Hypotéka oslavuje 17 rokov

Autor: Jana Sedláková
04.11.2015 (15:00)

Prvá hypotéka prišla na slovenský trh v roku 1998. Pozrite si, ako vyzerali hypotéky vo svojich začiatkoch a ako vyzerajú dnes.

Vplyvom hypoték sa zmenilo celé Slovensko. Vyrástli a zrekonštruovali sa tisíce domov a bytov. Ako vyzeral hypotekárny trh voľakedy?

Predtým Teraz
hypotéky poskytovala iba VÚB banka dnes poskytuje hypotéky 8 bánk
priemerná výška hypotéky bola 22 tis. EUR priemerná výška hypotéky je 69 tis. EUR
preferovaná fixácia úrokovej sadzby 1 rok preferovaná fixácia úrokovej sadzby 3 a 5 rokov
úroková sadzba začínala od 13,5% úroková sadzba začína tesne pod 2,00%
čas potrebný na vybavenie hypotéky: 1 mesiac hypotéku vybavíme aj za pár dní
viac ako 70% hypoték získavali muži každú druhú hypotéku v Bratislave berie žena

Kým v minulosti bola preferovaná jednoročná fixácia úrokovej sadzby, dnes vplyvom nízkych úrokových sadzieb a možnosti splatiť každý rok časť hypotéky bez sankcií, na trhu dominujú dlhšie viazanosti. V roku 2015 až 84% nových hypoték malo viazanosť nad 1 rok, max. 5 rokov. Viazanosť 5-10 rokov sa vzťahuje na 9% nových hypoték. V eurozóne sú najobľúbenejšie hypotéky s dlhými viazanosťami. Podiel nových hypoték (v eurozóne) s viazanosťou nad 10 rokov je až 51%! Dlhšie viazanosti umožňujú rodinám lepšie plánovanie rodinných výdavkov.

Máte nejasnosti týkajúce sa hypoték? Zodpovieme všetky vaše otázky!


Vplyvom konkurencie sa zmenila aj samotná hypotéka. Banky v boji o klienta hľadali a stále hľadajú spôsoby, ako získať klientov na svoju stranu. Oproti minulosti, keď existovala hypotéka iba ako jeden produkt, dnes je v ponuke niekoľko typov hypoték - účelové, bezúčelové, refinančné, developerské, pre mladých.

Výška hypotéky dnes môže byť až do 100% z hodnoty nehnuteľnosti, kedysi to bolo 70%. Aj keď treba povedať, že počet nových hypoték s LTV 90%-100% postupne klesá, aby hypotekárny trh ostal v dobrej kondícii.

JS_hypoteky

Voľakedy sa hypotéka dala čerpať až po zápise vkladu záložného práva na list vlastníctva, čo mohlo trvať aj 3 mesiace. Dnes je hypotéku možné čerpať už po podaní záložnej zmluvy na kataster nehnuteľností, čo je záležitosť jedného dňa. Taktiež je možné zabezpečiť úver stavbou, ktorá nie je dokončená. Kedysi nebolo možné založiť nedokončenú stavbu.

Neprehliadnite Klientov veľmi potešila aj zmena v administratíve, keď sa podstatne zjednodušilo dokladovanie príjmu. Ten si banky v súčasnosti overujú priamo v Sociálnej poisťovni.

Banky vychádzajú v ústrety svojim klientom aj pri znaleckých posudkoch. Pri určitých typoch nehnuteľností sa VÚB banka riadi cenovými mapami a teda znalecký posudok nepotrebujete. Prípadne môžete predložiť elektronický znalecký posudok a dostanete 100% zľavu z poplatku za poskytnutie. Slovenská sporiteľňa za vás vybaví a zaplatí znalecký posudok a vklad do katastra nehnuteľností. Pri refinančných úveroch banky akceptujú znalecké posudky aj niekoľko rokov staré.

Počas celého roka sa objavujú časovo obmedzené akciové ponuky na hypo úvery. Ušetriť môžete aj na poplatkoch, aj na úrokoch. Vždy aktuálny prehľad zliav sledujte na Banky.sk

Zdroj: VÚB, Foto: redakcia