Heslo do online bankovníctva si v uplynulom roku zmenil len každý piaty klient

12.12.2016 (10:00)

Mnohí nakupujú práve cez internet. Klienti platia platobnými kartami u internetových obchodníkov intenzívnejšie, prípadne realizujú platby za tovar cez internet banking.

Popri tom všetkom však netreba zabúdať na základné pravidlá bezpečnosti pri využívaní týchto služieb.
 
„Nákup darčekov pod stromček cez internet je veľmi pohodlný. Odporúčame klientom, aby kartou platili iba v tých internetových obchodoch, ktoré sú overené a zabezpečené. Pri platení u obchodníkov s nezabezpečenou web stránkou, odporúčame neplatiť, resp. pristupovať maximálne opatrne, a to hlavne ak sa na ich stránku preklikli z reklamy na obľúbenej stránke,vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB. Pre čo najväčšiu mieru bezpečnosti klientom odporúčame využívať zabezpečené internetové platby, ktoré potvrdzujú prostredníctvom jedinečného SMS kódu.

Na vlne obľúbených sociálnych sieti sa vezú aj hackeri a podvodníci. Tí sa môžu pokúsiť získať prístupové údaje do elektronického bankovníctva tým, že „ukradnú“ identitu niekoho, koho klient dobre pozná. „Hacker či podvodník, skrytý za identitou niekoho blízkeho, sa môže snažiť získať od klienta citlivé údaje, akými sú napr. SMS potvrdzujúce platbu, číslo platobnej karty, prihlasovacie údaje do elektronického bankovníctva, a podobne. Klientov upozorňujeme, aby takýmto spôsobom nikdy neposúvali tieto citlivé údaje,“ zdôrazňuje Jamborová.

Meňte si heslá aj do online bankingu
Podľa prieskumu Eurostatu* si na Slovensku zmenilo heslo do online bankovníctva  v uplynulých 12 mesiacoch len 19% opýtaných (oproti priemeru EÚ 25%). Pre porovnanie, k heslu do mailového konta pristupovali Slováci zodpovednejšie a zmenilo si ho dvakrát viac opýtaných (40 %).
 
Miera bezpečnosti údajov sa odvíja do veľkej miery práve od toho, ako zodpovedne so svojim údajmi narába samotný klient. Pravidelná zmena hesla by preto nemala byť samozrejmosťou len pri mailových schránkach či sociálnych sieťach, ale aj pri internetbankingu či aplikáciách mobilného bankovníctva,“ pripomína Jamborová.
 
Ako nakupovať a platiť bezpečne
  1. Používajte iba legálne zakúpený software, pravidelne si aktualizujte operačný systém a používajte antivírusový softvér.
  2. Platobnou kartou plaťte iba v internetových obchodoch, ktoré sú overené a zabezpečené.
  3. Pri platbách cez internet nevyužívajte neznáme alebo nezabezpečené wifi siete.
  4. Nepovoľujte ukladanie prihlasovacích údajov v internetovom prehliadači alebo v pamäti zariadenia, na ktorom pracujete.
  5. Nesťahujte súbory z nedôveryhodných zdrojov, ktoré môžu do zariadenia nahrať nebezpečný softvér.
  6. Do internetbankingu sa prihlasujte výlučne cez oficiálnu stránku banky. Na emaily, ktoré vyzývajú na prihlásenie sa do internetbankingu cez priloženú WWW linku nikdy nereagujte.                                                   
  7. WWW stránka internetbankingu musí byť zabezpečená bezpečnostným protokolom. Názov internetovej stránky sa musí začínať https:// a v pravom rohu stavového riadku by mala byť viditeľná ikona bezpečnostného zámku. Inak ide s vysokou pravdepodobnosťou o podvrh a falošnú stránku internetbankingu alebo platobnej brány. Najmodernejšie internetové prehliadače vám zvýraznia riadok zelenou farbou.
Zdroj: ČSOB, Foto: redakcia