Ako ušetriť na poplatkoch za výber z bankomatu v zahraničí

Autor: redakcia
23.06.2017 (09:23)

Každý rok riešime otázky, ako platiť v zahraničí, čo je pre nás výhodnejšie a bezpečnejšie... Zaobídeme sa už bez hotovosti? Čo treba robiť, ak na dovolenke zistím, že moja platobná karta bola zneužitá?



Slováci vlani počas dovoleniek využívali platobné karty oveľa častejšie ako predošlú sezónu. Dovolenkári vyberali viac peňazí z bankomatov a taktiež častejšie platili kartou v obchodoch.

„Ukazuje sa, že ešte stále existuje priestor na väčšie využívanie platobných kariet. Počet transakcií kartami sa totiž z roka na rok zvýšil až o dve tretiny. Tomuto trendu sa prispôsobujú aj menší obchodníci v dovolenkových destináciách, pre ktorých predstavujú platobné terminály aj konkurenčnú výhodu,“ uvádza riaditeľka Odboru retailového segmentu ČSOB Andrea Lazar.

Prečo je používanie karty bezpečnejšie

Používanie kariet je pre dovolenkárov bezpečnejšie, pretože:
1. nemusia so sebou nosiť väčšiu hotovosť
2. nemusia hľadať zmenáreň
3. nemusia si overovať aktuálne kurzy ani pravosť bankoviek, ktoré dostanú v neznámej zmenárni
 
Aj keď v dovolenkových destináciach aj malí obchodníci sú už častokrát vybavení POS terminálmi, úplne bez hotovosti sa nezaobídete.

Ako ušetriť na poplatkoch za výber z bankomatu v zahraničí

Okrem zmenárne si lokálnu menu môžete vybrať aj v bankomatoch svojou platobnou kartou. Nevýhodou môže byť, že bankomat s vami bude komunikovať v lokálnom jazyku, ktorému nerozumiete. Poplatok, ktorý vám bude banka účtovať za výber z bankomatu v zahraničí závisí od toho, z akého bankomatu vyberáte. Ak si vyberiete peniaze z bankomatu, ktorý patrí do rovnakej finančnej  skupiny ako vaša banka na Slovensku, spravidla ušetríte a nebudete platiť žiaden poplatok alebo bude vo výške pár desiatok centov. Či vaša banka má takéto "spriaznené" bankomaty v zahraničí sa dozviete na webovej stránke, prípadne pred dovolenkou zavolajte na call centrum vašej banky.

Neprehliadnite
Pri výbere z bankomatu v zahraničí sa vás bankomat spravidla opýta, či chcete transakcu zúčtovať v lokálnej mene, alebo v eurách. Vždy si zvoľte zúčtovanie v lokálnej mene, je to pre vás finančne výhodnejšie.

Bola vaša karta zneužitá?

Dnes už má veľa ľudí nastavené notifikácie, ktoré oznamujú každú platbu, ktorú uskutočnili platobnou kartou. Práve prostredníctvom týchto notifikácií, dokážete rýchlo zistiť, či náhodou vaša karta nebola zneužitá. Čo robiť, ak si práve užívate dovolenku v zahraničí, podľa odporúčaní odborníkov nemáte so sebou veľkú hotovosť a zrazu zistíte, že vašou kartou platí niekto cudzí?

1. Ak máte so sebou karty dve, zneužitú kartu rýchlo zablokujte či už cez mobilnú aplikáciu alebo na call centre vašej banky.
2. Ak máte iba jednu kartu, môžete ju ihneď zablokovať a požiadať banku o vydanie náhradnej hotovosti alebo karty. Za túto službu si však banka účtuje dosť vysoký poplatok.
3. Ak máte iba jednu kartu a v blízkosti sa nachádza bankomat, rýchlo si z neho vyberte potrebnú sumu a potom kartu okamžite zablokujte. Dúfajte, že v tomto krátkom okamihu, kým stihnete vybrať hotovosť, nebude uskutočnená ďalšia neoprávnená platba. Ak bankomat v blízkosti nemáte, kartu je potrebné tak či tak ihneď zablokovať, aby nedošlo k ďalším neoprávneným transakciám.

Pokiaľ zistíte, že vaša karta bola zneužitá v každom prípade ju treba zablokovať. Ak by ste neskôr reklamovali v banke neoprávnené transakcie, a banka by vám dokázala, že ste o nich vedeli a kartu ste nezablokovali, peniaze by ste už zrejme neuvideli.

Zdroj: ČSOB, Foto: redakcia