Ako sporiť a investovať súčasne

Autor: Mário Skyba
23.05.2016 (11:00)

Aj na Slovensku ponúkajú niektoré banky produkty, pri ktorých sporíte a investujete zároveň. Výhodou je vyššie zhodnotenie úspor.

V dnešných časoch, keď sú úroky z vkladov veľmi nízke a často nedosahujú ani jedno percento, banky ponúkajú zmiešané produkty, kde si sporíte a investujete zároveň. Výhodou je, že určitý úrok máte garantovaný a potešiť vás môže tiež potenciálne vyšší výnos z investícii.

Z ankety portálu Banky.sk vyplynulo, že až 48% opýtaných preferuje sporenie pred investovaním, keďže radšej akceptujú nižší, ale garantovaný výnos. Na druhej strane, až 33% respondentov využíva investičné produkty už dlhšiu dobu, keďže vždy ponúkali lepšie zhodnotenie. Aj preto sme sa pozreli bližšie na sporiace produkty bánk, ktoré vám umožnia popri sporení aj investovať.

16 05 poradna 01

Šikovné sporenie

Slovenská sporiteľňa  ponúka sporenie, ktoré spája Účet šikovného sporenia (krátkodobé investičné sporenie) so SPORO Eurovým dlhopisovým fondom (strednodobé sporenie) a SPORO Aktívnym portfóliom (dlhodobé sporenie). Sporiť si tam môžete už od 10 eur mesačne, pričom mesačná platba sa rozdelí v pomere 70:20:10. Maximálna výška pravidelného vkladu je limitovaná stropom 1000 eur.  Výšku sumy sporenia môžete flexibilne meniť a nasporené peniaze máte kedykoľvek k dispozícii, keďže pri tomto produkte nie je viazanosť. Cieľová suma sporenia na Účte šikovného sporenia je od 200 do 5000 eur. „Ak klient sporí a nasporí si sumu 5 000 eur, ďalšie peniaze sa pomerovo prerozdelia do podielových fondov,“ vysvetľuje princíp investovania Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. V taktomto prípade 70% vašich vkladov pôjde do SPORO Eurového dlhopisového findu a 30% do SPORO Aktívneho portfólia.

Nezabudnite tiež na to, že vás takýto produkt bude niečo stáť. Sporenie je síce bez vstupných poplatkov, no investovanie už nie. Štandardne si správcovské spoločnosti účtujú správcovský poplatok za správu podielových fondov a depozitár zase depozitársky poplatok. „Tieto poplatky sú už zarátané denne v aktuálnej cene podielu, za ktorú klient investuje alebo si necháva vyplácať svoje podiely,“ dodáva Cesnaková. Vaše úspory budú chránené Fondom ochrany vkladov, avšak vaše investície nie. Tam si nesiete aj riziko prípadnej straty.

Ročné zhodnotenie pri tomto mix produkte je 0,3%, 0,5% alebo 0,8% podľa toho, či a ako využijete program Výhodný súčet. Navyše, ďalšie zhodnotenie vám plynie z podielových fondov.

Investičný vklad

J&T Banka - MacalakovaJ&T Banka ponúka pre tých, ktorí chcú sporiť aj investovať, produkt Investičný vklad. Vaše peniaze banka rozdelí v pomere 50:50 alebo 30:70 medzi termínovaný vklad so zvýhodnenou úrokovou sadzbou a investíciu do podielového fondu J&T Bond EUR. Za vklad môžete ročne získať 1,4% pri rozdelení sumy 50:50, prípadne 1,6% v druhom prípade. Peniaze investované do fondu vám vedia priniesť aj vyššie ročné výnosy. Napríklad v minulom roku fondy J&T dosiahli výnos 5,17 % ročne. Nevýhodou je, že minimálny vklad je dosť vysoký – potrebujete naň až 10 tisíc eur. Čo sa týka poplatku, Anna Macaláková, riaditeľka J&T Banky uvádza: „S týmto produktom je spojený len vstupný poplatok, ktorý je však len 0,6 percenta zo sumy investovanej do J&T Bond fondu.“


Neprehliadnite

Investičný program či program Duet Plus

ČSOB má medzi sporiacimi produktami Investičný program. Výška vkladu musí byť minimálne 15 eur mesačne, tie sa potom investujú do rôznych fondov, pričom máte možnosť meniť investičnú stratégiu aj ukončiť sporenie bez sankcií. 

UniCredit Bank má pre tých, ktorí chcú zarobiť viac na vkladoch, program DUET PLUS. Je to kombinácia zvýhodneného termínovaného vkladu a investície do podielových fondov Pioneer Investments. Banka sľubuje výnos od 2 do 4 % na ročnom termínovanom vklade a potenciál vyššieho výnosu vďaka investičnej časti.
Foto: redakcia