Efektívne sporenie

Autor: redakcia Banky.sk
22.11.2016 (09:00)

Máte problém s finančným plánovaním? Neviete, ako si nasporiť na dôchodok či nové auto? Tak čítajte ďalej.





Veľa z nás sa s finančným plánovaním trápi. V hlave držíme kopu vecí, na ktoré potrebujeme našetriť - nové auto, dovolenka, lepší dôchodok, vysokoškolské štúdium našich detí... Koľko si máme odkladať? Bude to stačiť? Dokážeme vôbec nasporiť na všetko, čo chceme?
 
Podľa prieskumov Tatra banky, klienti by ocenili pomoc práve v oblasti finančného plánovania. To je hlavný dôvod, prečo do internet bankingu pribudla nová funkcia pod názvom Manažment financií. Klienti od 16.11.2016 majú možnosť vo svojom internet bankingu nastaviť si krátkodobé aj dlhodobé ciele sporenia a následne sledovať ich plnenie.
 
Na čo chcete nasporiť?
Na uľahčenie Tatra banka pripravila 9 preddefinovaných cieľov, ktoré sú pri sporení najčastejšie (napríklad nové auto, dovolenka, lepší dôchodok,...). Samozrejme, môžete si vytvoriť aj svoj vlastný cieľ a nemusíte si vyberať z už pripravenej ponuky.

Následne si zadáte cieľovú sumu a dátum, ku ktorému by ste chceli mať nasporenú sumu k dispozícii. Systém vám vypočíta, koľko eur mesačne musíte usporiť, aby ste dosiahli svoj cieľ a žiadanú sumu nasporili.


Neviete, koľko budete potrebovať?
Máte problém rozhodnúť sa, akú cieľovú sumu potrebujete napríklad na štúdium, lebo neviete koľko bude stáť? Nevadí, Tatra banka pripravila pri preddefinovaných cieľoch pomôcku, ktorá vám pomôže zorientovať sa. Systém vám napríklad poradí, koľko stojí štúdium na Slovensku, v Čechách i v zahraničí.
 
Zároveň je možné označiť si tie ciele, ktoré sú pre vás prioritné - a v zozname budú vždy zobrazené na začiatku.
 
Spárujte cieľ s existujúcimi produktami
A keďže táto funkcionalita je prepojená s internetbankingom, ako klient si môžete spárovať účty resp. investície, ktoré máte v Tatra banke, so svojimi cieľmi. Inými slovami, keď si na nové auto sporíte na sporiacom účte, tak svoj sporiaci účet priradíte k cieľu Nové auto.
Pokiaľ si na jednom sporiacom účte sporíte aj na nové auto, aj na dovolenku, môžete zadať percentuálny pomer, koľko z nasporenej sumy sa vzťahuje na auto a koľko na dovolenku.
 
Pri každom svojom finančnom cieli zároveň vidíte, koľko už máte nasporené. Pokiaľ plnenie cieľa nebude prebiehať podľa plánu, systém vás upozorní. 
 
Jednoduchý "nákup" sporiacich produktov
Pri plánovaní cieľov môže klient zistiť, že by sa mu zišiel termínovaný vklad, alebo by rád investoval do fondov a sporil si takýmto spôsobom na dôchodok. Tieto sporiace/investičné produkty si môže priamo zakúpiť cez IB.
 
Výhody pre klientov
Plánovanie finančných cieľov je efektívne až vtedy, keď reálne zistíme, koľko si potrebujeme mesačne odkladať, aby sme nasporili na všetko, čo chceme nielen v potrebnej výške, ale aj v časovom horizonte.
 
Môže sa nám stať, že po zadaní cieľových súm zistíme, že naša výplata nestačí. Čo teraz? Máme mať nereálne ciele? Nie, to nemá zmysel. Môžeme urobiť dve veci:
 
1. Prehodnotiť naše výdavky. Klientom Tatra banky v tom pomôže spending report v IB, alebo hocijaká iná aplikácia, v ktorej si evidujú svoje výdavky. Musím ísť 3 x do mesiaca do kina? Fakt potrebujem nové nohavice každý mesiac? Možno tu nájdete rezervy - zbytočné výdavky, ktorých sa viete vzdať na prospech sporenia.
2. Prehodnotiť ciele a cieľové sumy. Keď je niečo nad vaše možnosti, treba si vedieť priznať   „tak na toto nemám“. Možno sa uspokojíte aj s dovolenkou za 2000 EUR namiesto 4000 EUR.
 
Teraz, keď už máte stanovené reálne ciele, môžete začať sporiť.Buďte disciplinovaní a potrebnú sumu si odkladajte každý mesiac. Nemenej dôležité je nevybrať nasporené peniaze skôr a neminúť ich na ďalšiu "blbosť", ktorá vám padne v obchode do oka.
 
Celý systém plánovania finančných cieľov je navrhnutý tak, aby ich zvládol zadať klient sám, bez pomoci odborníka. Samozrejme, stále má možnosť kontaktovať poradcov banky a požiadať ich o radu. Do svojej mobilnej aplikácie implementuje Tatra banka plánovanie finančných cieľov budúci rok.
 
Keď využívate inovácie Tatra banky (mobilnú aplikáciu TB, VIAMO, bezkontaktnú mobilnú platbu, hlasovú biometriu, spending report), vrámci vernostného programu môžete získať 50% zľavu z poplatku za balík služieb Tatra Personal. A hoci za používanie novej funkcionality Manažment financií (=plánovanie cieľov) momentálne zľavu nezískate, benefitovať môžete práve z nasporených peňazí.
Zdroj: Tatra banka, Foto: Ivan Sedlák