Uplynulý týždeň na svetových devízových trhoch

30.08.2016 (10:00)

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen





Dolár v pondelok posilnil. Oproti japonskému jenu stúpol na 100,43 JPY/USD z úrovne 100,24 JPY/USD, na ktorej bol počas predchádzajúceho obchodovacieho dňa. Spoločná európska mena voči doláru oslabila na 1,1312 USD/EUR z hodnoty 1,1324 USD/EUR.
2016 tipsport
V utorok posilnilo euro, keďže prieskum agentúry IHS Markit ukázal, že aktivita súkromného sektora v 19-člennej eurozóne v auguste stúpla. Považuje sa to za znak toho, že firmy v menovom bloku nie sú príliš znepokojené rozhodnutím Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie. Index nákupných manažérov eurozóny sa dostal na sedemmesačné maximum. Spoločná európska mena oproti doláru stúpla na 1,1328 USD/EUR.
Americkému doláru sa v stredu darilo a posilnil oproti japonskému jenu aj oproti spoločnej európskej mene. Voči jenu dolár stúpol na úroveň 100,41 JPY/USD z utorkovej uzatváracej hodnoty 100,22 JPY/USD. Euro si voči doláru pohoršilo a kleslo na 1,1262 USD/EUR. Vo štvrtok však spoločná európska mena vzrástla, hoci podnikateľská dôvera v Nemecku nečakane oslabila. Index dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, v auguste klesol na 106,2 bodu z júlovej úrovne 108,3 bodu. Investori čakali na piatkový prejav šéfky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenovej na výročnej konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole. Spoločná európska mena oproti doláru posilnila na 1,1292 USD/EUR. Kurz dolára voči japonskému jenu sa nezmenil a zostal na úrovni 100,49 JPY/USD.
V piatok dolár oslabil. Šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) v prejave na konferencii centrálnych bankárov uviedla, že Fed smeruje k zvýšeniu úrokových sadzieb vzhľadom na dobrú situáciu na trhu práce a zlepšenie výhľadu ekonomiky USA. Nenaznačila však časový rámec nasledujúceho zvýšenia úrokov. Ceny amerických vládnych dlhopisov po Yellenovej prejave mierne stúpli, čo signalizovalo, že investori neočakávajú, že Fed úroky čoskoro zvýši. Oproti japonskému jenu dolár klesol na 100,45 JPY/USD.
Zdroj: SITA, Foto: redakcia