V zahraničí sa oplatí platiť kartou - ušetríte na poplatkoch

Autor: Mário Skyba
09.06.2016 (14:00)

Ak sa chystáte na dovolenku a rozhodujete sa, či si zobrať veľa hotovosti alebo platobnú kartu, voľte skôr plast. Samozrejme, pribaľte si aj malú sumu v hotovosti na drobné výdavky.

Platenie kartou na dovolenke v zahraničí má viacero výhod. Je dokonca výhodnejšie ako vyťahovanie peňazí z bankomatu.

Kurz a bezpečnosť

Keď platíte za hranicami kartou, ale v inej mene ako euro, výhodou je konverzný kurz, ktorým sa tieto transakcie prepočítavajú. Ten je zvyčajne lepší ako v pouličných zmenárňach či priamo v banke. Z cudzej meny sa transakcie prepočítavajú kurzom kartovej spoločnosti VISA alebo MasterCard, ktorý je výhodnejší, ako používajú banky pri výmene hotovosti na priehradke.

Ďalšou výhodou platby kartou pred platením v hotovosti je väčšia bezpečnosť. Karta je chránená PIN-kódom, ktorý poznáte len vy. Ak vám ju v krajnom prípade ukradnú, či ju stratíte, môžete ju okamžite telefonicky alebo cez internet zablokovať. Vašu ukradnutú peňaženku s hotovosťou nezablokujete.

Napokon, platby kartou sú transparentnejšie. Ak si v banke alebo na internete nastavíte SMS notifikáciu, viete si skontrolovať každú transakciu.

Ak si zvolíte kompromis a rozhodnete sa priamo na dovolenke vybrať peniaze z bankomatu, platíte jednak poplatok za výber, ktorý môže byť niekoľko eur, ale navyše aj konverzný poplatok ako percento z vybranej sumy.

Platobné karty doma aj v zahraničí – máte otázku?

Platiť kartou môžete aj drobné nákupy

Ak by ste váhali, či platiť kartou malé sumy napríklad za osviežujúci drink, nemusíte sa obávať. Platby platobnou kartou sú vo väčšine prípadov bezplatné, ak máte v banke balík služieb. Skontrolujete si však v rámci balíka, koľko platieb máte zadarmo. V lacnejších balíkoch môže byť ich počet obmedzený. Za platby navyše si potom priplatíte niekoľko desiatok centov.

Navyše, za platby kartou môžete v niektorých bankách dostať benefity vo forme lacnejšieho účtu či vrátenia časti platieb.

Jediným obmedzením pri malých platbách môže byť obchodník, ktorý vám niekedy nedovolí platiť pod určitú sumu kvôli jeho vlastným poplatkom kartovým firmám.
Neprehliadnite

Bezkontaktné platby

V zahraničí môžete použiť aj bezkontaktnú platobnú kartu, avšak iba tam, kde na to majú obchodníci terminál. Sú samozrejme označené logami bezkontaktných platieb. Tu by ste mali vedieť, že pri sume vyššej ako 20 eur už budete musieť kvôli bezpečnosti zadávať aj váš PIN kód.

Skontrolujte si denný limit

Ak máte na karte nízky limit a chcete si ho navýšiť, môžete to urobiť online priamo z dovolenky a to bez poplatku. Denný limit môžete využiť aj ako bezpečnostný nástroj, aby ste veľa nemíňali. Stačí zavolať do kontaktného centra alebo to môžete urobiť sami cez mobil či internet banking. Zmena limitu je aktívna okamžite. Banky si za túto online službu neúčtujú žiadny poplatok.

Na čo nezabudnúť pred dovolenkou:

  • Skontrolovať platnosť platobnej karty
  • Skontrolovať svoj denný limit
  • Poznačiť si dôležité čísla na zablokovanie karty
  • Zaobrať si so sebou malú hotovosť na drobné výdavky
  • Overiť si, či máte dosť peňazí na účte, aby ste sa nedostali cez dovolenku do mínusu
  • Zobrať si platobné karty viacerých značiek, ak také máte - iekde nemusia obchodníci akceptovať všetky druhy kariet
  • Nastaviť si SMS notifikácie - dozviete sa o všetkých transakciách vašou kartou a pomôže vám to odhaliť podozrivé platby v prípade krádeže
  • Informovať sa v banke alebo na webe, aký typ platobných kariet je najviac akceptovaný v krajine do ktorej cestujete
  • Ak máte kreditnú kartu, zistiť si, či zahŕňa cestovné poistenie - aby ste ho neplatili dvakrát

     
Foto: Ivan Sedlák