnostných zásad. Pri nakupovaní taktiež dávajte pozor na to, aby ste nestratili prehľad o tom, koľko míňate. Jednoduchosť platby totižto zvykne skresľovať jej hodnotu.

Foto: Ivan Sedlák