Banky.sk

Platobné karty doma aj v zahraničí

Zuzana Ďuďáková
Na Vaše otázky odpovedá hovorkyňa UniCredit Bank, Zuzana Ďuďáková. Svoje otázky môžete posielať do 3.7.2016.

UCB
Otázka:
03.07.2016 - Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť, ako si môžem preveriť platbu pod číslom transakcie: FMB00520763718? Je to vraj úhrada cez Uni Credit bank v USA a mala by mi byť pripísaná na účet po tom, čo im pošlem číslo balíka s tovarom, ktorý je akože zaplatený touto transakciou. Zdá sa mi to to zvláštne, že je platba viazaná na to, že mám ja najskôr odoslať balík. Je to bežný produkt tejto banky? Obávam sa, či si zo mňa niekto nestrieľa a nemám si to kde preveriť. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpoveď:
04.07.2016 - Zaznamenali sme niekoľko podobných podnetov od klientov. Je to neštandardné a nemá to žiadnu súvislosť s bankou. Tento druh podvodu je pravdepodobne šírený aj hromadne ako SPAM. V takom prípade je potrebné odosielateľa zablokovať, správu ignorovať a informovať banku.



Otázka:
02.07.2016 - Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Z tureckej banky nám majú poslať peniaze z poistky, sú to peniaze za to, že neter bola v nemocnici liečená dosť dlhú dobu a šlo to cez poistku. Peniaze posielajú údajne cez kolky, teda nejaké čiarové kódy kôli prevereniu a ochrane pred terorizmom a ja neviem, čo všetko jej povedali. Už zakúpila tretí kolok v hodnote 350 eur, aby celá suma odišla naraz. Je to možné a reálne, že sa peniaze z turecka posielaju takto?? Ďakujem
Odpoveď:
04.07.2016 - Cezhraničné platby príjmame z Turecka štandardným spôsobom ako z iných bánk. Z praxe nemáme skúsenosť, žeby banka zakúpením kolku podmieňovala realizáciu platby. Klientovi by sme odporučili, aby si priamo v poisťovni overil nastavenie platobných a obchodných podmienok.



Otázka:
01.07.2016 - Chcem si pred dovolenkou zriadiť službu platenia mobilom. Čo preto musím urobiť? Je to rovnako bezpečné, ako platba kartou?
Odpoveď:
04.07.2016 - UniCredit Bank má v ponuke špeciálnu bezkontaktnú nálepku StickAir, ktorá môže byť kdekoľvek nalepená, napríklad aj na zadnej strane mobilu. Ide o medzinárodnú debetnú platobnú kartu MasterCard vydanú k účtu vo forme nálepky, ktorá má v sebe zabudovanú bezkontaktnú platobnú technológiou PayPass. Vďaka nej je možné ľahko a rýchlo zaplatiť za drink na pláži obyčajným priložením nálepky k bezkontaktnému POS terminálu. StickAir-ku je možné nalepiť naozaj všade, aj na zadnú stranu mobilu. Stačí priložiť k čítačke POS terminálu a ísť. Ak by účet prevýšil sumu 20 EUR, jednoducho treba potvrdiť transakciu PIN kódom. Okrem toho, max objem takejto platby je limitovaný iba výškou nastaveného denného limitu alebo disponibilnými prostriedkami na účte. Odporúčame klientom, aby si nastavili SMS notifikáciu o kartových transakciách, ktorá je bez poplatku a pri platení kartou žiadali obchodníka, aby bola táto platba realizovaná ako online transakcia. Lebo aj bezkontaktná transakcia môže byť online autorizovaná, čo umožní držiteľovi mať informáciu o použití platobnej karty ihneď po vykonaní transakcie. Ak klient nadobudne pocit, že jeho platobná karta bola zneužitá, prípadne platobnú kartu stratil, tak je potrebné platobnú kartu okamžite telefonicky blokovať. Platobná nálepka nie je integrovaná teda priamo v mobile, ale napĺňa tú istú funkcionalitu ako je to v prípade NFC technológie.



Otázka:
30.06.2016 - Kedy je výhodné akceptovať výber hotovosti s konverziou?
Odpoveď:
01.07.2016 - Klientom UniCredit Bank neodporúčame akceptovať kurzy ponúkané bankomatom pri výbere hotovosti. Vo všeobecnosti devízové kurzy kartových spoločností v deň zaúčtovania transakcie sú výhodnejšie ako výbery hotovosti s konverziou.



Otázka:
28.06.2016 - V ktorých bankách v Európe môžem ako klient vašej banky vyberať hotovosť z bankomatu bez poplatku?
Odpoveď:
29.06.2016 - Klienti UniCredit Bank, ktorí sú zároveň majiteľmi U konta a spĺňajú podmienku mesačného kreditného obratu vo výške 400 eur, môžu vyberať z bankomatov rôznych bánk zadarmo kdeľkovek vo svete.



