Ako von z prílišného zadlženia

Autor: Katarína Macková
10.04.2017 (10:35)

Máte niekoľko úverových zmlúv, kreditnú kartu a k tomu nákupy na splátky? Je viac než pravdepodobné, že keby ste si spočítali, koľko spolu zaplatíte na úrokoch, nebolo by vám dobre na duši. Čo sa dá v takejto situácii robiť, aby ste z nej vyšli čo najlepšie? 

Požičiavať si je v súčasnosti v móde - možno aj viac, ako je rozumné. Výsledkom býva častokrát neutešená situácia, do ktorej sa spotrebiteľ zamotá a potom nevie, ako z bludného kruhu von. Jedným zlom je to, že už pomaly ani nevie, koľko komu platí, a druhým zlom je fakt, že má zníženú kredibilitu a v okamihu, keď bude naozaj potrebovať pôžičku, veľmi tvrdo narazí na odmietnutia. Tie zaiste majú reálne opodstatnenie, avšak zväčša si to uvedomíme až vtedy, keď je už neskoro. Čo teda robíme zle, prečo za do tejto situácie vôbec dostávame? Ako z nej von? Ako jej predchádzať?
 

Ako refinancovať alebo získať výhodný spotrebný úver

Ako sa do bludného kruhu zadlženosti vôbec nedostať

Myslime teda vopred na to, aby sme nemuseli riešiť následky. Niekoľko rád, ako sa do tohto bludného kruhu vôbec nedostať, nám pripravil Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ Finančného kompasu.
 
  • Väčšie nákupy v domácnosti plánovať vopred. Radšej si na ne nasporiť, ako ich nakupovať na splátky.
  • Čo najmenej si požičiavať cez kreditné karty či povolené prečerpania na účte. Ide o drahé produkty. A aj keď ich aktívne nevyužívame, už len tým, že ich máme, znižujú našu kredibilitu v bankách pri žiadosti o úver.
  • Ak si už požičiavame, rozhodne sa oplatí porovnávať si ponuky od viacerých poskytovateľov. Nebrať prvé ponuky, na ktoré na trhu narazíme.

Čím viac úverov, tým viac zaplatíte na úrokoch

Lákavé ponuky sú častokrát na príčine, že sa zbytočne zadlžíme a nakúpime si možno aj veci, bez ktorých by sme sa zaobišli. Jedna zmluva, druhá, tretia… a odrazu strácame prehľad, komu koľko vlastne dlžíme. „V našej praxi sme sa stretli aj s rodinou, ktorá mala sedemnásť aktívnych zmlúv s nebankovými spoločnosťami,“ hovorí Ovčarik. Okrem chaosu, ktorý nám takáto situácia prinesie, je pravdepodobné, že pokiaľ má človek viacero zmlúv, kreditných kariet, nákupov na splátky a podobne, je vysoko pravdepodobné, že na úrokoch platí zbytočne veľa. „V aktuálnej situácii historicky najnižších úrokových sadzieb je preto vhodné hľadať čo najskôr riešenie, ako tieto dlhy refinancovať novým úverom s jednou mesačnou splátkou,“ vysvetľuje Ovčarik ďalej.

Ako z toho von?

Výhodným riešením, ako si znížiť finančné zaťaženie, je refinancovanie. Jedná sa o prenesenie existujúceho úveru do inej banky za výhodnejších podmienok – najčastejšie s nižším úrokom. V praxi to môže vyzerať tak, že po refinancovaní budete buď platiť nižšiu mesačnú splátku, alebo splatíte úver pri rovnakej splátke za kratší čas. Mimoriadne priaznivé bude pre vás refinancovanie vtedy, ak zrefinancujete drahé úverové produkty (napríklad dlh na kreditnej karte).

Neprehliadnite  Taktiež výhodné pre vás môže byť, ak si takýmto spôsobom prenesiete a spojíte (teda konsolidujete) viac úverov do jedného. Získate tak nielen nižší úrok, ale napríklad aj to, že miesto niekoľkých splátok budete platiť iba jednu.

Omeškanie sa nevypláca

Ak ste na základe predchádzajúcich informácií prišli na to, že potrebujete refinancovať, je dôležité pripomenúť, že aj tu musíte spĺňať isté predpoklady. Podmienkou napríklad je, že splátky úverov nesmú byť v omeškaní. „Nesmie na nich byť problémová história splácania. Riešením je využiť splátkový úver z bánk, prípadne vybraných nebankových spoločností,“ dodáva Ovčarik s tým, že vyplatenie väčšiny takýchto dlhov je možné uskutočniť bez poplatkov za predčasné splatenie.

Pomôžu aj odborníci

Častokrát nám je „zaťažko“ nezobrať prvú ponuku. Porovnávanie ponúk totiž patrí medzi časovo náročné úkony, do ktorých väčšina z nás nemá veľa chuti. Na trhu je však množstvo odborníkov, ktorých sa oplatí osloviť, ak sa v danej oblasti dostatočne nevyznáme. V budúcnosti nám to ušetrí množstvo komplikácií, napríklad pri žiadosti o hypotéku, kde nás môže veľmi prekvapiť, že sa treba odrazu „vyviňovať“ z čohosi, čo sme možno v živote nevyužili a nikdy o to ani nežiadali.
 Neprehliadnite Ako vidno, možností je stále dosť - a to aj napriek tomu, že nás v živote môžu postretnúť mnohé nepriaznivé okolnosti, napríklad choroba, strata zamestnania a podobne. Bludný kruh pôžičiek však stále zostáva tým najhorším možným riešením. Základom je okamžite prehodnotiť svoj postoj k peniazom a zvyknúť si na to, že vyžiť treba v danom mesiaci z toho, čo sme si zarobili. A ak máme na krku príliš vysoké úvery, rozhodne je najlepšou cestou komunikácia a žiadosť o nižšie splátky aspoň na určitý čas. Inak nás výsledok môže nemilo prekvapiť.
Foto: Ivan Sedlák