Ako si vybrať ten správny typ podielového fondu: OTVORENÝ ČI UZAVRETÝ

16.10.2017 (12:00)

V predchádzajúcom článku sme sa pozreli na typy podielových fondov z pohľadu rizika. Ďalšou možnosťou je deliť fondy podľa toho, akým spôsobom v nich možno nakladať s podielovými listami.
 






Otvorený fond ponúka neobmedzený počet podielových listov a je povinný ich od investorov vykúpiť späť (čiastka daná aktuálnym kurzom sa znižuje o poplatok za odkúpenie). Každodenným predajom a nákupom podielových listov stúpa likvidita fondu. Môžete doňho teda investovať kedykoľvek, a keď sa vám zachce svoje podielové listy predať, správcovská spoločnosť vám to musí umožniť, hneď ako o predaj požiadate.
 
Uzavreté fondy majú na rozdiel od otvorených presne stanovené obdobie, kedy do nich môžete investovať, posledným dňom tohto obdobia sa uzavrú a nemožno z nich vystúpiť. Presnejšie povedané: môžete nakupovať ich podielové listy len vo vopred stanovenom čase a predávať až po uplynutí záväzne danej lehoty. Od otvorených sa líšia aj v tom, že podielové listy vykupovať nemusia. Ich množstvo majú limitované zhora aj zdola. Spodnú hranicu vydaných podielových listov musia dosiahnuť do určitého času, akonáhle potom dosiahnu aj hornú hranicu, uzavrú sa a ďalšie podielové listy už nepredávajú.





=============================================================================
 

Prečítajte si tiež:

  1. K investovaniu do podielových fondov stačí len pár klikov
  2. Rýchlokurz: Ako sa stať investorom do podielových fondov - 1.časť
  3. Rýchlokurz: Ako sa stať investorom do podielových fondov - 2.časť
  4. Základy, ktoré musí vedieť každý, kto chce zhodnotiť úspory - 1.časť
  5. Základy, ktoré musí vedieť každý, kto chce zhodnotiť úspory - 2.časť
  6. Ako si vybrať ten správny typ podielového fondu: RIZIKO

=============================================================================

(PR servis)

Zdroj: mBank, Foto: mBank