Študentské pôžičky majú výškové stropy

Autor: Mário Skyba
07.10.2015 (13:00)

Na získanie výhodného úveru pre študenta musíte mať vhodný vek, ručiteľa a rátajte s limitmi na výšku a dĺžku pôžičky.

Spotrebné úvery zamerané priamo na vysokoškolákov ponúkajú v súčasnosti už len dve banky a to Slovenská sporiteľňa a UniCredit bank. Ostatné banky tiež požičajú študentom, ale nemajú priamo pre nich špeciálny produkt. Sberbank Slovensko prestala poskytovať študentské pôžičky v marci tohto roka. „Dôvodom bola zmena obchodnej stratégie,“ vysvetľuje Jakub Mendel, hovorca tejto pobočky ruskej banky.

Banky študentovi zvyčajne poskytnú spotrebný úver, až keď je v druhom ročníku štúdia a má do 26 rokov. Slovenská sporiteľňa požičiava aj prvákom aj doktorandom. Dokázať svoj študentský status musíte potvrdením o štúdiu.

Ďalšou podmienkou na získanie študentského úveru je mať pravidelný príjem. Ak ho nemáte, musíte mať ručiteľa so stálym príjmom - napríklad rodiča či súrodenca. V UniCredit Bank dostane študent úver do výšky 2 000 eur aj bez dokladovania príjmu rodičov.
Ak splníte všetky spomínané podmienky, banka vám požičia za zvýhodnený úrok.

V Slovenskej sporiteľni môžete dostať úver pre vysokoškolákov s úrokom 8,5 % - rovnakým pre každého študenta. UniCredit Bank ponúka študentskú pôžičku od 9,5%. V dnešnej dobe klesajúcich úrokov ani tieto úroky nie sú najnižšie na trhu. Napríklad Zuno bank vám požičia už od 6,9% a ČSOB sľubuje spotrebák už od 5,5%.

Zadajte otázku do poradne o študentských účtoch a úveroch

Limity na výšku a dĺžku úveru

Banky študentom nepožičajú vysoké sumy a majú aj limity na výšku úveru. Slovenská sporiteľňa poskytuje zvýhodnený úver vo výške od 1 000 do 8 500 eur. V UniCredit bank dostane vysokoškolák úver od 650 do 10 000 eur.

Stropy existujú aj na dĺžke splácania úveru. Banky vám zvyčajne požičajú na klasickú dĺžku štúdia - teda päť rokov. Dlhší čas splácania si treba zvážiť a prepočítať, keďže tak môžete úver preplatiť.

Bezúčelovosť je výhoda

Kým Slovenská sporiteľňa poskytuje študentské úvery bez spracovateľského poplatku, v UniCredit Bank zaplatíte za schválenie úveru 1% z úveru, minimálne 40 eur.
Poslednou výhodou tohto úveru je jeho bezúčelovosť. Peniaze teda môžete použiť na knihy, ubytovanie, študijnú cestu či pobyt bez nutnosti dokladovať banke použitie.

Povolené prečerpanie pre študentov

Vysokoškoláci môžu získať peniaze na štúdium aj cez povolené prečerpanie. Takú možnosť ponúka ČSOB k študentského účtu FUN a nepotrebujete ani ručiteľa či dokladovať príjem.
Povolenie prečerpanie je síce len do 100 eur pre študentov 1. a 2. ročníka, ale výhodou je, že je poskytované bez úroku. Bežne je prečerpanie v tejto banke úročené až 18,9% ročne. Pre študentov tretích a vyšších ročníkov je hranica na bezúročné povolené prečerpanie až 150 eur. Ak študent prekročí uvedené finančné stropy, peniaze z mínusu používa za zvýhodnený úrok 13,9%.

Študenti od druhého ročníka na vysokej školy môžu získať povolené prečerpanie alebo kontokorent do výše 350 eur aj vo Fio banke. „Výhodou je, že študentovi nemusí na účet chodiť ani pravidelný príjem, aby získal tento úver,“ dodáva hovorca Zdeněk Kovář.

Povolené prečerpanie a dokonca aj kreditku pre študentov ponúka tiež Zuno banka. „Podmienkou na schválenie povoleného čerpania je každomesačný pravidelný príjem,“ dodáva Ivo Trávniček, hovorca tejto online banky.

Neprehliadnite

Banka Študentský úver Úrok (za rok) Iné možnosti pôžičky Úrok (za rok)
CSOB nie   bezúčelový spotrebný úver, povolené prečerpanie od 5,5% do 13,90%
Fio_banka nie   povolené prečerpanie od 9,5% do 18,9%
mbank nie   mPôžička 9,90%
OTP nie   IDEAL úver od 5,70%
Postova_banka nie   Dobrá pôžička od 7,90%
PrimaBanka nie   Pôžička od 7,90%
Sberbank nie   mojaPÔŽIČKA
povolené prečerpanie
od 7,49% do 17,9%
Slovenska_proritelna úver pre vysokoškolákov od 8,5 %    
Tatra_banka nie   Bezúčelový úverTB Classic od 9,90%
UniCredit_Bank Spotrebný úver pre vysokoškolákov od 9,5 %    
VUB nie   Flexipôžička od 9,90%
ZUNO nie   Pôžička,
povolené prečerpanie,
kreditka
od 6,9% do 16,9%
20,99%
Foto: redakcia Banky.sk