Britská centrálna banka úroky nezmenila

14.12.2017 (14:00)

Napriek vysokej inflácii sa predstavitelia Bank of England obávajú príliš výrazného zvýšenia úrokov vzhľadom na ekonomickú neistotu súvisiacu s brexitom.





Britská centrálna banka potvrdila svoju hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 0,5 percenta. Štvrtkové rozhodnutie Bank of England nasledovalo po tom, ako pred mesiacom úroky prvýkrát za desaťročie zvýšila. Rozhodnutie banky opäť nezvyšovať úroky sa všeobecne očakávalo, hoci údaje z tohto týždňa ukázali, že britská medziročná inflácia stúpla ešte vyššie nad želanú hranicu 2 percentá, a to na úroveň 3,1 percenta.

Tvorcovia britskej menovej politiky predpokladajú, že inflácia sa budúci rok zmierni, keď sa vytratí počiatočný vplyv oslabenia libry, ktoré nastalo po odhlasovaní odchodu krajiny z Európskej únie. Predstavitelia Bank of England sa obávajú príliš výrazného zvýšenia úrokov vzhľadom na ekonomickú neistotu súvisiacu s brexitom, ktorý je naplánovaný na marec 2019.

Záznam zo zasadania britskej centrálnej banky ukázal, že výbor pre menovú politiku naďalej zastáva názor, že ak sa ekonomika bude vyvíjať v súlade s novembrovou kvartálnou prognózou, tak "ďalšie mierne zvýšenia" úrokových sadzieb "budú odôvodnené v najbližších rokoch". Výbor však zdôraznil predpoklad, že akékoľvek budúce zvýšenia úrokov budú "postupné" a "obmedzené".
Zdroj: SITA, Foto: redakcia