Ak nedodáte banke potvrdenie, študentský účet vám zdražie

Autor: Mário Skyba
24.10.2016 (11:00)

Na zachovanie študentského účtu musíte mať príslušný vek, alebo nosiť banke každý rok potvrdenie o návšteve školy.



Študentský účet v bankách automaticky prejde po ukončení vášho štúdia alebo presiahnutí stanoveného veku na drahší dospelácky.  S touto zmenou nie sú spojené žiadne náklady zo strany študenta. Mal by si len pozorne prehliadať poštu. Banka by ho totiž mala o zmene jeho konta na drahšie informovať písomne.

Banky študentský účet totiž po ukončení zvýhodnených podmienok prevedú na bežný účet s vyššími poplatkami alebo na prechodný účet, čo je medzistupeň medzi študentským a bežným účtom. Zaň bývalý študent platí polovičné poplatky počas vopred určeného obdobia. Takúto taktiku banky volia aj preto, že väčšina študentov zotrvá v pôvodnej banke aj niekoľko rokov po skončení študentských výhod. Banku menia zvyčajne až pri hľadaní hypotéky, ak im ich pôvodná nedá dobré podmienky.

Lacnejší účet za porovnateľné služby

Účet pre mladých má jednu veľkú výhodu oproti dospeláckemu bežnému účtu - nižší alebo žiadny poplatok za jeho založenie a vedenie. Cena za tento účet sa pohybuje od nula do dva a pol eura. Porovnanie týchto účtov si môžete pozrieť tu. Navyše služby, ktoré študentské účty ponúkajú, sú skoro rovnaké ako pri bežných účtoch. Treba si len dať pozor na obmedzený počet transakcií či iných služieb - ako sú napríklad výbery z bankomatov.
 
Neprehliadnite

Nezabudnite na potvrdenie o štúdiu

Aby vám vaša banka nezmenila zľavnený študentský účet za iný, nemali by ste zanedbať preukazovanie vášho veku a štúdia. Dôkazy o štúdiu nemusíte nosiť veľmi často.
Vo väčšine bánk musíte priniesť potvrdenie o návšteve školy, len ak ste študent starší ako 18 rokov a len na začiatku školského roka. Finančné domy zvyčajne ponúkajú študentské účty od 15 do 28 rokov. Takže ho môžu získať aj stredoškoláci, vysokoškoláci, ale aj doktorandi.
V prípade, že štúdium prerušíte, alebo vás nebodaj zo školy vyhodia, mali by ste to banke oznámiť, ale nie je to povinnosť. Banka vás po čase aj tak vyzve na dokladovanie štúdia. Vo väčšine to funguje tak, že ak študent nepredloží potvrdenie v požadovanom termíne, teda do niekoľkých mesiacov od začiatku školského roka, tak mu účet bude zrušený v decembri toho roka.
Foto: Ivan Sedlák