Limity na online platby sa dajú zmeniť, ale často iba na pobočke

Autor: Mário Skyba
24.08.2015 (10:00)

Banky majú pri internet a mobil bankingu štandardne nastavené vysoké limity na platby. Môžete si ich zmeniť, ale kvôli bezpečnosti nie vždy online a nie bez horného stropu.

Potrebujete cez internet zaplatiť vysoký nedoplatok za elektrinu, zálohu za dovolenku alebo daň? Skontrolujte si pred platbou limity na online prevody, aby ste neboli prekvapení, že vám platba neodíde. Tiež si nenechávajte zmeny limitov na poslednú chvíľu, lebo pobočky banky nemusia byť otvorené cez víkend.

Väčšina bánk na Slovensku má výšku limitu na prevádzané sumy cez internet banking nastavené podľa typu autorizačného zariadenia. Platí pravidlo, že čím bezpečnejšia autorizácia, tým väčší limit môžete mať. Na GRID kartách sú limity najnižšie, pri SMS autorizáciách sú vyššie a bez limitov sú prevody cez špeciálne čítačky, tokeny či kľúče.

MÁTE OTÁZKU TÝKAJÚCU SA ONLINE BANKINGU?


Nastavovanie limitov funguje tak, že si pri otváraní účtu v banke na pobočke vyberiete jeden alebo viacero bezpečnostných prvkov (SMS, Mobilný PIN, Token...), na ktorých si stanovíte svoj denný limit. Ak to neurobíte, banka použije štandardný prednastavený limit. Sumy sú v tisícoch alebo desiatkach tisícov eur, takže by ste problém s bežnými platbami nemali mať.

„Maximálny nastaviteľný  limit v nonstop bankingu závisí od bezpečnostného prvku, napríklad pri SMS to môže byť maximálny denný limit do 50 000 eur,“ informuje  Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

V ČSOB majú klienti štandardne nastavený denný maximálny limit na mobil-banking vo výške 10 000 eur a týždenný je na úrovni 17 000 eur.  Pri internet-banking  je maximálna denná hranica až 50 000 eur  a 100 000 eur ako týždenný limit.

Neprehliadnite

Zmena limitov online aj na pobočke

Keď potrebujete jednorazovo poslať vyššiu sumu cez internet,  môžete si limit kedykoľvek na zmeniť, ale nie všade je to možné online, pretože banky sú opatrné. Ak by sa vám niekto dostal k účtu, môže ho pri vysokých prevodoch veľmi rýchlo vybieliť.

V ČSOB banke si váš prevodový strop z bezpečnostných dôvodov  zmeníte  iba na pobočke. Naopak v Tatra banke si viete zmeniť spôsob autorizácie platby a teda aj jej výšky tiež online.

OTP banka vám dovolí znížiť si limit cez internet banking, ale jeho zvýšenie je možné iba osobne v pobočke. „Dôvodom je predovšetkým fakt, že zvýšenie limitu súvisí s vydaním nového autentifikačného zariadenia,“ vysvetľuje Peter Ohrajter, hovorca OTP Banky.

Na druhej strane, online banky ako mBank či Fio banka nemajú žiadne limity na prevody z účtov. Idú cestou neobmedzovania klientov, i keď z bezpečnostného hľadiska to môže byť problém.

„V mBank nie je výška platby cez internet banking obmedzená. V prípade mobilnej aplikácie sú prednastavené limity na posielanie platieb, ale tieto sa dajú jednoducho meniť cez internet banking,“ dodáva Tomáš Palovský, hovorca mBank.

Za zmeny limitov si banky zvyčajne neúčtujú žiadne poplatky - ani online, ani na pobočke.

Denné limity na prevody cez  internetbanking vo vybraných bankách*

tabulka_PR_24.8.2015

*Ostatné banky sa k výškam jednotlivých limitov nevyjadrili

Zdroj: banky, weby bánk


Foto: redakcia