Študentský účet zdražie, ak nedodáte banke potvrdenie

Autor: Mário Skyba
17.09.2015 (18:00)

Na zachovanie študentského účtu musíte mať príslušný vek, alebo nosiť banke potvrdenia o návšteve školy.




Študentský účet v bankách automaticky prejde po ukončení vášho štúdia alebo presiahnutí stanoveného veku na drahší „dospelácky“.  S touto zmenou nie sú spojené žiadne náklady z vašej strany. Banka by vás navyše mala o zmene vášho konta na drahšie informovať písomne.

Zadajte otázku do poradne o študentských účtoch a úveroch

Lacnejší účet za porovnateľné služby

Účet pre mladých má jednu veľkú výhodu oproti „dospeláckemu“ bežnému účtu - a to nižší alebo žiaden poplatok za jeho založenie a vedenie. Navyše služby, ktoré študentské účty ponúkajú, sú skoro rovnaké ako pri bežných účtoch.
Napríklad Dobrý účet junior od Poštovej banky ponúka identické služby s Dobrým účtom. Rozdiel je len v cene. Dobrý účet junior môžete využívať len za 1 € mesačne, no „dospelácky“ účet stojí už 4 €. V ČSOB zaplatíte za svoj účet ako študent 2,50 € - a za „dospelácky“ účet až 6 €.
 

Nezabudnite na potvrdenie o štúdiu

Keďže môžete ušetriť na poplatkoch , nemali by ste zanedbať preukazovanie vášho veku a štúdia banke. Doklad o štúdiu banka nepožaduje často a výnimočne ho nepotrebuje vôbec.

Neprehliadnite Väčšina bánk vyžaduje potvrdenie o návšteve školy iba od študentov starších ako 18 rokov a len na začiatku školského roka. Pokiaľ potvrdenie nepredložíte, účet vám bude transformovaný na „dospelácky“.

V prípade, že štúdium prerušíte alebo vás nebodaj zo školy vyhodia, mali by ste to banke oznámiť, no nie je to vaša povinnosť. Banka vás po čase aj tak vyzve na dokladovanie štúdia. Napríklad v Prima banke to funguje tak, že ak študent nepredloží v požadovanom termíne potvrdenie o návšteve školy, jeho Študentský účet sa zmení na Osobný účet až po skončení aktuálneho kalendárneho roka. Teda ak študent nedá banke doklad zo školy v septembri či októbri, študentský účet mu bude zrušený na konci decembra.


Foto: Ivan Sedlák