Agentúra Fitch potvrdila rating Slovenskej sporiteľne

16.05.2016 (19:30)

Ratingová agentúra uviedla, že potvrdenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti je odzrkadlením základnej úverovej kvality banky.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila dlhodobý emisný rating (IDR) Slovenskej sporiteľne na stupni BBB+ so stabilným výhľadom. Agentúra zároveň banke v pondelok potvrdila hodnotenie individuálnej bonity, čiže tzv. viability rating (VR), na úrovni bbb+. Fitch zároveň potvrdil dlhodobý IDR banky Česká spořitelna na stupni A- so stabilným výhľadom a hodnotenie individuálnej bonity na úrovni a-. Potvrdenie ratingov týchto bánk je odzrkadlením ich základnej úverovej kvality a toho, že za posledných 12 mesiacov nenastali nijaké veľké zmeny ich finančných ukazovateľov, povedal Fitch o svojom kroku.

1. stávka na Premier League za 20 EUR úplne bez rizika!


Česká spořitelna a Slovenská sporiteľňa sú dôležité pre dlhodobú strategickú prítomnosť ich materskej spoločnosti, rakúskej banky Erste Group Bank v regióne strednej a východnej Európy vzhľadom na geografickú blízkosť trhov Česka, Slovenska a Rakúska, konštatoval Fitch. Uviedol pritom, že existuje vysoká úroveň integrácie oboch bánk s materskou spoločnosťou, pričom obe dcéry významne prispievajú k ziskovosti skupiny. V závere roka 2015 Česká spořitelna sa na zisku skupiny pred zdanením podieľala 40 percentami a Slovenská sporiteľňa 15 percentami, poznamenal Fitch.

Agentúra zároveň potvrdila aj dlhodobý emisný rating českej Komerční banky na úrovni A- a hodnotenie individuálnej bonity na úrovni a-. Na Slovensku Komerční banka obsluhuje svojich korporátnych klientov prostredníctvom Komerční banky, a. s., pobočky zahraničnej banky.

Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák