Banky.sk

Ako získať najlepšiu hypotéku

Igor Lehoťan
Téme hypoték sa venujeme s Igorom Lehoťanom, vedúcim oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne. Na vaše otázky bude odpovedať do 15.11.2015.

SLSP

Otázka:
17.11.2015 - Dobrý deň, máme dom na hypotekárny úver, ktorý je 5 rokov fix + štátny príspevok pre mladých. Končí nám budúci rok 2016 júl-august. Z rodinných a finančných dôvodov chceme ale dom predať, hypotéku vyplatiť z predaja a presťahovať sa do bytu (na kúpu bytu si budeme musieť ale znova zobrať hypotéku). Prosím Vás o radu ohľadne postupu pri splatení hypotekárneho úveru a aké mám možnosti. Ďakujem
Odpoveď:
19.11.2015 - Pri hypotekárnom úvere pre mladých môžu klienti počas prvých 5 rokov splatiť celý úver alebo jeho časť úplne bez poplatku. Pokiaľ by úver vyplatili pred uplynutím 4 rokov od poskytnutia, musia získané príspevky od štátu a banky vrátiť.



Otázka:
16.11.2015 - Dobrý deň, domček máme postavený, no treba ešte dosť dorábať okolo domu, je možné vziať si hypo pre mladých, ako to je s dokladovaním? Ďakujem
Odpoveď:
19.11.2015 - Pri hypotekárnom úvere pre mladých musí klient dokladovať využitie všetkých prostriedkov, teda 100 % poskytnutých financií.



Otázka:
05.11.2015 - Máme kúpený pozemok v Maďarsku a na stavbu domu by sme si chceli zobrať hypotéku. Dá nám hypotéku aj slovenská banka, alebo musíme žiadať o úver v Maďarsku? Sme obaja zamestnaní v SR, v Maďarsku nemáme žiaden príjem.
Odpoveď:
06.11.2015 - V slovenskej banke môžete získať aj úver na kúpu nehnuteľnosti v zahraničí, ale ručiť je potrebné nehnuteľnosťou, ktorá sa nachádza na území SR



Otázka:
04.11.2015 - Dobrý deň, chcel by som zobrať hypotéku, ale len preto, že mám na terajších vkladoch vyšší úrok ako budem platiť pri hypotéke ... sú aj vklady v bankách určitým dokladovaním resp. ručením, vie si ich banka v iných bankách zistiť aj sama?
Odpoveď:
06.11.2015 - Hypotéka alebo úver na bývanie zabezpečený finančným majetkom nie je štandardný produkt. Na takýto účel sa využívajú spotrebné úvery, kedy ako protihodnota je finančné ručenie, ale aj tieto produkty neponúkajú štandardne všetky banky.



Otázka:
02.11.2015 - Dobrý deň, chcem sa opýtať, že ak pracujem v podniku, ktorý sa stále volá rovnako, ale zmenil majiteľa - teda riaditeľa podniku a predchádzajúci majiteľ bol v likvidácii, neposkytli mi úver z toho dôvodu, že mám zmeniť zamestnanie. Ak je teraz nový majiteľ a údajne sú vyplatené dlhy, čo ja nemám ako zistiť ako sa to ďalej z firmou vyvíja, dostanem hypotekárny úver? Plat mám stále dobrý, dobu neurčitú a pracujem vo firme už viac ako rok. Nový zamestnávateľ je od 1. 7. 2015. Ak si podám žiadosť v decembri, bolo by to už v poriadku, dostal by som úver? Žiadne pohľadávky nemám, vtedy povedali, že iba kvôli zamestnávateľovi mi úver neposkytli. Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď:
06.11.2015 - Ak nový majiteľ nemá dlhy, nemal by byť problém s poskytnutím úveru a v decembri môžete požiadať o nový úver.



