Od februára prichádza definitívne IBAN

Autor: Jana Sedláková
20.01.2016 (13:00)

Prečítajte si praktické rady, ako zvládnuť IBAN bez problémov.

Už o dva týždne sa končí prechodné obdobie, počas ktorého mali klienti na výber, či budú v prevodných príkazoch zadávať číslo účtu v „starom“, BBAN formáte alebo v „novom“, medzinárodnom formáte IBAN. Od februára je už IBAN povinný pre všetkých.

Číslo účtu je z pohľadu klientov dlhšie ako boli zvyknutí a „slovenský“ IBAN obsahuje 24 alfanumerických znakov. IBANy cudzích krajín majú iné počty znakov, vo Francúzsku má IBAN 27 znakov, v Nemecku 22 a v Belgicku 16.

Čo priniesla SEPA okrem dlhšieho čísla účtu?

"SEPA odstránila rozdiely medzi domácimi a zahraničnými platbami v krajinách, ktoré patria do SEPA priestoru, čo sú primárne krajiny, kde je domáca mena euro", hovorí Ingrid Kosibová, riaditeľka Odboru platobných služieb ČSOB. Inými slovami, nie je rozdiel, či posielate peniaze na slovenský účet alebo na účet do Rakúska. Pri oboch prevodoch zaplatíte ten istý poplatok a peniaze budú pripísané na účet príjemcu na druhý pracovný deň.

Ktoré krajiny patria do SEPA priestoru

Čo to znamená pre klientov? Klienti budú do prevodného príkazu zadávať číslo účtu príjemcu v IBAN formáte. Mnohí sa desia, že sa môžu pomýliť pri prepisovaní väčšieho počtu núl. Netreba mať však obavy.

Odporucame

Prevodný príkaz zadaný v pobočke banky

Pokiaľ platby riešite v pobočke banky, pracovníci banky vám ochotne pomôžu pri vypĺňaní. Ak by ste sa pomýlili a napísali o jednu nulu viac či menej, systém takéto číslo účtu vyhodnotí ako nesprávne a vy máte možnosť opraviť ho. Keďže čísla účtov nie sú náhodné, je malá pravdepodobnosť, že ak zadáte chybné číslo účtu, pošlete peniaze úplne cudziemu človeku.

Prevodný príkaz cez internet banking

V každom internetbankingu je zakomponovaný softvér, ktorý overuje, či číslo účtu, ktoré ste zadali, je správne. Opäť platí, že pokiaľ nezadáte správne IBAN číslo, internet banking vás na to upozorní.

Banky ponúkajú niekoľko veľmi užitočných rád, ako ušetriť čas pri zadávaní platobných príkazov, prečítajte si o tom tu.

Prevodný príkaz cez mobilnú aplikáciu

Asi najjednoduchšie to budú mať tí, ktorí používajú mobilnú aplikáciu banky. Súčasťou mnohých mobilných appiek je aj IBAN skener. „IBAN skener je praktická služba, ktorú sme priniesli klientom za účelom zjednodušiť im platenie a vyhnúť sa namáhavému prepisovaniu čísla účtu s veľkým počtom znakov. Vďaka mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking a IBAN skeneru tak číslo účtu jedným ťahom zoskenujú. To sa načíta do platobného príkazu a zaplatia tak v priebehu niekoľkých sekúnd bez toho, aby sa obávali zmýlenia sa pri manuálnom prepisovaní", hovorí Dana Škublová z ČSOB banky.

Odporúčame, aby pri skenovaní boli v miestnosti dobré svetelné podmienky, pokiaľ je už šero, treba rozsvietiť. IBAN skener spoľahlivo skenuje čísla účtov, ktoré máte vytlačené na faktúre. Ak by ste však chceli oskenovať IBAN, ktorý je napísaný na papieri rukou, skener vám nepomôže. V takomto prípade IBAN musíte opísať ručne.

CSOB

V mobilných aplikáciach bánk sa nachádza aj skener QR kódov či skener čiarových kódov. Po oskenovaní QR kódu/čiarového kódu sa vám do platobného príkazu načíta nielen číslo účtu, ale aj suma a variabilný symbol a vy už nemusíte žiadne údaje vpisovať.

Čo keď potrebujete poslať peniaze, no poznáte len BBAN?

Ak potrebujete poslať peniaze niekomu, koho IBAN nepoznáte, no máte jeho číslo účtu v BBAN formáte, pomôžu vám IBAN konvertory či kalkulačky, ktoré nájdete na stánke NBS, na weboch jednotlivých bánk a tiež na stránkach portálu Banky.sk. Stačí vám vyplniť predčísie čísla účtu (ak ho ČBÚ obsahuje), samotné číslo účtu a vybrať banku, v ktorej je účet vedený.

Banky

IBAN a platobné karty

V záujme zabezpečiť pre klientov čo najväčší komfort, vydáva Poštová banka už od mája 2014 platobné karty, na ktorých si klienti nájdu priamo vytlačené svoje číslo účtu vo formáte IBAN. Praktické to bude v prípade, že budete potrebovať uviesť svoje číslo účtu niekomu, kto vám má naň poslať peniaze.

PB


Zdroj: ČSOB, PABK, Foto: ČSOB, PABK