Základy, ktoré musí vedieť každý, kto chce zhodnotiť úspory (2.časť)

Autor: Vladimír Málik
02.10.2017 (09:00)

Fázu č. 1, teda výber investičného produktu, sme už zvládli. Teraz si ešte priblížime zásady fázy č. 2. Ako sa správať, keď ste už investovali, aby ste smerovali k zdarnému zhodnoteniu vašich peňazí?
 



 

Nasledujúce pravidlá majú všetky rovnakú váhu a riadi sa nimi skutočne každý rozumný investor.

17 10 02 mBank pic

Kupujte, keď je lacné, a predávajte, keď je drahé

Práve rozdiel medzi lacným a drahým sa totiž stáva vaším ziskom. Ak budete vývoj fondu sledovať pravidelne, naučíte sa rozlíšiť, ktorá investícia je drahá, a ktorá naopak lacná.

Rozkladajte investíciu v čase

Načasovanie nákupu a predaja je dôležité, ale niekedy si možno nebudete istí, či ste situáciu správne odhadli. Potom sa vám oplatí nakupovať pravidelne – pomenej, ale často.

Nepodliehajte panike

Je úplne normálne, že hodnota investície na nejaký čas poklesne, najmä pri rizikovejších fondoch, ktoré ale zase sľubujú vyššie výnosy. Namiesto zbrklého predaja počkajte, či nejde len o dočasný stav a či trh nezačne opäť rásť. Nezabúdajte, že ide zatiaľ len o nerealizovanú stratu a až moment predaja z nej urobí holý fakt. Predčasným predajom sa tak môžete pripraviť o potenciálny zisk.

Vnímajte svoje portfólio ako celok

Ak investujete do niekoľkých fondov súčasne a jeden alebo dva z nich zaznamenajú pokles, nepredávajte a oprite sa o tie fondy, ktoré rastú. Situácia sa môže otočiť a práve klesajúce investície sa napríklad za čas stanú vašimi "držiakmi".
=============================================================================

 

Prečítajte si tiež:

=============================================================================
(PR servis)

Zdroj: mbank, Foto: mBank