Do čoho sa dá investovať cez banku

Autor: Mário Skyba
04.05.2016 (16:20)

Pri investovaní cez banku môžete zarobiť viac ako na sporiacich produktoch, ale rátajte aj s vyššími poplatkami a s rizikom straty.

Banky na Slovensku
ponúkajú pre bežných klientov niekoľko možností ako investovať. Podielové fondy, nákup dlhopisov, akcií a zlata.

Kolektívne investovanie

Podielové fondy umožňujú aj malým investorom podieľať sa na kolektívnom investovaní. Pri investovaní do fondov si kupujete podiel (vo forme podielového listu) na spoločnej väčšej investícii. Vaše peniaze alebo podiel chráni správcovská spoločnosť, ktorá za ne môže nakúpiť napríklad štátne dlhopisy.

Pri tomto druhu investovania si môžete peniaze vložiť do konzervatívnejších fondov s nižším, ale istejším výnosom, ale aj do rizikovejších fondov, ktoré vám prinesú vyšší, no menej istý výnos. Výberom viacerých fondov prirodzene rozložíte svoje riziko straty.

„Podielové fondy sú vhodné predovšetkým pre menej skúsených investorov alebo pre takých, ktorí nemajú čas sa aktívne starať o svoje portfólio,“ radí Anna Macaláková, riaditeľka J&T Banky. Plusom podielových fondov je, že do nich možno investovať už od nízkej sumy už od 20 eur.

Pri investovaní cez banku by ste mali vedieť aj to, že investičné produkty nie sú chránené Fondom ochrany vkladov. Napriek tomu riziko straty je malé, lebo investovanie je chránené zákonom o kolektívnom investovaní a o cenných papieroch. Navyše, správcovské firmy kontroluje Národná banka Slovenska.

Hypotekárne listy

Ak ste konzervatívny investor a chcete mať isté garancie výnosu môžete si v banke kúpiť jej hypotekárne záložné listy (HZL). Slúžia na zhodnotenie vašich peňazí na dlhšie obdobie (3 až 5 rokov). Hypotekárne listy sú štandardný bankový produkt a môžete ich rýchlo predať za trhovú cenu bez sankčných poplatkov. HZL sú považované za málo rizikové investičné nástroje.

Neprehliadnite

Dlhopisy a akcie

Cez banku môžete nakúpiť tiež akcie firiem. Aj pri nich výnos záleží od úspechu emitenta - teda firmy, ktorá ich vydáva. Keď sa jej darí, dostávate dividendy, ak nie, cena jej akcií padá a s ňou a hodnota vašej investície.

Ak máte radi vyššie riziko a chceli by ste aj vyššie výnosy môžete cez banku investovať do dlhopisov. Ide o cenné papiere, kde sa vám dlžník či emitent zaviaže, že vám po čase splatí investované peniaze aj s úrokmi.

Výnosy dlhopisov závisia od situácie na medzibankovom trhu úrokových sadzieb, od dĺžky splatnosti dlhopisov a od rizikových prirážok ich emitenta. Vo všeobecnosti platí, že rizikovejší emitenti ponúkajú vyššie výnosy na dlhopisoch.

„Rizikovejšie finančné nástroje, ako dlhopisy a akcie, sú určené najmä pre investorov s dlhším časovým horizontom investovania, ktorí hľadajú vyššie výnosy, no zároveň sa neboja dočasných poklesov hodnoty svojho portfólia,“ dodáva Macaláková.

Zlato pre trpezlivých investorov

Investovanie do zlata je vhodné pre trpezlivých investorov, ktorí chcú skôr udržať hodnotu svojich financií ako mať stabilný výnos. Keď chcete rýchly a vysoký zisk, zlato nie je pre vás vhodné.

Odborníci dokonca zlato nepovažujú celkom za investíciu, ale za uchovávateľa hodnoty, ktoré ich dokáže preniesť na ďalšie generácie. Radia však, že by nemalo chýbať v žiadnom investičnom portfóliu a považujú ho za dobrý nástroj diverzifikácie a stávku na istotu počas turbulentných časov. „V prípade negatívnej nálady na trhoch či v ekonomickej stagnácii je zlato negatívne korelované s týmto vývojom a posilňuje,“ vysvetľuje Macaláková.

Zlato sa teda používa ako investičný nástroj na rozloženie rizika. Môžete ho nakúpiť vo forme tehličiek, zlatých mincí či „papierového“ zlata, teda vo forme certifikátov.

Na investovanie do žltého kovu nepotrebujete tisíce eur. Zlato sa dá nakupovať aj v malých čiastkach a pravidelne doň ukladať úspory. Najmenší fyzický objem, ktorý je možné kúpiť za niekoľko desiatok eur, je jednogramová tehlička.

JT Macalakova 01    Pri príprave článkov o investovaní spolupracujeme s riaditeľkou J&T Banky Annou Macalákovou.
Foto: redakcia, J&T banka