Vysokoškolské štúdium v Českej republike. Koľko vás bude stáť?

15.02.2018 (09:00)

Najväčšie zastúpenie medzi zahraničnými študentmi na českých vysokých školách majú tradične Slováci. Do Česka sa presúvajú kvôli kvalite a prestíži tamojších univerzít. Znamená však takéto štúdium aj väčšie náklady na školu a život?



Slovenských študentov už dlhodobo láka štúdium v susednej Českej republike. V minulom školskom roku ich u západných susedov podľa dostupných údajov študovalo viac ako 20 tisíc. Dôvody? Je to geograficky aj kultúrne blízko, štúdium je kvalitné a bez poplatkov za školné a samozrejme nie je tu ani jazyková bariéra. Vďaka vzájomnej dohode medzi obomi štátmi môžu Slováci študovať v Česku za rovnakých podmienok ako domáci študenti.

Stále však ide o štúdium za hranicami Slovenska a mnohí rodičia preto logicky majú obavy z toho, ako výrazne to zaťaží ich domáce rozpočty. Dieťa bude bývať mimo domova, čo samozrejme zvýši náklady predovšetkým na stravu, cestovanie či ubytovanie. Pokiaľ sa študent stravuje v školskej jedálni, alebo si varí sám, zmestí sa mesačne do sumy približne 100 eur, čo je porovnateľné so slovenskými cenami.

Brigáda na prilepšenie

Náklady na cestovné každopádne závisia od frekvencie ciest. Je však málo pravdepodobné, že by študent z Prahy trebárs do Banskej Bystrice cestoval každý víkend. Na druhej strane sa nemusí spoliehať len na rozpočet z domu a sám si môže aj privyrobiť. Počas víkendov či niektorých voľnejších dní v týždni je tu priestor pre príležitostné brigády. V porovnaní s rovesníkmi na Slovenku si takouto brigádou v Českej republike dokáže študent zarobiť približne na rovnakej úrovni, niekedy aj viac. „Zatiaľ čo v Bratislave sa hodinové mzdy za brigádu študentov pohybujú od takmer troch do štyroch - zriedka piatich eur, v Prahe alebo v Brne hodinová odmena málokedy vôbec klesne pod 90 českých korún (približne 3,5 eura). V iných väčších slovenských mestách sú však hodinové mzdy v porovnaní s českými citeľne nižšie,“ dopĺňa Roman Müller, analytik Home Credit.

Neprehliadnite

Za internát si v ČR priplatíte

Slovenských študentov v Čechách prekvapia ceny internátov. V Čechách si študenti za internátne bývanie platia viac. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že v oboch prípadoch cena korešponduje s poskytovanou kvalitou ubytovania. Priemerná cena internátov vytúžených českých univerzít sa pohybuje okolo 110 eur. Ceny za miesto v dvojlôžkovej izbe súkromných privátov sa pohybujú približne na rovnakej hranici. Je už na študentovi, aký typ bývania mu vyhovuje viac.

Na Slovensku sú internáty lacnejšie aj vďaka štátnym dotáciám. Internátne ubytovanie vyjde študenta asi na polovicu sumy, ktorú by zaplatil v Čechách. Vyššie výdavky na ubytovanie študentom môže pokryť aj ubytovacie štipendium, na ktoré má nárok každý Slovák aktívne študujúci v ČR.

Odporucame

Myslite na štúdium niekoľko rokov dopredu

Pokiaľ rodičia myslia na budúcnosť svojich detí pokiaľ sú ešte "v plienkach", môžu im formou pravidelného sporenia zabezpečiť financie na štart do života. Banky ponúkajú niekoľko rôznych finančných produktov vhodných na dlhodobejšie sporenie. Sporiť deťom na štúdium na bežnom účte sa neodporúča, lebo je tu vysoké riziko, že tieto peniaze miniete na iný účel, než na aký sú určené. Pokiaľ ste veľmi konzervatívni a neveríte investičným produktom, zvoľte si aspoň sporiaci účet či termínovaný vklad. Úroky na nich nie sú vysoké, no aspoň oddelíte tieto peniaze od tých, ktoré sú určené na bežnú spotrebu. Keďže sporiť pre deti budete niekoľko rokov, kľudne môžete siahnuť i po investičných produktoch. Viac informácií vám poradí odborník na financie, alebo sa opýtajte vo vašej banke.

 
Zdroj: Home Credit, Foto: Ivan Sedlák