PSD2: Aké novinky v platobných službách prináša?

15.01.2018 (13:00)

Už pár dní platí na Slovensku nová smernica EÚ o platobných službách. Čo prináša bežnému klientovi banky? Banky.sk zhrnuli základné otázky a odpovede k tejto novinke.


 

Čo sa skrýva za skratkou PSD2

Ide o skratku smernice Payment Services Directive 2 z dielne EÚ, ktorá nariaďuje bankám v EÚ otvoriť svoje platobné systémy takzvaným tretím stranám. To znamená, že do ich online komunikačného prostredia (súbor programov a funkcií-API) sa budú vedieť dostať aj ich konkurenti.

Kto môže byť treťou stranou

Tretie strany sú v podstate sprostredkovatelia platieb medzi bankou a jej klientom. Môžu to byť rôzne firmy z finančného sektora, ale aj Facebook či Google a tiež banky. Noví poskytovatelia platobných služieb musia mať licenciu od Národnej banky Slovenska alebo od iného regulátora v EÚ a zmluvu či povolenie od klienta banky.

Ako bude platenie cez tretiu stranu fungovať v praxi

V praxi to bude fungovať tak, že ak budete mať záujem používať napríklad Android Pay od Google na platby alebo na prístup na svoj účet, stiahnete si jeho aplikáciu a potvrdíte mu podmienky používania. Pri platbe u obchodníka či v e-shope potom môžete platiť nie bankovou kartou, ale cez novú aplikáciu. Platobný príkaz síce zadáte cez aplikáciu, ale zrealizovaný bude bankou.
 
Ako sa zmenili hypotéky pre mladých od nového roka?
 

Aký prístup k vaším dátam budú mať noví hráči

Konkurenti bánk budú mať prístup k základným údajom o vašom účte, napríklad o vašich transakciách, a tiež k iniciovaniu platieb. Noví hráči nebudú mať prístup k vašim peniazom ani k citlivým údajom o účtoch či platbách.

V praxi to môžete využiť tak, že ak máte vedené účty vo viacerých bankách, cez aplikáciu tretej strany môžete vidieť zostatky na všetkých týchto účtoch naraz. Tiež si budete mať možnosť vopred zvoliť účty, na ktoré bude mať váš nový platobný partner prístup.

Budú za nové služby aj nejaké poplatky?

Banky by si nemali účtovať žiadne nové poplatky, keďže platby budú elektronické. Používanie aplikácií konkurentov bánk by malo byť tiež bez poplatku.

Ako je to s bezpečnosťou platieb

Platba sa bude vždy overovať cez dva stupne autentifikácie (PIN, heslo, token, mobilný telefón, biometrické údaje), výnimkou budú nízkorizikové platby do 30 eur napríklad v parkovacích automatoch. Zníži sa spoluúčasť platiteľa za neautorizované platby na 50 eur namiesto doterajších 150 eur.

Neprehliadnite

U koho je možné služby reklamovať

V prípade, že vám odišli z účtu peniaze bez vášho súhlasu, bude možné sa obrátiť priamo na vašu banku. Reklamácie by mali riešiť aj konkurenčné firmy.

Odkedy tieto novinky platia

Jednotlivé štáty EÚ musia novú smernicu zaviesť do svojej legislatívy do 13. januára 2018. Technické detaily o silnej autentifikácii a bezpečnej komunikácii sa budú ešte doťahovať až do druhého polroka 2019. Európska komisia musí ešte vydať finálne znenie technických štandardov, ktoré banky zavedú do praxe do 18 mesiacov od vydania.
Zdroj: EBA, Európska komisia, Foto: redakcia