Založenie účtu online ponúkajú už aj kamenné banky

Autor: Mário Skyba
28.01.2016 (19:00)

Založiť si účet bez toho, aby vás banka videla osobne v pobočke je možné už aj v kamenných bankách. Stačí na to webkamera alebo kuriér.

Otvárať si účet v banke úplne alebo čiastočne online sa na Slovensku stáva bežnou súčasťou ponuky bánk. V minulosti takú možnosť ponúkali najmä online banky, ale už sa k nim pridávajú aj ich kamenné súperky. Tie chcú klientom v rámci konkurenčného boja zvýšiť komfort a navyše odbremenia svoje pobočky.

Zuno
 bank ponúka dve možnosti, ako si založiť účet online. Prvá je cez kuriéra. Funguje tak, že cez webovú stránku si vyplníte žiadosť o účet a odošlete ju na schválenie. Potom vás kontaktuje kuriér, u ktorého podpíšete zmluvu. Úplne online teda proces založenia účtu nie je.
Druhá možnosť na založenie účtu je ľahšia a rýchlejšia a úplne online. Môžete ju využiť vtedy, ak už máte účet v inej banke. Po vyplnení online žiadosti dostanete do mailu údaje o účte.  Aktivujete si ho poslaním aspoň 1 centu zo svojho starého účtu v inej banke. Potom ešte musíte odfotiť dva svoje doklady (občiansky preukaz a vodičský preukaz alebo pas) a poslať ich mailom do Zuno bank alebo ich nahrať do online bankingu. Napokon podpíšete  zmluvu o účte online po prijatí SMS kódu. Podrobný postup na založenie online účtu si môžete pozrieť na webe Zuno bank.  
 
Proces založenia účtu cez kuriéra má aj ďalšia internetová banka mBank. Zmluvu môžete podpísať a poslať banke späť po kuriérovi. Podobný princíp využíva i Fio banka. Spôsob online uzavretia zmluvy však možno len poštou ( príp. osobne na pobočke), nie kuriérom. Ak by ste si ju chceli bližšie preštudovať, čo banky odporúčajú, tak ju môžete poslať späť banke neskôr na vlastné náklady. V mBank musíte dať kuriérovi aj kópiu občianskeho preukazu na overenie totožnosti.

IBAN, SEPA a prevody medzi účtami – máte otázku? Poradíme!

Kamenné banky rozširujú online služby

Vo väčšine kamenných bankách síce môžete o účet požiadať na internete alebo telefonicky, ale návšteve pobočky sa zvyčajne nevyhnete. Existujú však aj výnimky.

Napríklad v Tatra banke si môžete o účet požiadať online a podpíšete ju cez kuriéra. Potom si účet aktivujete v banke a dostanete SMS s vašim osobným identifikačným číslom a môžete začať účet používať.

Slovenská sporiteľňa zaviedla založenie účtu úplne online ako novinku v minulom roku. Po vyplnení žiadosti o účet si  banka overí vašutotožnosť webkamerou a prevodom jedného centu z vášho účtu v inej banke. K založeniu tiež potrebujete dva doklady totožnosti a počítač alebo mobil s webkamerou. Podrobný návod aj s videom si môžete pozrieť na webe banky.

Aj v Sberbank si môžete otvoriť úplne online jeden z ich účtov -  môjÚČETonline+. Vybavíte to bez návštevy pobočky a bez dodatočného podpisovania zmluvy. Stačí naskenovať dva doklady totožnosti a poslať si na novootvorený účet jednu platbu vo výške 10 centov z vlastného už existujúceho účtu.
 
Neprehliadnite
Foto: redakcia