Otázka:
27.06.2016 - Dobrý deň, viem si na Slovensku vymeniť brazílske realy? Ak nie, je výhodnejšie zobrať so sebou americké doláre, alebo mi stačia eurá? Ako je to v Brazílii s platbou kartou? Ďakujem.
Odpoveď:
28.07.2016 - Majitelia bezplatného účtu U konto môžu vyberať zadarmo z akýchkoľvek bankomatov rôznych bánk kdekoľvek na svete. Stačí splniť jednoduchú podmienku a to – nechať si na svoj účet zasielať min. 400 eur mesačne.



Otázka:
22.06.2016 - Dobrý deň, má kreditná karta oproti debetnej pri platení nejakú výhodu - okrem toho, že používam určitú dobu na platenie peniaze banky?
Odpoveď:
24.06.2016 - Bezhotovostné platby debetnou i kreditnou kartou sú bez poplatku, takže ich používanie z tohto hľadiska je rovnocenné. Rozdiel je v tom, že debetná platobná karta je vydaná k bežnému účtu a klient neminie viac len toľko, koľko má na účte. V prípade kreditnej platobnej karty čerpá prostriedky z poskytnutého úverového rámca a pokiaľ splatí 100 % splátky, tak vlastne používa kreditnú kartu úplne bez poplatku. Klientom však odporúčame si vziať so sebou na dovolenku oba typy platobných kariet. Debetnú kartu vydanú k účtu, s ktorou je výhodnejšie vyberať z bankomatov a kreditnú kartu ako rezervu, často využívanú pri rezervácii hotelových služieb, či autopožičovne. Niektorí obchodní v zahraničí akceptujú len kreditné karty ako napr. Autopožičovne. Ku kreditným kartám VISA Classic a VISA Gold, ktoré vydáva UniCredit Bank, je naviazaný vernostný program Sphere, vďaka ktorému môžu držitelia využiť zľavy vo výške 5 až 30% na viac ako 10 000 obchodných miestach v SK a ČR.



Otázka:
20.06.2016 - Dobrý deň, otvorili sme si s manželkou obchod s detským tovarom a radi by sme dali našim zákazníkom možnosť platiť kartou. V akej výške sa orientačne pohybuje % poplatok, ktorý zaplatíme banke? Je tento poplatok rovnaký v každej banke? Zahŕňa tento poplatok aj možnosť platiť kartou v e-shope? Ďakujem pekne za odpovede.
Odpoveď:
21.06.2016 - Čo sa týka POS poplatkov, každá banka má svoju vlastnú poplatkovú politiku. UniCredit Bank uplatňuje poplatky ako kombináciu paušálneho poplatku a percentuálnej provízie z každej transakcie. Čím vyšší mesačný obrat klient dosiahne cez terminál, tým sú poplatky za používanie POS terminálu nižšie.



Otázka:
20.06.2016 - Chcel by som sa opýtať, čo sa stane, ak nezaplatím na kreditnú kartu žiadnu splátku tento mesiac. Ako rýchlo mi banka kartu zablokuje? Budúci mesiac už zaplatím. Ďakujem.
Odpoveď:
22.06.2016 - Systém kartu automaticky zablokuje po dátume splatnosti.



Otázka:
15.06.2016 - V prípade cezhraničnej úhrady v inej mene ako v eurách do krajín mimo EHP banky odporúčajú zadať poplatkový kód vo formáte OUR, čo znamená, že všetky poplatky za zrealizovanú platbu znáša príkazca. Prečo?
Odpoveď:
17.06.2016 - Výber poplatkovej inštrukcie (OUR – všetky poplatky spojené s platbou znáša platiteľ, SHA – poplatky platí platiteľ aj príjemca, BEN – všetky poplatky znáša príjemca) je na dohode medzi platiteľom a príjemcom. Ak je dohoda, že príjemca má dostať celú sumu platby, tak je na výber len OUR. Ak je dohoda, že platiteľ a príjemca znášajú poplatky svojich bánk, tak by sa mali dohodnúť na SHA. Ak je dohoda, že platiteľ uhradí len platbu, ale poplatky nebude platiť, tak je možné použiť BEN – v tomto prípade dostane príjemca najnižšiu sumu, lebo všetky banky zúčastnené na prevode si stiahnú poplatok z platby. (Tento štandard banky vo svete dodržiavajú, výnimkou sú len USA, kde niekoré korešpondenčné banky nedoržiavajú inštrukciu OUR a platbu spracujú akoby bola inštrukcia SHA – príjemca dostane platbu zníženú o cca 3,5…USD, aj keď požiadavka platiteľa bola, že má príjemca dostať celú sumu – poznatok z praxe). Problémy nastávajú, keď si platenie poplatkov platiteľ a príjemca vopred nedohodnú, platiteľ vyberie inštrukciu, s ktorou príjemca nesúhlasí a reklamuje platbu u partnera – platiteľa.



1 2 »
Ďalšie témy v poradenstve
Mali sme v poradenstve