Otázka:
01.11.2015 - Zdravím, chcel by som sa opýtať, či je možné dostať úver, aj keď už mám jednu nie malú pôžičku?
Odpoveď:
06.11.2015 - Je to možné. Banka však rovnako ako pri prvom úvere posúdi schopnosť klienta splácať úver a bonitu a na základe toho sa rozhodne, či úver poskytne, alebo nie. V takýchto prípadoch sa využíva často konsolidácia úveru, kedy je pôvodný úver vyplatený novým, vyšším a zvyšné peniaze klient môže použiť. Spláca sa takto len jedna splátka a často je takýto väčší úver výhodnejší ako viacej malých. 



Otázka:
30.10.2015 - Dobrý deň, čo všetko mám brať do úvahy, ak si chcem spočítať, či sa mi oplatí prenesenie hypotéky do inej banky?
Odpoveď:
30.10.2015 - S prenesením úveru je spojených niekoľko úkonov. Vyčíslenie zostatku úveru k plánovanému dátumu vyplatenie úveru, zmena záložného práva na katastri (poplatok s tým spojený), znalecký posudok ak ho banka vyžaduje (poplatok), zmena vinkulácie poistenia nehnuteľnosti, zriadenie účtu v novej banke a presmerovanie príjmu alebo jeho časti na získanie výhod na úvere. Ak je refinancovanie realizované mimo výročie fixácie, je potrebné počítať aj so sankciou za predčasné splatenie. Celý proces si vyžaduje osobnú návštevu oboch bánk, katastra a poisťovne. V prípade Slovenskej sporiteľne vieme klientom s procesom prenosu hypotéky pomôcť a znalca spolu s katastrom vybavíme a zaplatíme za klienta.  



Otázka:
29.10.2015 - Aký poplatok zaplatím, ak chcem predčasne vyplatiť hypotéku mimo výročia fixácie úroku? Ak by som počkala do tohto termínu (máj 2016), môžem úver vyplatiť bez pokuty?
Odpoveď:
30.10.2015 - V súčasnosti je poplatok za predčasné splatenie úveru mimo fixácie vo väčšine prípadov na úrovni 4-5% z predčasne splatenej sumy. V prípade, že vyplatíte úver v období refixácie, je toto bezplatné. V budúcom roku sa plánujú zaviesť zmeny v oblasti predčasných splatení, kde sa tieto podmienky môžu zmeniť. Ich konkrétne črty budú zrejmé začiatkom roka 2016. 
V súčasnosti však môžete napríklad v Slovenskej sporiteľni mimo výročia fixácie úveru splatiť raz ročne až 20 percent zo zostatku istiny úplne bez poplatku.



Otázka:
28.10.2015 - Pred 5 rokmi som splácal úver a prišiel som o prácu, takže som nejakú dobu meškal so splátkami. Je táto informácia stále v úverovom registri? Bude banka na ňu prihliadať, keď budeme s manželkou žiadať o hypotéku? Aké dlhé obdobie do minulosti vlastne v úverovom registri banky sledujú?
Odpoveď:
30.10.2015 - Je viac než pravdepodobné, že táto informácia sa v registri nachádza. Môžete sa o tom presvedčiť aj sami, stačí požiadať o výpis z úverového registra na ktorý  máte vy ako klient nárok (Citácia z www.sbcb.sk „Informácie môže klient získať z odpisu z úverového registra, ktorý mu vystavia pracovníci spoločnosti Slovak Banking Credit Bureau, s.r.o. so sídlom v Bratislave, Malý trh 2/A. Základné informácie o možnostiach doručenia tohto odpisu, môže klient získať na tel. číslach 59207518, 59207519.“). To či daná banka bude prihliadať na toto omeškanie závisí od konkrétnej banky a jej nastavenie podmienok pri poskytovaní úverov.



Otázka:
27.10.2015 - Dobrý deň, riadne splácam hypotéku, zostáva mi ešte splatiť cca 27.000 eur. Je možné byt zaťažený hypotékou predať a z týchto peňazí doplatiť ten zvyšok banke?
Odpoveď:
30.10.2015 - Samozrejme,  je to možné a bežne využívané zo strany klientov. Štandardne prebehne predaj a po vyplatení úveru banka uvoľní záložné právo na danej nehnuteľnosti.



1 2 »
Ďalšie témy v poradenstve
Mali sme v poradenstve