Internet banking

Autor: Robert Bestro
20.08.2015 (18:00)

Mobil, tablet, desktop, notebook - v dnešnej dobe asi ťažko nájdeme niekoho, kto nevlastní aspoň jeden z týchto výdobytkov techniky. Voláme cez ne, mailujeme, „chatujeme“ – a „bankujeme“.



Online banking
a jeho špecifické formy – internet banking a mobil banking - nám uľahčujú komunikáciu s bankou, šetria čas a zjednodušujú finančné transakcie s inými subjektami. Môžeme sa k nim pripojiť kedykoľvek a kdekoľvek a vďaka nim nie sme obmedzení otváracími hodinami pobočky našej banky. Stačia nám k tomu dve veci: počítač (alebo mobil či tablet) s prehliadačom a internetové pripojenie.

ONLINE PORADŇA! SPÝTAJ SA NA MOBIL BANKING A VYHRAJ!


Je to jednoduché

Používanie internet bankingu je jednoduché.
Na úvod potrebujeme
  • bankový účet s aktivovanou službou internet banking
  • prihlasovacie údaje, ktoré nám pridelí banka – prihlasovacie meno a heslo
  • autorizačný kľúč – napríklad vo forme SMS správy či kódu vygenerovaného mobilnou aplikáciou
Do internet bankingu sa prihlasujeme cez internetovú stránku banky, v ktorej máme účet. Následne banka z dôvodu bezpečnosti preverí našu identitu autorizačným kľúčom a pustí nás "dnu".

Odporucame
Vďaka internet bankingu môžeme manipulovať s účtom takmer tak, ako keby sme boli v pobočke banky. Môžeme si pozrieť históriu našich transakcií a zostatok na účte, zadávať platobné príkazy, inkasá, trvalé príkazy, aj rušiť či vytvárať termínované vklady. Banky už dnes prostredníctvom internet bankingu ponúkajú dokonca aj predschválené úvery.
Internet banking tak výrazne uľahčuje prácu s našimi peniazmi. Vďaka nemu si môžeme spravovať svoje financie doslova z kresla nášho domova.
Službu už dnes ponúka každá banka na Slovensku a je využívaná oveľa častejšie, ako zadávanie transakcií na pobočke v banke. V bankách dnes vďaka tomu nájdeme výrazne menej ľudí čakajúcich na to, aby priamo na pobočke zadali platobný príkaz.
Na trhu máme tiež banky, ktorých komunikácia s klientom funguje takmer výlučne online.  Medzi takéto banky patrí mBank, Zuno či Fio banka. Internet banking však masívne využívajú aj klienti ostatných, klasických bánk.

Hlavne bezpečne

Z dôvodu bezpečnosti neodporúčame prihlasovať sa do internet bankingu a manipulovať s peniazmi cez verejné wifi siete. Môže sa nám totiž stať, že si naše údaje prehliadač premysleným spôsobom zapamätá a následne ich niekto zneužije. Svoje prihlasovacie údaje si radšej nechajme výlučne pre seba.

Podľa online prieskumu, ktorý realizovala Slovenská banková asociácia, sa riziká spojené s nedodržiavaním bezpečnostných zásad týkajú 45 % užívateľov internetbankingu. Ide najmä o neopatrnosť pri voľbe hesiel do internetbankingu, nedostatočné zabezpečenie zariadení, ktoré klienti používajú na prístup do internetbankingu, a využívanie verejných počítačov na prihlásenie sa do internetového bankovníctva.

ZÍSKAJTE VSTUPNÝ BONUS AŽ 2 000 EUR!
Foto: Ivan Sedlák